Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Staffanstorps starke man – nu även mediekritiker

Christian Sonesson (M), mediekritiker.
Foto: EMIL LANGVAD
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.
Foto: NORA LOREK

Staffanstorps starke man har lagt till en ny sträng på sin lyra: Numera är han även mediekritiker.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

Moderaten Christian Sonesson är ett geni. I stället för att svara på frågor från fria medier och riskera negativa rubriker, har Staffanstorps starke man hittat en ny gärning som mediekritiker. 


Resultatet: Ännu fler negativa rubriker om rebellen Sonesson som gör lite som han vill. 


Moderaternas inofficiella ideologiska partiledare, som fått den där ”partiledaren” Ulf Kristersson där uppe i Fjollträsk att se ut som en surmulen och maktlös magister när Kristersson viftat på fingrarna och sagt ”ajabaja”, struntar lågaktningsfullt i både det ena och det andra som berör snille och smak.


Det hela började när Sonesson, kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp, bestämde sig för att bojkotta intervjuer med medier som satte sitt material bakom betalvägg. Eftersom detta inte därmed kommer ”alla” tillgodo menar Sonesson att det är slöseri med tid att ge intervjuer till medier som gör som de själv behagar och sätter vilka rubriker de själva vill. Sånt som fria medier tenderar att göra, vill säga.


Men efter att tilltaget uppmärksammats och kritiserats än mer, inte minst under de senaste dagarna, har Sonesson utvidgat sitt intervjuförbjud. Hädanefter kommer han att vägra alla intervjuer från Sydsvenska Dagbladet – överhuvudtaget. 


Det ska erkännas att vi medier kan vara riktigt jobbiga. Det ska granskas och ifrågasättas, bevakas och fördjupas. Som när Christian Sonesson under förra året tog i med hårdhandskarna mot IS-terrorister i kommunen och straffade dem genom att ta ifrån dem deras busskort. Då var problemet med terrorresorna givetvis åtgärdat eftersom de blodtörstiga resenärerna inte kunde lämna kommunen. Skönt!


Huruvida det fanns några IS-terrorister eller inte, det ville inte Staffanstorps kommunchef svara på när denna ledarsida ställde en direkt fråga gällande omfattningen av problemet. Lyckligtvis kunde inte Christian Sonesson hejda sig utan erkände utan omsvep på Facebook att andra kommuner hade ju haft problem med IS-resenärer, alltså var det lika bra att Staffanstorp drog in busskorten.


Det var ett erkännande som inte hade nått dagsljus om inte fria medier likt Kvällsposten och denna ledarsida ställde frågor, tryckte på och granskade vad som låg bakom regeländringarna i Staffanstorp. Inte mycket, ja, inte något överhuvudtaget, visade det sig.


Och nu är Christian Sonesson sur på Sydsvenska Dagbladet och ställer villkor. Kritiken kan sammanfattas som följer:


Dumma, dumma Sydsvenskan som tar betalt för sin journalistik. 

Dumma, dumma Sydsvenskan som själv väljer hur journalistiken ska paketeras. 

Dumma, dumma Sydsvenskan som värdesätter det Christian Sonesson säger och gör. 

Dumma, dumma Sydsvenskan som följer ekonomiska grundlagar och tar betalt för det material som produceras. 

Dumma, dumma Sydsvenskan som tar ansvar för omställningen från en printbaserad och annonsfinansierad produkt till en digital och läsarfinansierad publikation. 

Dumma, dumma Sydsvenskan som ställer frågor. 

Dumma, dumma Sydsvenskan som vill granska makten. 

Dumma, dumma Sydsvenskan!


Eller så bör dumstruten tillfalla den politiker som menar att den står över granskning.


Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida