Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Framtidspartiet Kameleonterna

Mette Frederiksen, partiledare för de danska Socialdemokraterna. Foto: LISELOTTE SABROE/EPA/TT
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida. Foto: NORA LOREK

Mette Frederiksen har samma problem som Stefan Löfven, fast från ett annat håll. 

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

Inte ens den danska TV-serien Borgen hade kunnat lägga upp dramaturgin bättre. Mitt under den snåriga regeringsbildningen tog partiledarna under torsdagen paus i dagarna två då politikfestivalen Folkemödet inleddes på Bornholm. 

Årets snackis på ön blir således inte det officiella temat om FN:s 17 globala mål. I stället blir det tissel och tassel blandat med skvaller om de inte helt lätta regeringsförhandlingarna som Mette Frederiksen och Socialdemokraterna skickats in i av de danska väljarna. 

 

En och annan öl kan också förekomma. För vissa blir det segerskål, för andra gravöl. 

 

Regeringsförhandlingarna kunde ha börjat bättre: I början på veckan meddelades det att Socialdemokraternas huvudideolog och folketingsledamoten Henrik Sass Larsen, mannen som i praktiken står bakom de danska Socialdemokraternas återtåg till regeringsmakten genom att föra partiet långt åt höger i migrationspolitiken, sjukskriver sig för depression. 

 

Därmed blir han inte, som det spekulerats om, nästa danska finansminister.

Just migrationspolitiken är Frederiksens stora utmaning i de pågående regeringsförhandlingarna mellan Socialdemokraterna, valets kungamakare Radikale Venstre och de två vänsterpartierna Enhedslistan och Socialistisk Folkeparti.

 

Men även den ekonomiska politiken och krav på en ny dansk klimatlag gör att Socialdemokraterna, som gjort sitt näst sämsta val någonsin, är på väg att bilda en regering vars politiska ryggrad är betydligt mer vänster än vad S gick till val på.

 

Samtliga inblandade har uttryckt optimism kring samtalen. Socialdemokraterna verkar hittills måna om att sköta förhandlingarna betydligt smidigare än när partiet senast regeringsförhandlade, 2011. Under ett dramatiskt dygn vägrade Radikale Venstres dåvarande partiledare Margrethe Vestager, omnämnd i spekulationerna kring ny kommissionsordförande inom Europeiska Unionen, att delta i förhandlingarna. Anledningen var en viss bufflighet från Socialdemokraternas förra partiledare Helle Thorning-Schmidt. Krisen var så offentlig att det sedermera kallats för ”Det Sorte Tårn”-episoden. Till detta kom att flera av de röda partiernas främsta vallöften tvingades bortförhandlas till förmån för Radikale Venstres mer liberala position.

 

Mette Frederiksens situation är raka motsatsen mot vad Stefan Löfvens läge är i Sverige. Medan Januariöverenskommelsen har pressat Socialdemokraterna och den rödgröna regeringen åt höger, med flera liberala krav genomdrivna av Centerpartiet och Liberalerna, är Frederiksen på väg att släpas åt vänster.

 

Varken i Sverige eller i Danmark innebär således en socialdemokratisk regering särskilt mycket socialdemokratisk politik. Ur ett liberalt perspektiv är givetvis den svenska situationen att föredra. 

 

Socialdemokraterna har alltid varit ett parti med fokus på statsbärande funktionalitet. Det politiska innehållet har alltjämt varit sekundär, brutalt illustrerat av Stefan Löfvens kovändning efter ”Mitt Europa bygger inga murar”-tal.

 

Att Socialdemokraterna både i Sverige och Danmark är på väg att bli skalpartier. Det riskerar att göra både väljare och socialdemokratiska politiker desillusionerade. När regeringsmakten inte längre handlar om vilken politik som genomförs, utan bara om nöjet att få genomföra andra partiers politik, relegeras Socialdemokraterna till att vara politiska kameleonter. 

 

Förr eller senare kan det bli omöjligt att upptäcka partiet med kamoflage i det politiska landskapet även för socialdemokrater.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.