Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Csaba Perlenberg

Hade Öresundsbron varit möjlig att bygga år 2020?

Hade Öresundsbron varit möjlig att bygga idag?
Foto: SHUTTERSTOCK
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.
Foto: NORA LOREK

Borgerligheten måste gemensamt driva frågan om nästa Öresundsförbindelse. Skandinavien behöver mer öppenhet och frihet, inte mindre.

... och för övrigt anser vi att priserna på Öresundsbron bör sänkas”.


Påminnelsen har prytt insidan av Kvällspostens förstasida under mer än tio år, en viktig påminnelse om tidningens sydsvenska förankring och självklara bifall till de positiva effekter som fri rörlighet, kulturella utbyten och handel innebär i Öresundsregionen.


Till sin själva natur är Öresundsbron ett vittnesmål om en annan tids anda. Hade Öresundsbron inte funnits år 2020 och projektet att knyta samman Sverige och Danmark presenterats i dag, hade bron troligtvis aldrig blivit byggd. Vem i dessa migrations- och pandemitider vill ha en artificiell gränsförbindelse mellan två länder som separeras av ett naturligt sund? Just framtidsoptimismen är dock brons inneboende styrka: Tillsammans är det möjligt för två länder och dess olika kulturer att samarbeta för varandras gemensamma nytta. Det har i vart fall en gång varit möjligt – och måste förverkligas än en gång, snarast möjligt.


Mycket har hänt sedan Öresundsbron öppnades – men har tillräckligt mycket inträffat? Har visionerna och drömmarna slagit in? Mycket har blivit betydligt bättre än vad som en gång förklarades vara framtida självklarheter. Annat har sakta men säkert förpassats till svalnade fantasier och stegrande frustrerande besvikelser.


Tydligt är att det behövs en omstart av Öresundsregionen. Nytaget måste ske på regeringsnivå i Sverige och Danmark. Det är en total ynkedom att inte ens två regeringar som styrs av samma parti, Socialdemokraterna, kunnat agera i den gemensamma regionens intressen under de senaste årens kriser. Oförmågan att tänka bortom den begränsande nationsgränsen har skadat de svenska och danska nationerna. Endast tillsammans står länderna som starkast. 


Tjugoårsjubileumet av Öresundsbron är givetvis ett antiklimax av enorma proportioner. Svenskar i Södra Sverige är förhindrade att ta sig över till sin huvudstad i Köpenhamn och fira två decennier av besök i Byen. Hur ett 30- eller 40-årsfirande kommer se ut är smärtsamt att ens spekulera kring. I dag är det ingen som vet när, eller ens om, inreseförbud till Danmark eller gränskontroller i Hyllie kommer förläggas till historiens skräphög. 

I skuggen av bron och dess jubileum har de tre framtida alternativen till nästa Öresundsförbindelse diskuterats i olika omfattning:

Europaspåret mellan Landskrona och Köpenhamn, den enskilt bästa lösningen för höghastighetstrafik från Stockholm till Köpenhamn och vidare till Hamburg samt för godstågstrafiken, är den riktiga underdogen.

HH-förbindelsen mellan Helsingborg och Helsingör, en förbindelse som danskarna inte vill ha och som saknar godstågskapacitet.

Öresundsmetron, ett liberalt förslag från Allan Widman (L) som Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) i Malmö försöker göra till sitt Västra Hamnen-liknande arv i Reepalu-anda, som ska trafikera samma sträcka som redan i dag trafikeras av Öresundsbron. 


Det bör dock stå tydligt för alla Öresundsälskare att det inte kommer bli någon ny Öresundsförbindelse så länge det inte utarbetas ordentliga ramverk för en slags Öresundskonvention, där gränshinder och inreseförbud hör gårdagen till. Dagens begränsningar i regionen omöjliggör en ny förbindelse. Därför är det av största vikt, både för Öresundsbron och för nästa Öresundsförbindelse, att en långsiktig plan för regionens utveckling etableras och förhandlas fram. Så länge Öresundsregionen är satt i malpåse försitter både Sverige och Danmark chansen att gemensamt bli Europas centrum för tillväxt.


Här har de liberala och borgerliga partierna ett särskilt stort ansvar att förespråka en ny Öresundsförbindelse – inte som ett projekt angeläget för södra Sverige, utan för hela Skandinavien. Öresundsbron tillkom under en borgerlig regering efter att bland annat Moderaterna i Malmö drivit frågan under 1980-talet. Då använde sig Moderaterna av honnörsord som frihet, ett bortglömt ord i en tid då partiet söker samarbeta med ett parti som avskyr gränsfrihet och möten över kulturgränser. 

Moderaterna och de borgerliga partierna kan uppnå storslagna projekt när de sätter öppenhet före snäva nationella krumbukter. Det är dags att de gör det igen. 


Låt det vara otänkbart att möta Öresundsbrons 30-årsjubileum utan en ny Öresundsförbindelse.


Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.