Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

EU har varit bra för Skåne

En sann Skåneflagga.Foto: TT NYHETSBYRÅN
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.Foto: NORA LOREK

EU:s betydelse för Skånes välmående och framtid är odiskutabel. Glöm inte det i röstbåset i morgon.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

I morgon söndag går invånarna i södra Sverige likt befolkningen i övriga landet till Europaparlamentsval. Förhoppningsvis ökar valdeltagandet minst lika mycket som det gjorde vid EP-valet för fem år sedan. Då röstade 5,54 procent fler av de röstberättigande än vid föregående val 2009. Ändock landade valdeltagandet 2014 på blygsamma 51,07 procent.

 

Att det skånska valdeltagandet parkerade under 50 procentsträcket på 48,72 procent är, givet Öresundsregionen och gränsfrihetens betydelse för jobb, nöje och resande aningen överraskande. 

 

Fem år senare kan det knappast hävdas att gränsfriheten gynnats av EU:s tandlösa kritik mot den svenska regeringens slentrianmässiga förlängning av de så kallade ”tillfälliga” gränskontrollerna var sjätte månad. Det europeiska tålamodet med den svenska protektionismen skadar både Sverige och Danmark och kanske det alldeles bästa exemplet på en europeisk gränsregion som trots brist på en sammanhängande landyta ändock sett till att knyta samman två olika länder – och där nyttan med närmandet tyvärr verkar ha gått i alla fall den svenska regeringen förbi. Tydligare är det i Malmö och södra Sverige där till och med Moderaternas legendariske starke man i Växjö, Bo Frank, ofta säger att han hellre sett att det stått ”Köpenhamn Norra” på Växjö Station än ”Jönköping Södra”. Bo Frank är en sann europé.

 

Under de senaste månaderna har Kvällspostens ledarsida försökt att dra sitt strå till stacken för att öka den skånska förankringen av EU-politiken genom att träffa de sydsvenska toppkandidaterna för de nio partier som i dag sitter i Europaparlamentet, oavsett var på listan de må vara placerade. 

 

Miljöpartiets Märta Stenevi, som sedermera blivit partisekreterare, gav ett tydligt exempel på vad ett ökat europeiskt samarbete innebär praktiskt i människors vardag:

– Insikterna vi har lärt oss här i regionen om vad ett kollektivtrafiksystem betyder för tillväxt och arbetsmarknad är extremt värdefullt. När Fehmarn Bält-tunneln öppnar så får vi möjlighet att åka snabbtåg till Hamburg. Det förändrar hela kartan över var det är möjligt att arbeta och leva. Det skapas helt nya möjligheter att göra affärer och exportera varor (17/3).

 

Att just Skåne gagnats av det svenska medlemskapet i Europeiska unionen är odiskutabelt. 

 

I veckan kunde Kvällspostens reporter Elisabeth Lindbäck rapportera om miljonregnet över skånskt jordbruk – och adeln. Omdiskuterat, på sina håll kontroversiellt – men nödvändiga, om man frågar jordbrukarna och näringslivsidkarna själva. De skånska jordbrukarna får nästan 15 procent av det europeiska jordbruksstödet till Sverige, cirka 1,4 miljarder kronor varje år.

 

Exakt hur mycket EU-stöd som går till olika sektorer i Skåne är svårt att få heltäckande statistik över. Inte ens det skånska Brysselkontoret kan ge ett tydligt svar. Dels beror det på att statistik förs på olika sätt beroende på var i EU som stöden kommer ifrån, dels på att inte alla samprojekt redovisas på regional nivå. 

 

Sydsvenskan rapporterade för ett par dagar sedan att bara de skånska kommunerna fick 160 miljoner kronor förra året i EU-stöd. Projekten och insatserna är många. I exempelvis Ystad ska hamnen byggas ut med 24,4 miljoner euro som grundplåt – det största EU-stödet som någonsin betalats ut till en svensk hamn. Och då bör det nämnas att Göteborg är Skandinaviens största hamn. 

 

Skåningar gör klokt i att sätta värde på EU:s ekonomiska betydelse för Skånes framtid när vi röstar i morgon.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.