Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Finns här några snälla ensamkommande?

Halmstad rådhus.Foto: JENS CHRISTIAN
Jonas Bergman (M), kommunstyrelsens ordförande i Halmstad.Foto: JENS CHRISTIAN
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på ledarsidorna i Kvällsposten och GT.Foto: NORA LOREK

Regeringen har försatt både ensamkommande och kommuner i ett hopplöst läge. Gymnasielagens hafsverk är en humanitär grymhet.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

Juletider kan vara en särdeles påfrestande tid för många människor. Det är stress med inhandling och stress med förberedelser; stress med sociala relationer och stress på grund av förväntningar eller sorg på grund av saknad och längtan.

 

Släktträffar och middagar med avlägsna grenar av familjeträdet som pliktskyldigt träffas kan vara lika påfrestande som den ensamhet som alldeles för många lidande själar tvingats in i av livets kantiga vårdslöshet och orättvisor.

 

För en högtid som enligt konventionerna ska vara gemytlig och fröjdefullt stillsam krävs det närmast olympiska förberedelser för att uppnå en Instagram-vänlig nivå.

 

Stress, stress och åter stress. Men, handen på hjärtat: Julstress är ett I-landsproblem.

 

Säsongens riktiga budskap om välvilja, omtanke, generositet och gemenskap är dock ingenting för en regering som stängt sin tidigare vidöppna famn.

 

Stressigt värst är det, på riktigt, för de cirka 750 (vid tiden för ankomsten till Sverige) stycken ensamkommande barn- och ungdomar på olika platser i landet som blivit manglade i den brutala experimentverkstad som är svensk migrationspolitik, vidare förråad och söndersliten av svensk byråkrati som endast har att förhålla sig till ett hafsverk till gymnasielag. Dessa 750 står nu inför utsikten att bli bostads- och hemlösa.

 

Den svenska gymnasielagen, som skapades som en förtäckt amnesti för stora delar av de 17 000 ensamkommande som kom till Sverige för fyra år sedan, var tänkt att ge andrum och vidare uppehållstillstånd genom att de ensamkommande skulle få avsluta gymnasiestudierna och därmed få en chans att stanna om de fick anställning.

 

Att gymnasielagen var ett lagstiftningsmässigt haveri, totalt slaktad på förhand av den rättsliga professionen med allvarlig kritik som såg stora frågetecken med hur lagen skulle implementeras och tolkas, var ingenting som regeringen såg som ett hinder.

 

Därför var det ingen vidare överraskning att kammarrätten i Jönköping i somras bekräftade Migrationsverkets rättsliga tolkning där myndigheten svurit sig fri från ansvaret och skyldigheten i att stå för boende och dagersättningen för myndiga personer som omfattats av gymnasielagen.

 

I Halmstad handlar det om ett 60-tal unga som riskerat att stå på bar backe - fram till häromdagen då kommunen meddelade att man tar till extraordinära verktyg för att förhindra en social katastrof. Kommunens kommunstyrelseordförande Jonas Bergman (M) tog ett delegationsbeslut att skjuta till 255 000 kronor från kommunstyrelsens pott för oförutsedda utgifter till den ideella föreningen Agape Halmstad som arbetar med stöd till ensamkommande att hitta eget boende.

- Jag är oerhört upprörd över statens agerande i den här frågan. Det är extremt ansvarslöst och helt oacceptabelt att behandla både unga människor och en kommun på det här sättet. Detta hade så klart gått att lösa på ett betydligt smidigare sätt om det bara hade funnits något som helst intresse hos regeringen att reda ut den soppa som deras egen lagstiftning har orsakat, röt Jonas Bergman till i ett pressmeddelande från Halmstad kommun. 

 

Med all rätt.

 

Regeringen borde ägna sin julledighet åt att fundera på den oreda och det kaos man ställt till med för hundratals, potentiellt tusentals, ensamkommande som man i stället för hjälpa har medverkat till att potentiellt stjälpa.

 

Hjälpa gör man med hela famnen, inte med ena handens baksida.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på ledarsidorna i Kvällsposten och GT