Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

”För lätt att ha Bryssel som en spottkopp”

Hans Wallmark (M), riksdagsledamot från Ängelholm, är Moderaternas skånska toppkandidat till Europaparlamentsvalet. Men han vill inte bli invald.
Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.
Foto: NORA LOREK

Moderaternas skånska toppkandidat till Europaparlamentet vill inte till Bryssel. Hans Wallmark har dock ett och annat att säga om hur Europa mår.


I dag inleds Kvällspostens ledarsidas nya artikelserie där Csaba Bene Perlenberg träffar skånska toppkandidater till Europaparlamentet.

OPINIONSINTERVJU. Vad ni än gör: Rösta inte på Hans Wallmark i Europarlamentsvalet. Det är den moderata utrikes- och försvarspolitikern och riksdagsledamoten den första att skriva under på. Ändå står den före detta tidningsmannen och lokalpolitikern i Ängelholm att finna på plats 7 på Moderaternas lista till Bryssel och Strasbourg den 26 maj. Det gör honom till partiets skånska toppkandidat.

– Ingen tror ju att jag ska till Europaparlamentet. Vi har fyra toppkandidater. Vi är väl försörjda med mycket lämpliga namn, även på icke valbar plats. En del av Wallmarks ärlighet har med ren mandatmatematik att göra. I dag har Moderaterna tre mandat. Att en sjundeplats på Moderaternas lista skulle ge Wallmark resebiljett till EU förefaller otroligt. Och någon personvalskampanj är inte aktuell. Inte heller uppmuntrar han någon att rösta på honom.


I stället ser Wallmark sin uppgift att förankra EU-frågorna på hemmaplan i Skåne och tala för toppkandidaterna. Samt – måhända – lyckas föra in lite säkerhetspolitiska perspektiv i EU-debatten. 

”Starka krafter vill se en sönderfallande Europeisk Union”

Som flitig debattör på Kvällsposten Debatt har Wallmark vid flertalet tillfällen kopplat samman omvärldens skeenden med södra Sverige och Östersjöområdet. Bland annat har Wallmark propagerat för ett tydligt regelverk för att hantera utländska investeringar av säkerhetspolitiska skäl, inte minst i spåren av Karlshamns godkännande av hantering av rör till den ryska gasledningen Nordstream 2. Wallmark har även väckt ett varningens finger för kinesiskt intresse för den föreslagna HH-tunneln mellan Helsingborg och Helsingör samt ett numera övergivet förslag om en kinesiskfinansierad djuphavshamn i Lysekil.

– Det är viktigt att förstå att det finns väldigt starka krafter utanför EU som av olika skäl inget hellre vill än att ha en svag eller sönderfallande union. Om Ryssland, Trump och Kina gärna vill ha ett svagt EU, då borde vi nog vilja ha en stark union.

Donald Trump, USA:s president.
Foto: DOULIERY OLIVIER/ABACA/STELLA PICTURES

Inte minst Kina är en utmaning framöver. 

– Kina är inte vilket land som helst. Det är på väg att bli världens största ekonomi men är redan i dag världens största enpartistat. Kommunistpartiet sträcker sig in i militären som går in i näringslivet. Kina är inte en rättsstat, det är inte en demokrati. Det är en enpartistat med allt vad det för med sig.

Nationalstatens betydelse

Wallmarks passion och engagemang för frihet och demokrati är väldokumenterad.

– Den första politiska affischen jag satte upp var på min gymnasieskola, till förmån för Charta 77-rörelsen. Det upprörde mitt inre att människor kunde fängslas eller förföljas för att de skrev en bok eller satte upp en pjäs eller läste nånting. Vaclav Havel och andra i Tjeckoslovakien gjorde mig oerhört politiskt aktiv.


Om man drar linjen från 80-talet till i dag, trettio-fyrtio år senare, så är det lätt att se en oroande utveckling bland Öststaterna. Från frihetliga stater som sökte sig till väst till reaktionära tendenser, vissa skulle kalla det bakåtsträvande, konservativ i sin mest oönskade form i exempelvis Ungern, Polen och Tjeckien. Vad var det som gick fel?

