Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Frederiksens vänstermakt vilar på att hålla högern nöjd

Pia Olsen Dyhr, Pernille Skipper, Mette Frederiksen och Morten Østergaard presenterar den nya danska regeringen. Foto: MADS CLAUS RASMUSSEN/EPA/TT
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida. Foto: NORA LOREK

Socialdemokraterna i Danmark har enat vänsterflygeln. Men det är högerväljarna som Mette Frederiksen måste hålla nöjda.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

Det blev precis som Mette Frederiksen aviserade på valnatten för 20 dagar sedan. De danska Socialdemokraterna bildar en renodlad S-minoritetsregering med stöd av Radikale Venstre, Enhedslistan och Socialistisk Folkeparti. 

 

Själv blir hon Danmarks andra kvinnliga statsminister efter Helle Thorning-Schmidt, även hon socialdemokrat.

 

Regeringsförhandlingarna har i jämförelse med svenska förhållanden hållits inför en imponerande öppen ridå. Återkommande pressträffar om vad partierna steg för steg har enats om och vilka knäckfrågor som kvarstått har varit kutym. I efterhand står det klart att den taktiska frustration som stödpartierna gett uttryck för och som Frederiksen haft tålamod med, i själva verket varit ren politisk teater - för nog är det Socialdemokraterna som står som vinnare i det 18-sidiga politiska dokument som presenterats.

 

Mette Frederiksens stora vallöfte, att behålla en stram migrationspolitik, har i allt väsentligt infriats. Överenskommelsen deklarerar tydligt att målet är att modernisera Schengenavtalet.

 

Samtidigt ges stödpartierna viktiga symboliska segrar. Den kontroversiella hanteringen av flyktingbarn vid Sjælsmark ska upphöra och barnen ska flyttas till ett nytt utresecenter och tanken på en ö för utvisningshotade kriminella på Lindholm skrotas. Dessutom ska Danmark återigen ta emot kvotflyktingar med start nästa år. Därutöver ska arbetsinvandring tillåtas samtidigt som dess påverkan kopplas till den ekonomiska politiken. Radikale Venstres partiledare Morten Østergaard hade en mästerlig formulering i Dansk Radio:

 - Det skepp vi har sjösatt är lastat med ekonomiskt ansvarstagande.

 

Det stora fokuset på klimatpolitiken är knappast en förlust för Frederiksen. En ny klimatlag med en 70 procentig minskning av utsläpp till 2030 gentemot 1990 års nivåer är en rimlig ambition för att möta Parisavtalets mål. I överenskommelsen pratas det om att folketinget ska bli det grönaste parlamentet i världen - en grön kapplöpning som förpliktigar till realpolitik.

 

Konkret innebär det bland annat ett stopp för försäljning av alla nya diesel och bensinbilar från och med 2030, skärpta miljözoner och en mer hållbar flygtrafik. På infrastruktursidan skall det et avtal om satsningar framförhandlas som tar större hänsyn till klimat- och miljöintressen. Ökade satsningar på kollektivtrafik och cykelresande utlovas. 

 

Den största segern för Mette Frederiksen är dock inte sakpolitisk. Socialdemokraterna i Danmark har efter valet lyckats ena en sedan tidigare splittrad vänsterflygel samt de socialliberala krafterna i Radikale Venstre - samtidigt som partiet lever på nåder av den åderlåtning som gjorts från Dansk Folkepartis tidigare väljarkår.

 

Mette Frederiksens politiska utmaning består framöver av konsten att äta kakan med vänsterhanden men behålla den i högerhanden. Den nya danska regeringen ska föra vänsterpolitik för högerväljare. Frederiksen må basera sin makt på flera partier åt vänster, men det är de väljare som flytt från Dansk Folkeparti som hon måste hålla mest nöjda för att långsiktigt ha kvar sitt politiska kapital. Enkelt uttryckt: Socialdemokraternas regeringsinnehav är villkorat utifrån missnöjespartiets Dansk Folkepartis missnöjda tidigare väljare. Det är som att rida på en raket. Förr eller senare exploderar den.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida