Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Folkpartismen är nyckeln till smittbegränsningen

Astrid Lindgrens värld i Vimmerby fick stänga ner efter en rekordkort säsong.Foto: ASTRID LINDGRENS VÄRLD
Tina Acketoft (L), riksdagsledamot.Foto: MAGNUS FRÖDERBERG

Folkpartismens kluvna inställning till det mesta kan vara nyckeln till att bekämpa coronaviruset.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

OPINION. Sol, ledighet och inrikes pseudokarantän har under den första sommartiden på sina håll blivit till den perfekta virusstormen. Trots att Sverige troligtvis varit det mest liberala landet i världen när det kommer till restriktioner, har vårens diverse begränsningar ändå lockat till ett veritabelt kosläpp i samband med att vädret levererat värmerekord.

 

Tvärtemot vad många människor verkar tro betyder fint väder inte att allt är som vanligt, likt före pandemin. Sommardagarna har lockat till strand- och parkhäng på olika platser i landet, som på sina håll visat sig vara lite för packat med soldyrkare än vad reglerna föreskriver. Lägg till Black Lives Matter-protester och midsommarfirande, och konsekvenserna framöver riskerar att bli onödigt dödliga.

 

Människor får dock till viss del ursäktas för att de inte alltid hänger med i alla motsägelsefulla svängar. Att nöjesparker runtom i landet inte kunnat öppna är, givet omständigheterna, mycket förståeligt. Att regeringens besked levererats i elfte och sista timmen är dock obegripligt. Att vissa andra verksamheter som hyser betydlig fler än 50 personer samtidigt får möta sommaren an med öppna dörrar gör att allvarskänslan har tagit semester hos många.

 

På Astrid Lindgrens värld i Vimmerby blev sommarsäsongen blott elva dagar efter att parken tvingades stänga. Dels lockade föreställningarna till folksamlingar som försökte få sig en kik utifrån, dels bedömde polisen två olika föreställningar med flera hundra meters avstånd emellan som ett evenemang, trots att det fanns 50 personer per föreställning. 

 

Även i Skåne finns exempel på motstridande exempel. Nöjes- och sommarparken Tosselilla i Tomelilla får hålla stängt, medan exempelvis Skånes djurpark i Höör och Emporia i Hyllie kan hålla öppet. Både näringsidkare och allmänheten får navigera i vad som verkar vara regeringens nyckfullhet. 

 

Det är lätt att peka finger åt andras beteende. Ansvaret inför smittspridningen torde vara en delad börda, men vissa verkar vara mer bekväma med lättare bördor än andra. 

 

Riksdagsledamoten Tina Acketoft (L) från Höganäs, gav häromdagen hopp åt ett sargat parti genom att demonstrera att det minsann finns folkpartister som mest är som verklighetens folk är.

 

Acketoft beskrev i ett inlägg på Facebook hur hon tillsammans med sin make behövde inhandla diverse trädgårds- och husprodukter. Av den anledningen fördes riktningen mot en byggvaruhandel och en viss småländsk möbel- och inredningskedjan – men döm av folkpartistens förvåning när insikten infann sig att många andra ville göra precis samma sak:

Redan på parkeringen till byggvaruhandeln började vi ana ugglor i mossen och vi kom knappt innanför dörrarna innan vi försiktigt backade och drog oss ur efter att ha bevittnat värsta kön. Vi begav oss av mot Väla och Ikea, för att på vägen förstummade betrakta kilometerlånga bilköer in till återvinningsstationen. Och väl på Väla var kaoset totalt, med långa köer av köplustiga människor UTANFÖR Ikea. Vi åkte hem igen. Det där med att svenskar klarar pandemin utan förbud och med folkvett, det tror jag inte längre på.

 

Acketoft gjorde rätt som vände hem igen. Trädgårdar och husfix kan vänta. Vi har alla ett ansvar att hitta en smittfri balans mellan att hålla i gång ekonomin och att ta ansvar för oss själva och våra nästa. 

Möjligen återfinns lösningen på vad som är den bästa smittbekämpningen i folkpartismen. Det brukar ju heta att vara liberal är att vara kluven. Å ena sidan, å andra sidan. Handla och sola gärna, men inte på bekostnad av det folkpartistiska vettet.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida