Människor blir inte sjuka av el. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL-AOP
Människor blir inte sjuka av el. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL-AOP
Csaba Perlenberg

Foliehattssyndrom är inget handikapp

Publicerad

Region Skåne ger bidrag till en förening som inte ansökt om bidrag - och som inbillar sig att "elöverkänslighet" är en medicinsk sjukdom.

Region Skåne ger 34 555 kronor i grundbidrag till en intresseförening vars medlemmar lider av en åkomma som Socialstyrelsen och världens samlade forskning menar inte är en medicinsk sjukdom. Det hade kunnat handla om "Riksföreningen för alla Kroniskt Måndagströtta", men handlar i stället om miljöpartisternas mest omhuldade folksjukdom: de "elöverkänsliga". Tyvärr är bidraget mer verkligt än vad "elöverkänslighet" är.

 

Medan Allians i Skåne reserverade sig, tyckte Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna att De elöverkänsligas förbund i Skåne skulle få stöd för sin inbillade sjukdom. Frånsett att det är allvarligt att skattepengar hanteras ovarsamt är det anmärkningsvärt att de tre partierna valt att premiera en förening som uppmuntrar till ovetenskapliga villfarelser. Det ger de "elöverkänsliga" en slags officiell bekräftelse deras medlemmar inte gagnas av. Dessutom är bidraget en direkt stöld från antingen välfärden eller andra intresse- och stödgrupper för riktiga handikapp.

 

Regionen hade lika gärna kunnat ge stöd till "Stödgruppen för Barns rädsla för kakmonster under sängen" eller "Spöken och demoners intresseförening för patriarkal objektifiering av människor".

 

En rad handikapporganisationer i Skåne har ansökt om och fått verksamhetsbidrag av Region Skåne. Att Astma och allergiföreningen i Skåne län eller Föreningen Sveriges Dövblinda Skåne-Blekinge skulle sakna grund för stöd är det nog ingen som skulle hävda. Att stödja föreningslivet, oavsett om det sker till stöd för idrott, kultur eller till olika stödorganisationer för diverse utsatta grupper är rimligt. Föreningslivet i Sverige är en grundbult i civilsamhället och stärkande för demokratin. Men offentliga medel måste hanteras med varsamhet. På samma sätt som det inte ska ges bidrag till föreningar som saknar grundläggande demokratiska värderingar, ska det heller inte ges bidrag till föreningar som faciliterar en falsk sjukdomsbild hos människor.

 

Förutom det anmärkningsvärda i att ge offentligt stöd till en intresseorganisation för foliehattar och pseudokvacksalvare, ges stödet till föreningen trots att ingen ansökning ens inkommit! Om detta är på grund av att de inbillat elöverkänsliga inte kunnat använda en dator för att genomföra ansökan är oklart. Inte heller har någon verksamhetsberättelse för 2015 lämnats. Trots detta fick föreningen även under 2016 bidrag till en summa av 34 910 kronor. Hur är detta ens möjligt? 

 

Varför har Socialdemokraterna, som har en bevisligen högre tröskel gentemot kvacksalveri än Miljöpartiet och även Sverigedemokraterna, gått med på detta?

 

Oavsett vad man tycker om foliehattar, konspirationsteoretiker och de som inbillar sig att de har en sjukdom som inte finns, så måste det ändock poängteras: Foliehattssyndrom är inget handikapp eller någon vetenskapligt bevisad medicinsk sjukdom. Därmed ska den typen av föreningar heller inte ha rätt till offentliga medel.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag

Mest delat