Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Fängslande folkomröstning

Svedala röstade nej till fängelset. Foto: SHUTTERSTOCK
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida. Foto: NORA LOREK

Valet till Europaparlamentet i all ära – det är i Svedala som den största demokratiska segern inträffade under söndagens valdag.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

Det är frågan som engagerat en hel bygd. Bryssel och Strasbourg får ursäkta – men det mest intressanta demokratiska svenska valet under söndagen hölls i Svedala i form av en folkomröstning kring den infekterade fängelsefrågan.

 

Redan i mitten av 2016 presenterade Kriminalvården sin ambition att etablera en ny anstalt i Svedala kommun. På debattsidan i Sydsvenskan konstaterade myndighetens generaldirektör Nils Öberg att en modernisering av verksamheten medförde behov av nya placeringar av nya fängelsekomplex. Frågan har alltsedan blivit allt mer infekterad i kommunen, där nya jobb ställts mot farhågor om vad en sådan verksamhet kan medföra för en liten kommun gällande trygghet och ökade risker av allehanda slag.

 

Efter en namninsamlingskampanj där 2 300 underskrifter för en folkomröstning samlats in under 2018 hade kommunstyrelsen i Svedala inget annat val än att fatta beslut om en kommunal omröstning i slutet av förra året.

 

I går var det så äntligen dags. Det preliminära resultatet som presenterades på kommunens hemsida tolvslaget mot måndagen var tydligt: På frågan ”Vill du att ett fängelse ska etableras i Svedala kommun?” svarade 2 721 personer JA medan nästan tre gånger så många, 6 876 personer, svarade NEJ. Rösträkningen fortsätter 29 maj och 4 juni för att slutligen överlämnas till fullmäktige av valnämnden den 12 juni. Icke desto mindre är utgången klar: Svedalaborna vill inte ha något fängelse i kommunen.

 

Folkomröstningen är förvisso enbart rådgivande och upp till kommunfullmäktige att hedra. Alldeles oavsett den beklagansvärda ryggradsreflexen som Svedalaborna uppvisat, en fängelse-variant på den så kallade ”NIMBY”-ismen (”Not in my backyard!”), gör Svedalas styre klokt i att inte sätta sig över folkets dom. Resultatet kan skönjas i exempelvis Göteborg där den omtalade folkomröstningen 2014 om trängselskattens införande och finansiering av den omdiskuterade kollektivtrafiklösningen Västlänken skapat djupa och allvarliga sår i den lokala demokratiska vävnaden. Missnöjet är omfattande, misstron mot politiken likaså. 

 

Socialdemokraterna och Moderaterna i kommunen har inte på förhand kunnat ge tydliga besked om folkomröstningens utslag kommer att respekteras. De sätter sig över det förkrossande resultatet på egen risk. Redan har fängelsefrågan skapat till bildandet av det lokala protestpartiet Älska Svedala – vars blygsamma valresultat på 4,94 procent i kommunvalet 2018 kan mångdubblas om de traditionella partierna agerar vårdslöst och egenmäktigt.

 

Folkomröstningen hade dock en oväntad men glädjande effekt: Den lokala betydelsen av en polariserande fråga medförde även en rekordstor ökning av valdeltagande i valet till Europaparlamentet. När 11 av 12 valdistrikt under natten mot måndagen hade rapporterat in sina resultat hade 20,8 procent fler röstat i EP-valet än vid valet 2014. En ökning från 45,9 procent till 66,7 procent är ett betydligt högre valdeltagande än det preliminära nationella valdeltagandet på 53,3 procent.

 

Svedalaborna är att applådera för sitt demokratiska engagemang.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida