Csaba Perlenberg

"Flygskatten är tyvärr lika för alla"

Lars Thunberg (KD), kommunalråd i Helsingborg.
Foto: Csaba Bene Perlenberg
Lars Thunberg (KD), kommunalråd i Helsingborg.
Foto: Csaba Bene Perlenberg
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.
Foto: NORA LOREK

Sveriges grönaste kristdemokrat var med om inte bara en, utan två dramatiska flykter från Kongo där han växte upp. Möt Lars Thunberg (KD), kommunalråd i Helsingborg.

LEDARINTERVJU. I juli och början på augusti 1967 höll Sverige andan. Riket följde situationen i Kongo med stegrande panik. Aftonbladets rapporterade 11 juli: "Nytt larm i dag: BLODBAD HOTAR SVENSKAR I KONGO". DN:s förstasida söndagen den 6 augusti det året toppade med: "Svenskar hotade i Kongostrider" med mellanrubriken "Soldater stoppade missionärsfamilj". Dag för dag satt Sverige som på nålar medan den forna belgiska kolonin höll på att slitas itu. 


Mitt i dramats centrum fanns den svenska familjen Thunberg. 


I dag är Lars Thunberg, kristdemokratiskt kommunalråd i Helsingborg, 57 år. Då var han nästan sju - och redan med om sin andra flykt från Kongo. Redan ett par år tidigare hade familjen där föräldrarna var lärare, kristna missionärer och biståndsarbetare varit tvungen att fly hem till Sverige en första gång efter att han kommit till landet då han var tio månader.

– Jag var nog lite för liten för att begripa hur illa det kunde ha gått. Familjen skyddade oss barn från det värsta.


DN-artikeln beskriver läget: "Det svenska missionärsparet Ingrid och Samuel Thunberg och deras fyra barn på pingstmissionens station i Bukavu i Kivuprovinsen i nordöstra Kongo vägrades på lördagen passera gränsbron till Cyangugu i Rwanda och sitter nu instängda i staden, som väntar ett anfall från 200 legosoldater och 1 000 Katangagendarmer, som försöker ta sig ut ur Kongo.

– Efteråt har jag ju förstått att det toppade alla svenska nyhetsmedier. Vi var den sista svenska familjen som var tvungna att fly från Kongo. Man följde oss på samma sätt som många av oss följer de här stackars killarna som är fast i grottan i Thailand. 


Efter en hotfull incident där hans far blev tagen av militärer mitt i natten ("Pappa släpades ut ur huset i pyjamas mitt i natten") men räddades av en fältpräst som lyckades övertala militärerna att släppa honom i utbyte mot pengar, tog familjen sig via en hemlig båträddningsoperation som gick i skytteltrafik över Kivusjön genom natten in till den rwandiska sidan. De nordiska biståndsarbetarna blev båtflyktingar. För att hålla Lars ettåriga lillebror tyst fick de muta honom med kex. 


Väl tillbaka i Sverige slog sig familjen ner i Mönsterås. Som tolvåring gick han med i KDU. De politiska rötterna hänger kvar än i dag efter flera år som Miljönämndens ordförande i Helsingborg:

– Jag är ju uppväxt i KDU på 1970-talet. Då handlade det om internationell solidaritet och det pratades om en grön våg med en ny livsstil. 


Efter gymnasiet blev han KDU-ombudsman i Kalmar-Blekinge-distriktet. Tillsammans med Göran Hägglund gjorde han vapenfri tjänst på en skola utanför Västervik. "Redan då sa vi att Göran skulle bli partiledare en dag." De två "vapenvägrande bröderna" delade inte bara lägenhet utan även ett stort musikintresse.

– Det blev mycket Ulf Lundell, Pink Floyd, Beatles och Mikael Rickfors.


Det som var tänkt som en musiklärarutbildning blev i stället statsvetenskapliga studier i Lund, varpå han och hans fru hamnade i Helsingborg. Där har de stannat sedan dess. I början på 1980-talet blev Lars Thunberg KD-ordförande i Helsingborg och har sedan 1991 haft kommunpolitiska uppdrag, med ett avbrott 1994-98 då partiet åkte ur fullmäktige.


Att lyssna på Lars Thunberg prata om sin kristdemokratiska bakgrund är att skönja en annan, mer jordnära kristdemokrati än den högersväng som partiet tagit de senaste åren. Thunberg beskriver sin kristdemokrati som "en känsla för naturresurser, utsatta människor och att göra rätt för de svaga och att fördela våra gemensamma samhällsmedel på ett rättvist och hållbart sätt".


Trots att Miljöpartiet och Centerpartiet ingår i den fempartikoalition som styrt Helsingborg den senaste mandatperioden är det Kristdemokraterna som haft ordförandeposten i Miljönämnden. Nyligen utsågs Helsingborg för andra året i rad till Sveriges bästa miljökommun av tidningen Aktuell Hållbarhet. Och av Naturskyddsföreningen rankas KD tillsammans med Centern högst när det gäller miljöpolitiken.


Lars Thunberg, som sitter i partistyrelsen sedan förra hösten, får frågan om Ebba Busch Thor borde prata mer miljöpolitik. Han vrider lite på sig och brister sedan ut i ett stort leende.

– Ja, det tycker jag. Och det har jag sagt till henne också.

Vad säger hon då?

– Ebba är jätteintresserad av ny teknik. Inte minst elbilar och att man ska främja tillväxten av hållbara transpormedel. Men hon inser också att vi är ett litet parti och vi får inte det utrymme vi vill ha och då kan vi inte ha för många bollar i luften. Då har vi valt att fokusera på sjukvården, äldrevården och trygghetsfrågorna. Och det ska vi tjata om så att ingen kan undgå vår hållning i de frågorna.


Thunberg menar att KD har "den starkaste gröna skatteväxlingen", samtidigt som den rödgröna regeringens miljöpolitik allt för ofta handlar om "godispåsar":

– Varför ska vi ta sextusen spänn och ge det till människor som vill ha elcykel? Jag tror att människor som vill ha elcyklar själva kan betala. Och kanske är det som så att det faktiskt ändå är bättre att ha en vanlig cykel för att det är bättre för hälsan och belastar elnätet mindre. De pengarna borde satsas på cykelinfrastruktur i stället. 

Thunberg menar att miljösatsningar handlar om prioriteringar:

– I en tid när vi behöver prioritera och ta klimathotet på allvar så ska man kanske inte kasta pengar på naturguider. 


Kristdemokraterna har ju sagt nej till flygskatten som av regeringen framhålls som en miljösatsning.

– Flygskatten är ju inte miljöstyrande och gynnar inte de flygbolag som försöker ställa om. Flygskatten är tyvärr lika för alla och ganska trubbig. Egentligen är det mer av en biljettskatt än en drivmedelsskatt. 

Själv är Lars Thunberg på väg ut i Europa på en tågsemester tillsammans med familjen. Till Gotland åkte han tåg och färja men erkänner att det hade varit smidigare att flyga från Ängelholm till Visby.

– Man måste göra medvetna val varje gång man färdas någonstans.


Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida