Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Festgänget som svek Malmö

Ulf Kristersson: ”Regeringen valde att inte gå oss till mötes”.
Ulf Kristersson (M). Foto: LISA MATTISSON
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida. Foto: NORA LOREK

Festprissarna Ulf Kristersson, Nyamko Sabuni och Ebba Busch Thor ville hellre åka till Israel än stanna i Sverige och hitta lösningar på gängproblematiken. Malmö behöver en engagerad borgerlighet.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

Skärp er. Folk dör av det grova våldet. Gör upp. Samla ihop er om det som går att enas om. Visa att den nationella politiken går att lita på när det blåser.

 

Malmös kommunstyrelseordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) var inte den enda som ventilerade sin besvikelse över att de blocköverskridande samtalen om insatser mot den systemhotande gängbrottsligheten havererat.

 

Skarp kritik kom även från Mats Karlsson, enhetschef vid polisregion Syd. På Twitter fick sig politikerna sig en knäpp på näsan:

Tar man saker på allvar så blir det allvar... Nu blev det partipolitik i stället. Det krävs mer skjutningar och offer för att få politiker att kunna enas om åtgärder verkar det som. Godbitarna sparas kanske till respektive valrörelse?

 

Syrligheten är berättigad till följd av att Moderaterna lämnat samtalen med den rödgröna regeringen, med Liberalerna och Kristdemokraterna i tät följd. I stället för att likt Annie Lööf stanna kvar i Stockholm och på nära håll följa samma förhandlingar som Ulf Kristersson krävde snabb leverans från, prioriterade Kristersson, Nyamko Sabuni (L) och Ebba Busch Thor (KD) att hänga på den välrapporterade kändisfesten i Tel Aviv.

 

Bjudresan har varit förödande för de tre borgerliga partiernas trovärdighet i allmänhet, och deras engagemang för kriminalpolitiken i synnerhet. Det går inte att hävda att insatser mot gängen brådskar, medan man samtidigt lämnar riket i fem dagar för att bada och skåla med kändisar. 

 

Faktum är att det ju var Ulf Kristersson som i samband med sitt sommartal i Strängnäs öppnade dörren för en snabb överenskommelse med regeringen. I skarpt läge prioriterades i stället en flera dagars lång elitfest i Israel, i stället för att enas om breda kompromisser. 

 

Klart är att Malmöborna är de största förlorarna när en bred överenskommelse misslyckas med att ena ett brett spektrum av väljarnas parlamentariska representanter.

 

Möjligen var sammanbrottet ett sätt för Moderaterna att rädda ansiktet. Partiets tio förslagspunkter lyckades inte ens övertyga professionen. Efter att samtalen imploderat twittrade chefrådmannen vid Malmö tingsrätt, Lennart Strinäs, att: ”Apropå förslaget om dubbla straff för gängkriminalitet. Jag utgår från att beviskravet ”ställt utom rimligt tvivel” är tänkt att gälla även för det rekvisitet. Utan synpunkter på förslaget i sak kan man i så fall nog utgå från att redan långa utredningar blir längre och svårare.

 

Samtidigt verkade polisen inte särskilt missnöjd med en del av det som nu förverkligas. Martin Svensson, tf sektionschef på gränspolisen region syd, twittrade uppskattande: ”Punkt nummer sju är ett stort steg framåt för gränspolisen. Automatisk kameraövervakning kommer underlätta betydligt. Nu gäller det att gå från ord till handling och få kamerorna på plats.

 

Situationen i Malmö har under lång tid varit accelererande kritisk. Borgerligheten har gärna och ofta kritiserat den rödgröna regeringen för bristande engagemang. Det argumentet går inte längre att anföra efter att det enda engagemang Ulf Kristersson, Nyamko Sabuni och Ebba Busch Thor verkar ha är för nöjesresor. Tondövheten är bottenlös. Malmö behöver en engagerad borgerlighet, men just nu är Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna smolket i Malmös bägare. 

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.

 

LÄS MER: Beskedet – M röstar för regeringsförslag om kriminella gängen