Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Försäljningsfars i Helsingborg

Hög energi i Helsingborgspolitiken.
Foto: ÖRESUNDSKRAFT
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.
Foto: NORA LOREK

Hanteringen kring försäljningen av Öresundskraft i Helsingborg visar inte Helsingborgspolitiken från sin bästa sida.

Snart är det dags för folkomröstning. I alla fall om man är invånare i Helsingborg. Den 12 januari ska Helsingborgarna få säga sitt om huruvida det lokala energibolaget Öresundskraft ska säljas – men vem köparen är av det kommunala bolaget har Helsingborgarna inte en susning om.


Men den styrande alliansen vet. Varken de eller bolaget vill avslöja det. I veckan kallade de borgerliga till en bisarr presskonferens där de meddelade att de accepterat ett bud på 12,2 miljarder kronor från ”en drömköpare”, som stadens kommunstyrelseordförande Peter Danielsson (M) kallar det (HD 3/12). Det enda som avslöjas är att det handlar om en ”svensk förvaltare av pensionskapital”. Hemlighetsmakeriet, som varit ett arbetsverktyg genom hela processen, är på gränsen till folkförakt.


Än mer bisarrt är det givetvis att ett bud överhuvudtaget har sökts, lagts och accepterats innan Helsingborgarna ens har fått säga sitt om de vill sälja bolaget eller ej.


Faktum är att folkomröstningen i sig inte alls avgör huruvida Öresundskraft ska säljas eller ej. Folkomröstningar är till sin natur rådgivande och det är först den 26 februari på Helsingborgs kommunfullmäktige som politikerna fattar beslut om försäljning eller ej.


Som argument för försäljningen har alliansen och Sverigedemokraterna angett att stadens välfärd ska stärkas. De 12 miljarderna ska inte gå till löpande drift utan till en stiftelse som varje år ska ge en beräknad avkastning om 250-290 miljoner kronor.


Däremot har Centerpartiet, som är en del av alliansen, inte ännu fattat beslut om de kommer att respektera folkomröstningen eller ej. De ska låta medlemmarna bestämma i mitten av december. Socialdemokraterna och Miljöpartiet har lovat hedra folkomröstningen, men Vänsterpartiet är beredda att köra över Helsingborgarnas vilja om de röstar ja till en försäljning.


Sverigedemokraterna, som sagt ja till att öppna upp för en försäljning och även accepterat budet från den hemlige köparen, har dock meddelat att om röstdeltagandet uppgår till 51 procent ska partiet följa resultatet alldeles oavsett vad det är.


Inte heller Liberalerna vet i dag hur de ska rösta i fullmäktige. De meddelar dock i Helsingborgs Dagblad att beslut tas i nästa vecka. De kommer dock inte att ta hänsyn till folkomröstningen eftersom de är emot folkomröstningar gällande enskilda frågor.


Kristdemokraterna är för budet, men vet inte hur de ska hantera folkomröstningsresultatet om det går emot en försäljning.


Summa summarum: Helsingborgarna ska ta ställning till en försäljning av Öresundskraft i en folkomröstning vars resultat politikerna kan strunta i och genomföra köpet till en försäljare som Helsingborgarna inte vet något om. 


Tyvärr har alliansen i Helsingborg agerat på ett sätt som gör att det missnöje som följer av hemlighetsmakeriet och flera andra märkligheter gör att folkomröstningen riskerar handla om alliansens hantering av ärendet, mindre än om försäljningen i sig. Och då är frågan vad Moderaterna och Peter Danielsson tror sig ha vunnit överhuvudtaget.


Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida