Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Förstör beslagtagna skottsäkra västar

Att skyddsvästar cirkulerar i den undre världen leder endast till en våldseskalering, då det bjuder in till grövre och farligare vapen.Foto: JOHAN NILSSON/TT
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.Foto: NORA LOREK

Kronofogden borde sluta sälja vidare skottsäkra skyddsvästar som utmätts. Ju fler som bär på västarna, desto farligare blir det för vanliga människor.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

Polisens Operation Rimfrost har varit en ordentlig blåslampa mot den undre världen, bland annat i Malmö. Genom att fokusera och punktmarkera har polisens ökade närvaro visat vad rättssamhället kan åstadkomma med rätt planering och resurser. För de allra flesta Malmöbor har Rimfrost varit en tacksam och mycket välkommen insats – förutom för de kriminella och den våldsverkande undre världen.

 

Ett av de starkaste medlen i kampen mot den kriminella miljön har inte handlat om tungt beväpnad polis, utan om den förkrossande styrkan som kommer från en samverkande svensk myndighetsutövning. Förutom polisen har bland annat Skatteverket och Kronofogden deltagit i kampen mot brottsligheten. Givet att all brottslighet också är ekonomisk brottslighet med svarta pengar, är utmätning av tillgångar och varor eller fordon som inte kan förklaras eller bevisas ha införskaffats med vita tillgångar ett starkt redskap för att motarbeta och straffa brottslingar.

 

Därför är det beklämmande att det finns rutiner och veritabla hål i hanteringen hos Kronofogdemyndigheten som motverkar själva syftet med att beslagta särskilt vissa tillgångar hos kriminella element.

 

Kvällsposten kunde för ett par dagar sedan på nyhetsplats avslöja att Kronofogden i Malmö säljer skottsäkra skyddsvästar som utmätts, så som vore de varor som vilka som helst. Sammanlagt auktioneras fyra stycken ut till högstbjudande.

 – Vi säljer det som är lagligt att sälja och som kan betala ut skulder som personer är skyldiga. Vi har ingen möjlighet att lägga moraliska bedömningar i föremålen som auktioneras ut, sade chefen för lösegendom Ulrika Attnäs Loebbert vid Kronofogden till Kvällsposten på nyhetsplats.

 

En av de skottsäkra skyddsvästarna tillverkas av ett tyskt företag vars skyddsvästar riktar sig till polis och militär. Efterfrågan verkar vara hög. Från utgångspriset på 1 200 kronor var högsta bud uppe på 2 900 kronor under söndagen med sex unika budgivare. Ett annat exemplar av samma modell var uppe på 3 800 kronor. 

 

Mycket riktigt är det fullt lagligt att köpa och äga skottsäkra skyddsvästar, ett faktum som under rådande läge med det demokratiska samhällets existentiella kamp mot den organiserade brottsligheten i bland annat Malmö, är lika absurt som det är livsfarligt.

 

Skyddsvästar borde givetvis endast tillåtas att säljas till behörig blåljuspersonal eller vakter som borde avkrävas licens för att äga och använda västarna. Utöver personer som jobbar på uppdrag av ordningsmakten eller arbetar med personers säkerhet och även journalister vid vissa tillfällen, finns det inget ett rimligt behov av skottsäkra skyddsvästar bland övrig allmänhet.

 

Att skyddsvästar cirkulerar i den undre världen leder endast till en våldseskalering då det inbjuder till grövre och farligare vapen, eller bomber, i den meningslösa urbana krigföringen som yrkeskriminella ägnar sig åt.

 

Av samma anledning borde den typen av materiel och utrustning givetvis destrueras av Kronofogden. Det handlar inte om moraliska bedömningar eller ens om det är lagligt, utan om att skottsäkra skyddsvästar är en del av den undre världens våldskapital. Att först utmäta och sedan sälja vidare en typ av utrustning som inte hör hemma på gatan är direkt kontraproduktivt för att skapa ett säkrare samhälle. I väntan på en lagändring borde Kronofogden tänka steget längre.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.