Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Efter ”hagelstorm”: Tomma skolbänkar i polisfabriken

Vem ska delta i framtidens hagelstormar?Foto: JOHAN NILSSON/TT
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.Foto: NORA LOREK

Vilka ska ingå i framtida versioner av Operation Rimfrost? Svensk polisutbildning behöver ett lika stort politiskt engagemang som kriminalpolitiken.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

39 vapen och 1 kilo sprängämnen samt en ”stor mängd” ammunition blev facit efter att cirka 200 poliser vid tre tillfällen genomfört den historiska insatsen ”Hagelstorm” i Malmö under den senaste veckan. Tvåtusen fordon har kontrollerats och 729 fastigheter har kontrollerats tillsammans med bland annat Kronofogdemyndigheten och Tullverket. Därutöver har 12 personer frihetsberövats varav en 1 person har anhållits.

 

De som sett insatsen på nära håll eller har studerat bilderna som figurerat i olika medier, har inte kunnat undgå den visuella styrkan i kraftsamlingen. Närmast oändliga rader av polisbilar som till och med överstiger de resurskrävande polisinsatserna vid högriskmatcher i fotbollens värld. 

 

När den demokratiska rättsstaten begår ett välkommet frontalangrepp mot den undre världen via Operation Rimfrost, som ”Hagelstorm” varit en del av, synliggörs den stora risk som de kriminella elementen utgör mot vanliga människor.

 

Klart är att kriminella förvarat extremt farligt material av dödlig, krigsliknande kapacitet helt vårdslöst mitt bland övriga medborgare och barnfamiljer i Rosengård, Nydala/Hermodsdal och Kroksbäck. 

 

Den undre världens hantlangare är ingalunda förmögna att operera vid sidan av eller bortom vardagen. De har familjemedlemmar, grannar och vänner som sätts i farozonen av deras blotta närvaro. Alla som ingår i den våldsamma, svarta ekonomin är potentiella måltavlor i uppgörelser, maktkamper och vansinniga våldsvendettor. 

 

Samtidigt är veckans insatser i Malmö en påminnelse om vilka resurser det är som krävs för att göra denna typ av punktinsatser: Poliser från hela landet har deltagit. Därmed har polisnärvaron på andra håll i Sverige minskat. Som en kortsiktig kraftsamling fungerar denna typ av insatser effektivt, men som långsiktig resurs är det en enorm ansträngning för den löpande polisverksamheten.

 

Klart är att Malmö är i starkt behov av en stor polisnärvaro även framöver. Men blickar vi framåt är utsikten för morgondagens ordningsmakt inte särskilt hoppingivande. Inte tillräckligt många vill bli poliser – skolbänken, skjutbanan och gymmet gapar tomma på polisutbildningar över hela landet. 

 

I januari antogs endast 651 polisaspiranter till 1 020 platser vid de fem polishögskolorna. Det gör att 413 platser ekar tomma – trots att antagningskraven sänktes för ett par år sedan. Av 17 500 sökande var endast var 27:e godkänd!

 

De ansvariga vid polisutbildningarna markerade nyligen mot sin egen utbildnings låga attraktivitet på DN Debatt (22/1) och krävde att utbildningen ger en legitimerande yrkexexamen samt behörighet till vidare studier på högskola och universitet. Det är svårt att inte hålla med om följande analys:

 

De politiska besluten om en högskolereform behöver fattas så snabbt som möjligt med så bred politisk förankring som möjligt. Detta är en ödesfråga, för om vi inte kan attrahera unga vuxna till polisyrket kommer vi aldrig att få en högre kapacitet för svensk polis. Om vi inte kan höja kvaliteten och få i gång omfattande professionsnära forskning är vi dessutom dömda att fortsätta ligga steget efter brottsligheten.

 

Medan flera partier tävlar om att kräva högre straff och utlova tusentals nya poliser borde det politiska fokuset även inbegripa en Operation Reformfrost för den svenska polisutbildningen.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida