Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Festen är slut! Mardrömmen har börjat

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö. Foto: SANNA DOLCK/KVP
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida. Foto: NORA LOREK

Hur ska Sverigedemokraterna i Malmö ha det? Ett besked innan valet har blivit ett helt annat efter valet. 

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

Maktskiftet i Malmö är klart!

Säger de borgerliga.

Icke, sa Nicke.

Säger Socialdemokraterna.

Hur blir det egentligen? Ingen som vet, ingen som vet.

 

Tydligt är dock att Socialdemokraterna i Malmö inte kommer ge ifrån sig makten frivilligt. Efter 24 år av makt omfamnas och omhuldas plötsligt äganderätten av socialdemokratin. Kruxet är att tiden mellan valet och den 15 oktober då nya fullmäktige sammanträder i Malmö är i strikt mening att betrakta som öppet köp. 

 

I ett utspel i Kvällsposten meddelar Malmös kommunstyrelseordförande-i-limbo Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) att hon inte gett upp. Makten är som bekant det sista som överger en. I stället sträcker hon ut handen till Centerpartiet och Liberalerna och förutsätter att de håller sitt ord att inte samarbeta med Sverigedemokraterna.

 

På motståndarsidan försöker Moderaterna sig på en balansakt att å ena sidan hedra allianssamarbetet, å andra sidan driva igenom maktskifte. Likt på riksplan är det centerpartisterna och liberalerna som äger den lokala regeringsfrågan.  

 

Samarbete är uteslutet. Samtal, då? Liberalerna och Centerpartiet har inget emot att Moderaterna samtalar med Sverigedemokraterna, så länge de inte samtalar om samarbete eller gör överenskommelser. 

 

Semantik? Nej, politik.

 

Till sist kan det visa sig att det inte alls är Liberalerna och Centerpartiet som avgör Socialdemokraternas framtid vid rodret  - utan Sverigedemokraterna som inte förmår hålla tillbaka ivern över att få inflytande. 

 

Två dagar före valet meddelade Magnus Olsson i en intervju i Sydsvenska Dagbladet att han var villig att släppa fram Malmöalliansen till makten - helt utan några som helst krav på borgerlig motprestation.

 

Två dagar efter valet lät det dock helt annorlunda. I en intervju med Skånska Dagbladet meddelade Olsson helt plötsligt att han inte bara har krav, utan att han också förutsätter att förhandlingar kommer äga rum. Och vad mer - SD:s oppositionsråd har redan börjat muta in specifika nämnder och har redan börjat uppdragsshoppa. Kraven innefattar:

• Vice ordförandeposter i en del nämnder

• Representation i de mäktiga arbetsutskotten

 

Bland annat nämner Magnus Olsson stadsbyggnadsnämnden och servicenämnden där han gärna ser att SD får förste eller vice ordförandeposter.

– Det är vad jag fått med mig från min grupp att börja förhandla om. Vi kommer att gå in i samtalen med de premisserna.

 

Ett uttalande före valet. 

 

Ett helt annat efter valet. 

 

Fyra dagar som säger mycket om förtroendefrågan och att Sverigedemokraterna inte är att lita på. Att försätta sig i en situation där borgerligheten blir beroende av ett parti som inom loppet av fyra dagar kovänder om sin egen strategi är en, för att uttrycka det milt, ytterst prekär situation.

 

Malmös borgerlighet har redan varit på avbytarbänken i 24 år. Om alliansen tar makten i Malmö utifrån premissen att det är Sverigedemokraterna som ska diktera hur maktskiftet går till, riskerar de att sitta kvar på avbytarbänken i ytterligare 24 år.

 

Det torde även vara viktigt för Magnus Olsson att ha i åtanke. Finner Sverigedemokraterna ett egenvärde i maktskifte eller ej?

 

Ingen som vet, ingen som vet.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!