Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Det var Centerns tur att ha en praktskandal

Partiledaren Annie Lööf (C) tvingas nu hantera en skandal där inga centerpartister har begått några brott.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.
Foto: NORA LOREK

Efter två skandaler kring två centerpartister som inte begått några brott är det viktigt att påpeka att detta är en unik historia som många centerpartister nu tvingas leva med.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

OPINION. Alla partier har förr eller senare sina enskilda skandaler. Sverigedemokraterna har återkommande problem med politiker som ertappas med rasistiska uttalanden. Miljöpartiet hade för några år sedan en bostadsminister som fick avgå efter att ha umgåtts med turkiska fascister. Socialdemokraterna har en fortfarande välkänd skandal rörande kontokort och en viss chokladsort. Håkan Juholt-epoken är en alldeles unik del av modern svensk politisk historia. Den första Reinfeldt-regeringen fick snopet se flera nytillträdda, moderata statsråd avgå efter att det avslöjats att de inte betalat sin radio- och TV-licens. Kristdemokraterna har med sin partiledare en just nu bubblande historia rörande ett nyköpt hus som det tvistas om med den tidigare ägaren som ångrat sig. Hur den slutar och vilka, om några, politiska konsekvenser det för med sig för partiet i stort återstår att se. Och Liberalerna hade för ett par val sedan en infekterad historia om dataintrång i Socialdemokraternas interna datasystem. Och så fortsätter det. Var skandal har sin tid.

Ibland handlar det om personliga tillkortakommanden hos enskilda politiker, i andra fall om politiska misstag eller bristande hantering av ärenden. Ibland handlar skandaler faktiskt bara om politiska frågor, som när den då nybakade partiledare Annie Lööf prövades hårt i en mediestorm 2013 när ett förslag till partiprogram väckte uppmärksamhet och anstöt.

Och nu är det återigen Centerpartiets tur att navigera i och hantera en minst sagt speciell politisk skandal. Inte bara en utan två centerpartistiska politiker har på kort tid meddelat att de lämnar partiet och sina politiska uppdrag efter att det uppdagats att de haft nära relationer med personer som dömts för flera olika typer av sexualbrott mot barn. 

Den första, och största, berörde den forna EU-parlamentarikern Fredrick Federley som av allt att döma farit väldigt illa både av omständigheterna kring den avslutade relationen och det faktum att han faktiskt inte själv begått något brott. I Federleys fall handlade det om att den till honom närstående personen avtjänat ett nioårigt fängelsestraff för bland annat 22 barnvåldtäkter, ett faktum Federley inte känt till då relationen inletts. Federley informerade dock inte sin partiledning då han fick reda på att den närstående personen varit dömd för brott. Uppmärksamheten kring historien ledde till att avgångsbeslutet i praktiken var oundvikligt. Relationen är avslutad.

Det andra inträffade under gårdagen då Tomelillas kommunfullmäktigeordförande tillika ordförande i familjenämnden Christer Yrjas avgick efter att det avslöjats att han under flera år bott ihop med en person som dömts för sexuellt övergrepp mot ett spädbarn och grovt barnpornografibrott. Centerpolitikern erkände att han känt till brotten, varav ett begåtts i hans bostad. Relationen är avslutad och mannen har flyttat ut.

För Centerpartiet är två likartade historier en praktskandal. Samtidigt är det återigen viktigt att betona att ingen av centerpolitikerna har begått några brott. 

Det brukar vid dessa slags tillfällen sägas att även politiker är människor och har rätt till ett privatliv. Varken politiker eller någon annan ansvarig för vad familjemedlemmar eller andra närstående personer gör eller är skyldiga till. Av samma anledning är det viktigt att påpeka att de flesta partier inte är sina partikollegers skandaler. Förtroendet för partiet kommer av naturliga och uppenbara skäl att påverkas under den närmaste tiden. Över land och rike finns det tusentals fritidspolitiker inom Centern som nu kommer att påverkas djupt av ett fåtal individers agerande – eller brist på agerande.  

Deras viktiga insatser för symboliska inläsningsarvoden under långa kvällar på nämndssammanträden och fullmäktigen har inget att göra med de avskyvärda brott som begåtts av nära stående till ett par enskilda centerpolitiker.


Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida