Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Det våras för arbetsmarknadspopulism

Foto: JULIAN STRATENSCHULTE / DPA/PICTURE-ALLIANCE/IBL DPA
Foto: NORA LOREK

Socialdemokraterna i Skåne erbjuder gårdagens lösningar för gårdagens problem. 

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är oberoende liberal.

Det stod vårkänslor på dagordningen då de skånska Socialdemokraterna samlades till distriktskongress under den gångna helgen. Ja, bortsett från de sedvanliga kongresshandlingarna med motioner och debatter som skapar särdeles intresse ett valår. Till detta antogs ett par principiella uttalanden, bland annat de skånska Socialdemokraternas appell för att förbjuda kärnvapen. Märkligt nog hördes inga skånska socialdemokratiska protester under förra veckan då Ryssland gjorde ett stort propagandanummer av att testa sina nya missiler extremt nära den sydsvenska kusten. Två av de övande ryska örlogsfartygen hade kapacitet att utrustas med kärnvapen.

 

Men gällande vårkänslorna stod det tydligt att det även vårades för populistiska utspel. Att det sammanfaller med ett valår är troligtvis en inte helt oavsiktlig slump. Den skånska filialen av det så kallade arbetarpartiet beslöt sig nämligen för att arbeta för att folk ska arbeta mindre. Sex veckors lagstadgad semester står nu på den skånska agendan för socialdemokratin: "Mer tid för återhämtning måste till för att skapa ett friskare arbetsliv, stärka folkhälsan och öka människors frihet. Det är dags att lagstadga om rätten till ytterligare en semestervecka för alla."

 

I Sydsvenskan argumenterar Niklas Karlsson, riksdagsledamot från Landskrona och ordförande för S i Skåne, för tilltaget:

 - Har vi råd att låta bli? Om alla ska arbeta längre i våra liv så behövs mer tid till återhämtning. Och produktiviteten ökar i Sverige, liksom bolagens vinstmarginaler, svarade Karlsson på frågan hur partiet får ihop både att arbeta för minskad arbetstid och ökad ledighet, och om Sverige verkligen har råd med det.

 

Förvisso är Niklas Karlssons optimism om robustheten i den svenska ekonomin välgrundad. Samtidigt är hävdandet att vi kommer behöva arbeta längre än nuvarande pensionsålder inte säkert givet robotiseringen. Framförallt kommer Sverige knappast återgå till en stenhård industrialisering. I själva verket kommer robotiseringen av både servicesektorn men även välfärdssektorn att innebära att arbetsmarknaden står inför större utmaningar än arbetskraftens behov av återhämtning. 

 

Tvärtom kommer den tekniska utvecklingen att innebära att i stort sett varje jobb som finns i dag, det vill säga de yrken som kommer att överleva robotiseringen, att bli mer skonsamma. Så blir även fallet för de nya jobb som kommer att skapas i robotiseringens spår. Inom välfärdssektorn finns det mycket som talar för att arbetstid kommer att frigöras för kvalitativt arbete människa till människa, det som ofta inte hinns med i dag. Den extra promenaden utomhus. Samtalet. Lyssnandet. Den mänskliga omtanken. Från dessa arbetsuppgifter kommer det inte finnas något behov att vara mer ledig även om vi skulle behöva jobba i högre ålder än i dag.

 

Arbetstidsförkortningen som Vänsterpartiet förespråkar och en sjätte semestervecka som de skånska Socialdemokraterna förespråkar är gårdagens lösningar på gårdagens problem. Morgondagens arbetsmarknadspolitik kommer i stället för arbetstagares rätt till ledighet att handla om vilka arbetstagare som överhuvudtaget kommer att kunna matchas till specifika uppdrag. För denna oklara, robotiserade framtid finns det ännu ingen seriös partipolitisk diskussion.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!