– Vi ska inte göra oss till samtidens fångar. Trettio år är en relativt lång period i ditt och mitt liv, men det är en relativt kort tid i ett historiskt perspektiv. Det vi ser är en slags motreaktion mot många olika saker. Många av de här länderna är relativt nya och har tillhört olika former av imperier. Österrike-Ungern, det tyska imperiet och klacken under Ryssland. För att inte nämna Balkan.

Viktor Orbán, Ungerns regeringschef.
Foto: MARTIN DIVISEK / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Wallmark påkallar nationalstatens betydelse för att förstå det som nu sker, med kraftig anti-EU-retorik från exempelvis Ungerns Viktor Orbán och dennes parti Fidesz, som Moderaterna har krävt lämnar EPP-partigruppen i Europaparlamentet efter kritik om, bland annat, politisering av rättsstaten.

– Det här är en slags motreaktion från relativt unga, nya nationalstater. Vi i Nordeuropa och Västeuropa kan ha lite svårt att förstå deras erfarenheter, för vi tillhör äldre länder där nationalstaten inte har samma betydelse. Man vill själv ha rätten att fatta besluten, även om de är dåliga.


Hans Wallmark menar att EU av många nationella ledare används som en ”spottkopp”.

– Det finns ett antal politiker som gjort det väldigt enkelt för sig. Det är bekvämt att peka ut en påstådd motståndare i Bryssel. När man själv kokar ihop sina egna inhemska problem genom att göra av med mer pengar än vad man får in, som sen visar sig vara ett luftslott som kräver stora lån, då har det blivit lätt att säga att felet inte finns i Aten eller Rom utan i Bryssel. Men då lurar man sig själv och man lurar sina väljare. Det har varit för lätt att ha Bryssel som en spottkopp. Det har straffat EU. 

Hans Wallmark (M).
Foto: SVEN LINDWALL

Moderaten värjer sig för att kalla valet till Europaparlamentet för ett ödesval, men ser framför sig att det kommer bli ett par besvärliga månader efter valet då kommissionen ska bildas och långtidsbudgeten antas. Inför valet och efteråt är det därför viktigt, menar Wallmark, att liberala krafter inom samtliga block står upp för Europatanken.

– Den liberala demokratin är, skulle jag hävda, överlägsen alternativen. Det är ett problem som allt för goda liberaler ibland tampas med, att vi ibland har en tendens att inte vara stolta över det vi företräder. Det öppna samhället, den öppna demokratin, det liberala samhället är bättre än de andra varianterna. Vi ska inte vara förnäma och peta folk på näsan, men vi ska inte heller backa undan. 

Natos betydelse ökar

Det finns dock en annan organisation som Hans Wallmark gärna lyfter upp som minst lika viktig för Europas väl och ve: Försvarsalliansen Nato.

– När Estland, Lettland, Litauen, Polen, Ungern, Tjeckien och Slovakien blev fria, när deras självständighet var återupprättad och man kastade självföraktet åt sidan var bland det första man gjorde var att ansöka om Nato-medlemskap. Man kan inte förstå Europas säkerhet om man inte förstår vilken betydelse Nato- och EU har och har haft för ett antal stater. 

Wallmark lyfter också ett varningens finger för Brexit-konsekvensen, och att Europas säkerhet blir mer beroende av Nato än av EU självt: 

 – När Brexit är ett faktum, om det blir ett Brexit, så kommer 80 procent av Nato-ländernas samlade försvarsutgifter att ligga utanför EU i USA, Kanada, Storbritannien, Norge och Turkiet. Den som är intresserad av europeiskt försvar och säkerhet borde förstå kopplingen mellan kontinentens säkerhet och NATO. 

Hans Wallmark (M) på plats i Ängelholm.
Foto: CSABA BENE PERLENBERG

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.