Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Första maj-firandet borde alltid hålla sig till Facebook

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), förra året.Foto: JENS CHRISTIAN
Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.Foto: NORA LOREK

Året visade hur bra 1 maj-firande kan bli på sociala medier. Även nästa år borde vänstern hålla sig borta från gatorna och stanna på Facebook.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

Bättre, sämre eller bara annorlunda? 

I de röda fanornas frånvaro blev det ett annorlunda 1 maj. Att coronapandemin omöjliggjorde en samling av fler än 50 personer gjorde att den politiska dagen fick se sig omställd. För många en sorgens dag, för många andra en mycket efterlängtad offentlig reprieve från påminnelsen om det ok som de röda fanorna inneburit för alldeles för många människor och deras anhöriga. 

 

För den digitala skara som följde 1 maj-firandet via Facebook och andra sociala medier var det dock svårt att undgå hur passande formatet var för ett politiskt särintresse. Att koncentrera parollerna till ett kortare format som var riktat till de egna följarna men som icke desto mindre kunde delas och spridas till andra människor som självmant kunde välja bort innehållet och budskapen ger onekligen hopp om en gångbar framtidsmodell för inte minst ”Framtidspartiet” Socialdemokraterna vars 1 maj-tåg samlar färre och färre deltagare för varje år och tåg som går. 

 

Kanske var inte minst arbetarrörelsen i Malmö tacksam för att inte behöva genomlida upprepningar eller påminnelser om förra årets antisemitiska skandal där SSU Malmö skanderade ”krossa sionismen” av SSU i Malmö, ett tilltag som ledde till att självaste statsministern Stefan Löfven fick ta sig till Malmö för att ta den lokala arbetarrörelsen i örat. Malmös kommunstyrelseordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) var lite mildare i sin kritik, då hon beklagade om det ”uppfattats” som om vad SSU skanderat hade varit antisemitiskt samtidigt som hon betonade att den typen av uttryck inte hörde hemma i socialdemokratin.

 

Pandemin och slopandet av de fysiska tågen och talen stoppade dock inte arbetarrörelsen från att högtidlighålla 1 maj. I Malmö sände Socialdemokraterna, LO och ABF en slags trädgårdsshow live från Per Albin Hanssons födelsehem på Kulladal. Moderator var den politiska sekreteraren Vansessa Marko och i panelen återfanns Joakim Sandell, ordförande för Malmö arbetarekommun tillsammans med ordföranden för SSU Malmö Shler Bradostin och Erol Dramer som är ordförande i LO Malmö.

 

I stället för agiterande tal blev det i stället ett lågmält men informativt samtal bland grönskan. Här har arbetarrörelsen måhända återfunnit ett grepp som länge varit alldeles för bortglömt: Att prata med varandra och med människor och inte till dem. Att lyssna, inte berätta för dem vad och hur människor ska tycka. Nu blev det mest en klubb för inbördes beundran inom arbetarrörelsen, icke desto mindre är det lågmälda samtalet ett format som Socialdemokraterna hade mått bra av att använda sig mer av. 

 

Inte minst möjliggör det kanske för Socialdemokraterna att förklara för sina anhängare varför de åtagit sig att driva liberal reformpolitik, som med fri hyressättning i nyproduktion och en liberalisering av Arbetsförmedlingen. Det hade nämligen varit svårt för partiet att hävda något annat från talarstolarna runtom i landet.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.