Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida. Foto: NORA LOREKCsaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida. Foto: NORA LOREK
Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida. Foto: NORA LOREK
Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTENFoto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
 Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Csaba Perlenberg

Framtiden talar för Hörbymodellen

Publicerad

Nästa års val riskerar skapa knepiga parlamentariska situationer. Hörbymodellen ska inte avfärdas bara för att den inte höll hela vägen fram - i Hörby

Om det första halvårets skånska politiska krisföljetong utspelade sig i Hässleholm, så har det politiska läget i Hörby onekligen seglat upp som en stark konkurrent som årets skånska lokalpolitiska misslyckande så här på vinterkanten. Men medan krisen i Hässleholm bestod av två politiska blocks oförmåga att ta ansvar genom samtal och kompromisser som ledde till att SD tilläts bli borgerlig kungamakare, med total lokal parlamentarisk kris till följd, har Hörbys våndor grund i en tolkningsfråga.

 

I centrum för Hörbys politiska kris återfinns frågan om det privata äldreboendet Önnebo i Önneköp. Företaget Långaröds Hemservice som drivit boendet har sedan tidigare sagt upp kontraktet från och med årsskiftet. Därmed aktualiserades frågan om Hörby kommun skulle överta driften eller inte. I slutet av oktober debatterades frågan i samband med budgetdebatten. Centerpartiet yrkade då på att "socialnämnden ska driva Önnebo vidare genom att lägga ut driften till en privat entreprenör, eller att kommunen driver Önnebo i egen regi, i första hand tills hyreskontraktet löper ut om två år."

 

Sagt och gjort, Centerns förslag gick igenom. KD, SD och SPI stöttade C medan S, L, MP och V röstade för avslag.

 

Till saken hör att Hörby kommun sedan förra valet styrts av en blocköverskridande koalition av S, L, C, KD och MP. Frågan om Önnebo blev alltså en vattendelare, inte minst när krutdammet i fullmäktige lagt sig och de olika parterna inte ens var överens om vad fullmäktige faktiskt beslutat om. C och KD menar att kommunen ska driva vidare äldreboendet i kommunal regi. S menar att kommunen ska driva vidare Önnebo - men inte nödvändigtvis som just äldreboende.

 

Socialdemokraterna har nämligen försökt kringgå beslutet och har hävdat, vilket är mycket ovanligt för socialdemokratin, att det inte ska vara politiken som bestämmer exakt vilken typ av verksamhet som ska bedrivas på Önnebo. I stället menar S att förvaltningen ska besluta om detaljerna. 

 

I onsdags meddelade Centern och Kristdemokraterna att de lämnade majoritetskoalitionen. Två dagar senare, i fredags, meddelade Liberalerna och Miljöpartiet att även de stiger av samarbetet. SPI är ointresserade av att stötta Socialdemokraterna, som väljer att sitta kvar som minoritetsstyre, helt allena på tronen i Hörbys stadshus. 

 

Partier som inte vill ta ansvar i sitt koalitionssamarbete, eller partier som väljer att prioritera väljarnas förtroende före makten? Med nästa val mindre än tio månader bort blir varje kommunfullmäktige- och nämndsbeslut ammunition antingen för eller emot varje enskilt parti. Av allt att döma har det blocköverskridande samarbetet i Hörby fram till i förra veckan fungerat relativt smärtfritt. Att det fallit på grund av en enda fråga är dock allvarligt och visar på att det inte alltid räcker med överenskomna sakpolitiska dokument. Det finns alltid en X-faktor. Då handlar det om att personrelationerna kan överkomma politiska stötestenar. 

 

Det finns all anledning att befara att de parlamentariska situationerna efter nästa hösts val kommer att bli knepiga. Då kommer det behövas mer av Hörbymodellen runtom i kommunerna. Även i Hörby.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag