Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Gäspningen som hördes hela vägen till Köpenhamn

Öresundsministern Margot Wallström (S). Foto: AXEL ÖBERG
Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida. Foto: NORA LOREK

Det tog två år för Margot Wallström (S), som är ansvarig för Öresundsfrågorna, att visa regionen något intresse.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

"På väg till Skåne. Ser fram emot att besöka Öresund Direkt i Malmö, träffa väljare i Lund och medverka i kvällens Studentafton.

 

Hur utrikesministern tillika Nordenministern haft det på sitt Skånebesök var inte något som Margot Wallström (S) återkom till under måndagen. Varken på hennes Twitter, där hon skrev ovanstående citat, eller på sin Instagram, kom det någon uppföljning. Däremot kunde Sydsvenska Dagbladet ge en chockerande rapport om vad statsrådet med ansvar för Öresundsfrågorna undrade över under sitt besök i Malmö: Vilken typ av frågor ställer pendlarna egentligen till Öresund Direkt (en resurs bestående av personal från Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Region Skåne, Länsstyrelsen och Skatteverket)? Öresundsministern, vars uppgift det är att veta denna typ av saker, undrade även vilken typ av jobb som svenskar mest arbetade med på andra sidan sundet? Och, mest frapperande: Hur många var det nu som pendlade, egentligen?

 

Man tar sig för pannan. Okunskapen om ett av hennes portföljområden var, om Sydsvenskans rapportering är korrekt, rent av provocerande. I stället för att visa sig i de södra delarna av landsändan under de senaste två år sedan Wallström fick ansvaret, har utrikesministerns hela fokus legat på att säkra och därefter hantera Sveriges tillfälliga plats vid FN:s Säkerhetsråd i New York. Andra sidan Atlanten har lockat mer än andra sidan Öresund. Det är särskilt beklagligt i ett läge då regeringen mer än någonsin hade behövt ett intresserat och hängivet statsråd som faktiskt känt till regionens förutsättningar och utmaningar. Det var inte Öresundsregionen som gjorde att hon och FN:s Säkerhetsråd nyligen besökte Österlen, utan för att Dag Hammarskjölds gård råkade ligga där.

 

Därför var Sydsvenskans rubrik ”Margot Wallström tar med sig gränshinder till Stockholm” felaktig. I själva verket är det ju tvärtom: Det är regeringen som tagit med sig gränshinder i form av gränskontrollerna och de tidigare ID-kontrollerna till Skåne. Detta verkade inte beröra Margot Wallström särskilt mycket: "Det var en obehaglig påfrestning. Men jag tror de flesta förstod att något måste göras när det kom så många flyktingar.

Att den pressade situationen för länge sedan blåst över och att regeringen i stället motiverat fortsatta ändlösa, "tillfälliga" gränskontroller med ett tänkbart säkerhetshot mot Sverige, verkar inte ha varit den talepunkt som Wallström anförde i Malmö under måndagen.

 

Öresundsregionen kräver ett dedikerat regeringsintresse. Det parti som går till val på ett detaljerat och ambitiöst Öresundsdokument har mycket att vinna. Hittills finns det inget enskilt parti som presenterat en tydlig Öresundspolitik. Här har exempelvis Liberalerna, som gärna framhäver sin EU-vänliga hållning samt Centerpartiet mycket att vinna. 

 

Sydsvenskan avslutar med ett isande citat som tydligt visar på att den entusiasm som finns för en andra Öresundsförbindelse knappast verkar finnas på radarn hos regeringen. När regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon (S) uttrycker glädje för att HH-tunneln kommit lite längre upp på den nationella agendan, svarar Margot Wallström: "Nja, jag följer kanske inte med tillräckligt noga för att säga var frågan ligger. Det viktiga är att Danmark och Sverige har en gemensam syn."

 

Nordenministern med ansvar för Öresundsregionen har talat. Fast det lät mest som en gäspning.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist Kvällspostens ledarsida

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!