Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Fiasko för ja-sidan i Helsingborg

Helsingborgs rådhus.Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.Foto: NORA LOREK

Helsingborgarna gav ett tydligt besked: Sälj inte Öresundskraft!

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

Valrysaren är (nästan) avgjord. Med 96,4 procent för ett nej i folkomröstningen om försäljning av Öresundskraft i Helsingborg kommer det bli mycket svårt att genomdriva en försäljning, även om valdeltagandet ”bara” stannade på 50,06 procent.

I sak är det ett välförtjänt praktfiasko för ja-sidan i Helsingborg.

 

Folkomröstningen i Helsingborg kom att bli mer än en enkel ja eller nej-fråga om Öresundskrafts framtid. Maktens arrogans från Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna skapade stor upprördhet bland helsingborgarna. Demokratiföraktet har varit omfattande: Hemlighetsmakeri om försäljningen, ett haveri kring formuleringen på valsedeln, färre vallokaler än i vanliga val och så en avslutande uppmaning till ja-sidan att inte rösta för att hålla valdeltagandet nere. 

 

Trots ett överväldigande folkligt nej är frågan om Öresundskrafts framtid fortfarande inte avgjord. Folkomröstningen är dels bara rådgivande, dels är uppgifterna kring valresultatet (och valdeltagandet) preliminärt till det slutliga resultatet meddelas på tisdag. 

 

Just valdeltagandet är avgörande för hur SD ska rösta i fullmäktige. Partiet har handikappat sitt beslut med ett krav på att minst 51 procent av de röstberättigade ska ha röstat för att de ska ändra sig och rösta mot en försäljning.

 

Vänsterpartiet, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centern har redan meddelat att de kommer att rösta nej, oavsett hur resultatet från folkomröstningen blir.

 

Och Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna har meddelat att de förvisso är för en försäljning, men att de kommer att beakta valresultatet i sina beslut. Det rungande nej i resultatet blir mycket svårt att slå ifrån sig.

 

För M, L, KD och Sverigedemokraterna var det förkrossande nejet främst kännbara i valkretsarna Ramlösa och Mariastaden, där röstresultatet för nej var 97,3 procent samt 94,4 procent. I kommunvalet 2018 röstade 32,28 procent för Moderaterna i Ramlösa N och i Ramlösa Ö var det 38,22 som röstade för M. Sverigedemokraterna fick 15,55 i Ramlösa Östra och 17,44 i norra Ramlösa. 

 

De borgerliga kärnväljarna har antingen stannat hemma eller helt övergett ja-partierna vid valurnan - möjligen på uppmaning av Liberalernas kommunalråd Maria Winberg Nordström som förespråkat valskolk.

 

Även för SD blev folkomröstningen en lektion om politisk tydlighet. I valkretsen Bårslöv fick SD sig en rejäl snytning: I valkretsen Bårslöv Ö blev SD det största partiet med 32,03 procent i kommunvalet 2018, medan partiet blev näst störst i Bårslöv V med 25,29 procent. I den samlade valkretsen Bårslöv vann nej-sidan med 97,1 procent.

 

Men även i rödlutande valdistrikt fick SD se sig piskade av folkstormen mot försäljningen. I Drottninghög, en valkrets där Socialdemokraterna fortfarande når siffror som påminner om en bruksort i inlandet på 1980-talet (58,27 procent i västra valkretsen), rönte även SD stora lokala framgångar för två två år sedan. Med 17,54 procent i västra Drottninghög var SD näst största partiet där. Samma sak i östra delen där SD nådde 18,30 procent.

 

Men Drottninghög levererade ett förkrossande Nej: 98,2 procent. Då var det mycket låga valdeltagandet på 23,6 procent ändå högre än i EU-valet 2019 då endast 21 procent av stadsdelens röstberättigade tog sig till valurnorna.

 

Endast folkföraktande partier kan tolka valresultatet som något annat än ett klart nej till försäljning av Öresundskraft.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.