Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Försämringar till äldre som ett brev på posten

I Lund får de äldre betala 65 kronor i månaden för sina rollatorer.Foto: GORM KALLESTAD/NTB Scanpix
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.Foto: NORA LOREK

Försämrad postgång i all ära, men det finns andra, mer hemmaodlade problem som Lunds äldre tvingas möta i vardagen tack vare politiska beslut.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

Varför ska du få försämrad service bara för att du bor i Vallkärra, Stångby, Nöbbelöv, Gunnesbo, Möllevången, Väster eller Kobjer? Innebär det att de lundabor som bor i dessa stadsdelar och byar bara ska betala halva portot?”

 

Lunds kommunstyrelseordförande Philip Sandberg är vredgad. På sin officiella Facebook ondgör han sig över att Postnord har valt ut stora delar av Lunds kommun som testzon för varannandags-utdelning av post. 

 

Det är en lika beklaglig som naturlig utveckling, men marknadslogiken är uppenbar: Med allt mindre skickad fysisk post, inte minst från myndigheter men även privatpost, finns det inte längre ekonomiskt incitament för Postnord att dela ut post varje dag till alla områden. Siffrorna talar sitt tydliga och brutala språk: Sedan millennieskiftet har antalet skickade brev halverats. Och minskningen fortsätter i en allt högre accelerering. 

 

Det går även att se på den försämrade leveranstätheten som ett sätt att garantera leveransen överhuvudtaget. Bättre sent än aldrig, borde bli Postnords nya företagspolicy. Att Post och Telestyrelsen godkänt testutdelningen pekar på att det bedöms som att Postnords samhälleliga uppdrag att upprätthålla postgången är förenligt med varannandags-utdelning även i större skala.

 

Att testet med nu sker i en blandad tätort som Lund med satellitorter är förståeligt. Med digitala brevlådor som exempelvis Kivra som samlar allehanda slags post från exempelvis Skatteverket, CSN men även från privata leverantörer som mobiltelefontjänster, har det blivit mycket smidigare att få brevlådan på fickan via sin smartphone. Inte minst når utskicken mottagarna betydligt snabbare och miljövänligare. Att en statlig operatör får minskat affärsunderlag kan knappast vara en sorg för en borgerlig politiker. För en liberal torde marknadslogiken vara uppenbar. 

 

Philip Sandberg har dock en poäng som är viktig att lyfta fram: Det digitala utanförskapet som drabbat många äldre, oavsett om de bor i glesbygd eller tätort. ämtade 

 

Samtidigt är försämringar för äldre knappast något som äldre i Lund endast har Postnord att tacka för. I Philip Sandbergs egen kommun har det införts kraftiga försämringar för äldre med behov av hjälpmedel. Från och med den 1 mars i år har ”avgiftsförändringar”, som det kallas på Lunds hemsida, införts för inom äldre- och handikappomsorgen. Detta på grund av att vård- och omsorgsnämnden behöver ”effektivisera” sin verksamhet.

 

Men för de äldre som nu får betala mer för sina rollatorer, griptångar, rullstolar och duschpallar handlar det snarare om försämringar och fördyringar än blott enkla ”förändringar”. Och för de som överväger om de har råd att ha kvar sina hjälpmedel efter att det nu kostar 300 kronor att få hjälpmedlen levererade eller hämtade samt 65 kronor i månaden (oavsett antal hjälpmedel) för användning, är det knappast ord som ”effektivitet” som faller över de äldres läppar.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.