Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Csaba Perlenberg

”EU måste samla bevis mot IS-terrorister”

Torsten Elofsson (KD) är Kristdemokraternas skånska toppkandidat till Europaparlamentet. Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida. Foto: NORA LOREK

Kristdemokraterna vill skicka Malmös KD-bas Torsten Elofsson till Bryssel. Den före detta polisen vill att EU ska ta ett större utredningsansvar för att sätta dit återvändande IS-terrorister.

 

Detta är den tredje delen i KvP Ledares artikelserie där Csaba Bene Perlenberg träffar skånska toppkandidater till Europaparlamentet.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

OPINIONSINTERVJU. Den pensionerade polisen Torsten Elofsson lyckades inte föra Kristdemokraterna hela vägen tillbaka till Malmö fullmäktige. Med 2,29 procent nåddes inte den kommunala spärren, som Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna höjt från 2 till 3 procent. Ändock var höstens kommunala valresultat 0,79 procent bättre än de blygsamma 1,50 procent som KD fick i valet fyra år tidigare.

 

 

Sedan valet har mycket hänt. Alliansen har imploderat, så väl på riksplan som i lokalpolitiken i Malmö. Och KD har fördubblat sitt medlemsantal i Malmö. Hade KD:s uppsving kommit någon månad tidigare är det inte osannolikt att Torsten Elofsson i dag hade varit gruppledare för KD i Malmö fullmäktige. I mitten på augusti intervjuades Elofsson tillsammans med Sara Skyttedal på Kvällspostens ledarsida. Då kämpade kristdemokrater över hela landet för partiets fortsatta existens.

KD:s Sara Skyttedal och Torsten Elofsson kandiderar till Europaparlamentet. Foto: JENS CHRISTIAN

 

Det verkar vara lättare att vara kristdemokrat nu än vad det var sist vi träffades.

– Det är det absolut. I somras var vi under riksdagsspärren och helt uträknade. Men vi kom igen. Det känns bra nu.

Den samlade borgerligheten har sett bättre dagar. Även här i Malmö. Hur reagerade du när Liberalerna i Malmö valde att gå till Socialdemokraterna för ett gemensamt styre?––

– Jag blev väldigt besviken när Liberalerna valde Socialdemokraterna. Det fanns en möjlighet att få ett borgerligt styre i Malmö, visserligen inte utan ett stöd av SD. Vi hade jobbat ihop i tre år med Malmöalliansen och gett Malmöborna ett antal löften. De ville jag leverera på.

Torsten Elofsson blir tyst innan han fortsätter:

 – Vi hade ju under hela perioden utsett Socialdemokraternas 24-åriga styre som nödvändigt att sätta stopp för. Det var ett hårt besked att få.

Ett minne blott: Malmös samlade borgerlighet. Foto: JENS CHRISTIAN/KVÄLLSPOSTEN

Hur ser förutsättningarna ut för att Malmös borgerlighet ska hitta tillbaka till varandra igen inför valet 2022?

 – Det finns möjligheter till det, men det kräver nog ett ledarbyte på vissa positioner, om man säger som så, säger Torsten Elofsson med udden riktad mot främst Liberalerna.

Finns det anledning att vara självkritisk i SD-frågan? Ni verkade trots en gedigen, gemensam politik inte samspelta i den frågan.

– Den frågan borde ha varit löst innan valet, så vi hade haft klart våra ståndpunkter. Men det var elefanten i rummet som ingen riktigt ville ta i. 

 

 

Nu är det i stället nya tag som gäller för Torsten Elofsson. I stället för Malmö Stadshus är siktet inställt på Bryssel. Som sjunde på EP-listan inför valet i maj, är Torsten Elofsson Kristdemokraternas skånska toppkandidat till Europaparlamentet.

Varför ska man personkryssa dig och inte, säg, Sara Skyttedal?

– Vill man ha en företrädare från Skåne så ska man kryssa mig. Jag brinner mycket för det regionala samarbetet. EU är också regionernas Europa. 

Vill du ha kvar gränskontrollerna?

– Det är inte önskvärt att ha gränskontroller, egentligen. Men de har ju tillkommit av ett skäl. Vi behöver ha bättre kontroll på flödena in i landet. Det visar på vikten av att EU arbetar mer aktivt med de yttre gränskontrollerna, för att de inre gränserna ska fungera.

Torsten Elofsson vill bland annat utveckla Schengen-samarbetet. 

 – Man måste titta på viseringsformerna och bör ha en gemensam syn på vilka länder som ska betraktas som säkra och vilka länder som ska ha visering. Systemet utnyttjas i dag. 

Han vill också att EU undersöker om det ska gå att söka asyl till EU, utanför unionen. Dessutom bör de bakomliggande orsakerna till en del av migrationen mötas med större engagemang från den Europeiska unionen.

 – EU måste bli mer aktivt i norra Afrika och Mellanöstern. En stor del av de människor som kommer hit är inte flyktingar enligt Genevekonventionen utan söker sig en bättre tillvaro. 

Jobbat vid Europol

Torsten Elofssons bakgrund inom polisen är väl förankrad även i EU-sammanhang. Med placering i Rikspolisstyrelsen fick han under början av 1990-talet informationsansvar för att ”åka land och rike runt” och informera vad ett svenskt medlemskap i EU skulle innebära. Och han arbetade även för det svenska ordförandeskapet 2001 som delegationsledare i narkotikasmugglingsfrågor. Och 2009 jobbade han vid Europol som stabschef under det svenska ordförandeskapet med fokus på bättre polissamarbete över gränserna. 2012 arbetade han som rådgivare för den palestinska polisen på uppdrag av EU.

Han beskriver sig själv som en EU-vän, men sticker inte under stol med att unionen och det svenska medlemskapet har utvecklingspotential.

 – Baksidan av myntet har jag ju upplevt som polis. Det började med att Sovjetunionen brakade samman och öst-Europa öppnades upp. Jag tror inte att vi var riktigt beredda på vilka konsekvenser det där skulle få. När vi gick med i Schengen sade vi tack och adjö till passkontroller och gränskontroller utan att Sverige förbättrade underrättelsearbetet och gränsnära kontroller. Det var ett misstag.

Som både EP-kandidat och före detta polis slår Torsten Elofsson även ett slag för att EU genomför ett mer proaktivt arbete för att ta sig problemen med återvändande IS-terrorister.

 – Jag hade gärna sett att europeiska länder varit mer proaktiva i undersökningsarbetet gällande återvändande IS-terrorister. Sätt samman europeiska utredningsteam som kan verka på plats. Det är svårt att få fram bevisning. Det måste vi säkra själva med vittnesförhör, dokumentation, brottsplatsundersökningar, säger Torsten Elofsson och lägger till:

– Jag tror inte på att helt passivt låta IS-terrorister komma tillbaka.

Torsten Elofsson, ordförande Kristdemokraterna Malmö. Foto: CSABA BENE PERLENBERG

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida