Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Frederiksens budgetdoktrin är en studie i politisk elegans

Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) har upprört alla, både samarbetspartier och oppositionen, med den första budgeten. Foto: NIELS CHRISTIAN VILMANN/EPA/TT
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.Foto: NORA LOREK

Mette Frederiksen litar på en konjunktur på dekis och ett kollektivt missnöje för att få igenom sin första budget.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

Att bilda regering var den lilla utmaningen. För Mette Frederiksen och de danska Socialdemokraterna väntar nu den stora utmaningen: Att få igenom sin första budget i folketinget.

 

Som bekant bildade Socialdemokraterna efter valet en renodlad S-ministär i extrem minoritet. Frederiksens makt vilar på de två gröna vänsterpartierna Enhedslistan och Socialistisk Folkeparti samt socialliberala Radikale Venstres goda vilja.

 

Under viss vedermöda enades de fyra partierna om en gemensam politisk plattform. Nu har målen och visionsarbetet omsatts i S-regeringens första budgetförslag, i Danmark kallad ”finansloven”, finanslagen.

 

Bland de mer spektakulära men plakatmässiga förslagen: Prishöjningar med 10 kronor per cigarettpaket (beräknas ge 350 miljoner danska kronor redan nästa år och 600 miljoner år 2021) och plastkassar som blir 50 danska öre dyrare. 

 

Inom välfärdssektorn avsätts 300 miljoner danska kronor till fler sjuksköterskor och 1,2 miljarder kronor årligen under de kommande fyra åren till den danska polisen. En miljard satsas på grön forskning.

 

Mette Frederiksen har klokt nog insett att det skulle bli omöjligt att göra alla lika nöjda. Därför verkar planen i stället ha varit att göra alla parter i regeringsunderlaget lika missnöjda - en plan som att döma av den universiella kritiken både från oppositionspartier och de egna stödpartierna är en stor succé. Mette Frederiksens budgetdoktrin är således en studie i politisk elegans.

 

Radikales partiledare Morten Østergaard tillika Frederiksens politiska stöttepelare var föga imponerad: ”Socialdemokraternas budgetutspel är en soppa utan kött och grönsaker”. På Instagram skrev Enhedslistans rappa ledande företrädare Pernille Skipper att budgetförslaget var en besvikelse och menade att budgeten överhuvudtaget inte levererade gällande välfärdssatsningar och grön politik. 

 

Även Socialistisk Folkeparti kritiserade budgeten - inte för vad den innehöll utan för vad den saknade. Ett av Socialdemokraternas egna vallöften, att avskaffa det så kallade uddannelseloftet, som förhindrar gymnasieelever från att gå om gymnasieskolan om de inser att de valt fel linje, finns inte med i regeringens förslag till finansloven. SF:s gruppledare Jacob Mark kallade det för ett ”klockrent löftesbrott”.

 

Reformutrymmet, eller utrymmet för förhandlingar med Enhedslistan, Socialistisk Folkeparti och Radikale Venstre, anges till 2,1 miljarder danska kronor.

 

Till sin hjälp att stilla den politiska upprördheten har Frederiksen och finansminister Nicolai Wammen en mörknande konjunkturhorisont: Över hela världen förväntas den globala ekonomin bromsa in någon gång under det kommande året. Det gör att S-regeringen kan förväntas få igenom sin budget utan alldeles för stora motkrav från stödpartierna, om än att vägen dit kommer kantas av politisk teater. 

 

Att ta ansvar för budgeten är som bekant även att ta ansvar för välfärden, kommer det säkerligen låta i slutändan på andra sidan Sundet.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida