Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Framtiden talar för Hörbymodellen

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida. Foto: NORA LOREK
Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Nästa års val riskerar skapa knepiga parlamentariska situationer. Hörbymodellen ska inte avfärdas bara för att den inte höll hela vägen fram - i Hörby

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är oberoende liberal.

Om det första halvårets skånska politiska krisföljetong utspelade sig i Hässleholm, så har det politiska läget i Hörby onekligen seglat upp som en stark konkurrent som årets skånska lokalpolitiska misslyckande så här på vinterkanten. Men medan krisen i Hässleholm bestod av två politiska blocks oförmåga att ta ansvar genom samtal och kompromisser som ledde till att SD tilläts bli borgerlig kungamakare, med total lokal parlamentarisk kris till följd, har Hörbys våndor grund i en tolkningsfråga.

 

I centrum för Hörbys politiska kris återfinns frågan om det privata äldreboendet Önnebo i Önneköp. Företaget Långaröds Hemservice som drivit boendet har sedan tidigare sagt upp kontraktet från och med årsskiftet. Därmed aktualiserades frågan om Hörby kommun skulle överta driften eller inte. I slutet av oktober debatterades frågan i samband med budgetdebatten. Centerpartiet yrkade då på att "socialnämnden ska driva Önnebo vidare genom att lägga ut driften till en privat entreprenör, eller att kommunen driver Önnebo i egen regi, i första hand tills hyreskontraktet löper ut om två år."

 

Sagt och gjort, Centerns förslag gick igenom. KD, SD och SPI stöttade C medan S, L, MP och V röstade för avslag.

 

Till saken hör att Hörby kommun sedan förra valet styrts av en blocköverskridande koalition av S, L, C, KD och MP. Frågan om Önnebo blev alltså en vattendelare, inte minst när krutdammet i fullmäktige lagt sig och de olika parterna inte ens var överens om vad fullmäktige faktiskt beslutat om. C och KD menar att kommunen ska driva vidare äldreboendet i kommunal regi. S menar att kommunen ska driva vidare Önnebo - men inte nödvändigtvis som just äldreboende.

 

Socialdemokraterna har nämligen försökt kringgå beslutet och har hävdat, vilket är mycket ovanligt för socialdemokratin, att det inte ska vara politiken som bestämmer exakt vilken typ av verksamhet som ska bedrivas på Önnebo. I stället menar S att förvaltningen ska besluta om detaljerna. 

 

I onsdags meddelade Centern och Kristdemokraterna att de lämnade majoritetskoalitionen. Två dagar senare, i fredags, meddelade Liberalerna och Miljöpartiet att även de stiger av samarbetet. SPI är ointresserade av att stötta Socialdemokraterna, som väljer att sitta kvar som minoritetsstyre, helt allena på tronen i Hörbys stadshus. 

 

Partier som inte vill ta ansvar i sitt koalitionssamarbete, eller partier som väljer att prioritera väljarnas förtroende före makten? Med nästa val mindre än tio månader bort blir varje kommunfullmäktige- och nämndsbeslut ammunition antingen för eller emot varje enskilt parti. Av allt att döma har det blocköverskridande samarbetet i Hörby fram till i förra veckan fungerat relativt smärtfritt. Att det fallit på grund av en enda fråga är dock allvarligt och visar på att det inte alltid räcker med överenskomna sakpolitiska dokument. Det finns alltid en X-faktor. Då handlar det om att personrelationerna kan överkomma politiska stötestenar. 

 

Det finns all anledning att befara att de parlamentariska situationerna efter nästa hösts val kommer att bli knepiga. Då kommer det behövas mer av Hörbymodellen runtom i kommunerna. Även i Hörby.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!