Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Bidragsfesten är på väg att ta slut i Malmö

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) och Roko Kursar (L) vill nalla på Malmös regniga-dagar-pengar. Bilden är från ett tidigare tillfälle.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.Foto: NORA LOREK
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Socialdemokraterna och Liberalerna klarar inte av att ge Malmö det stålbad som staden behöver. 

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

OPINION. Bidragsfesten är på väg att ta slut. Inför nästa år tvingas Socialdemokraterna och Liberalerna i Malmö att budgetera inför ett påtvingat stålbad – de statliga bidragen minskar när det kommunalekonomiska utjämningssystemet görs om. Bara nästa år minskas utjämningsstödet med 172 miljoner kronor. 

Men i stället för att rätta munnen efter matäcken och anpassa (läs: minska) driftsbudgeten därefter, väljer Malmös rödblå styre att gräva sig djupare genom att i stället nalla på den kommunala resultatutjämningsreserven. 320 miljoner kronor ska tas från regniga-dagar-fonden som i dag innehåller 3,9 miljarder kronor.

Budgeten innehåller flera gastkramande politiska saltomortaler. 

För det första: Socialdemokraterna säger sig nu vilja minska bidragsberoendet. Det är en omvändelse som kommer alldeles för sent. Motivationen att minska de växande utgifterna för försörjningsstödet har tidigare varit noll. Först när de statliga bidragen sinar känner sig S och numera även L nödgade att minska kostnaderna för försörjningsstöd. 

För det andra: Efter att ha agerat kränkthetslobby när exempelvis Moderaterna tidigare föreslagit ett större fokus med konkreta insatser för att avslöja bidragsfusk, tvärvänder S och säger öppet att staden nu måste bli bättre på att avslöja just bidragsfusk: ”Felaktiga utbetalningar och fusk ska stävjas genom digitalisering, bättre processer och rutiner för tätare uppföljning och kontroll. Ett nytt arbetssätt för ekonomisk kontroll implementeras för att ytterligare stärka arbetet mot felaktiga utbetalningar och fusk bland annat genom extra kontroller och intensifierat arbete mot välfärdsbrottslighet.

Hur många miljoner hade kunnat räddas om Socialdemokraterna inte motarbetat initiativ om just bidragsfusket? Skamlösheten är monumental.

För det tredje: I S-L-budgeten hävdas det att ”Företagen har en avgörande roll när det kommer till att öka Malmös attraktivitet och bidra med nya arbetstillfällen.” Innebär det att S öppnar upp mer fler välfärdsföretag och friskolor eller är det bara en floskel för att fritt företagande är bra så länge det inte utmanar det kommunala monopolet?

För det fjärde: Under budgetpresentationen i går måndag meddelade Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) att Malmö har ett par tuffa år framför sig på grund av att de statliga bidragen minskar. Men i verkligheten beror ju de tuffa åren framöver på att Malmö är Sveriges mest vanskötta kommun. De ”plus” som staden har presenterat e senaste åren har varit en chimär. I själva verket har staden gått back flera miljarder årligen eftersom beroendet av statligt stöd varit så stort. När staten nu minskar bidragen, avslöjas det verkliga ekonomiska läget för kommunen. 

Då Stjernfeldt Jammeh (S) skyller på de minskade statliga anslagen handlar det alltså i själva verket om att hennes eget styre inte löst några egentliga problem utan i stället fokuserat på att sälja av kommunal mark och fastigheter för att bunkra inför mörkare dagar. Men mörkare dagar kan inte definieras utifrån att statliga bidrag minskar.

Malmö behöver ett nytt styre. Men för att det ska vara möjligt krävs det att Malmöborna slutar rösta på Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna. I det första fallet för att socialdemokratin saknar lösningar på stadens problem. I det andra fallet för att Sverigedemokraterna tar röster från borgerligheten samtidigt som Liberalerna och Centerpartiet klokt nog avvisat ett styre med stöd av SD. 

Malmös framtid måste avgöras av Malmöborna, inte vara avhängigt statliga bidrag. Det är en garanti för en ständigt återkommande och växande ekonomisk baksmälla.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.