Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Csaba Perlenberg

”Det räcker inte med omställning i Sverige”

Heléne Fritzon (S) är inte bara sydsvensk toppkandidat – hon även partiets toppkanddat i EP-valet. Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida. Foto: NORA LOREK

Klimatomställningen kräver gemensamma insatser, säger Socialdemokraternas toppkandidat i EP-valet Heléne Fritzon (S).

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

Långt innan Januariöverenskommelsen fanns Kristianstadsmodellen. I ett blocköverskridande samarbete lyckades Heléne Fritzon (S) sy ihop ett framgångsrikt och stabilt styre tillsammans med Liberalerna och Centerpartiet. 

 

Vad än mer – Socialdemokraterna gick med på att växla posten som kommunstyrelsens ordförande vartannat år med Liberalerna. Samarbetet sattes över prestigen. 

– Att vara kommunpolitiker innebär att man gör saker väldigt nära medborgarna. Jag brukar säga att det ska ta en timme att gå över torget. Man är så nära medborgarna, och det är jag väldigt bekväm i. Jag tycker om det och jag hoppas kunna bära vardagsfrågorna. Det är det som EU-valet handlar om.  

 

I slutet av förra mandatperioden plockades så Fritzon in i regeringen och fick ansvar för migrationsportföljen. Nu är hon partiets toppkandidat till Bryssel. Erfarenheten både från kommunpolitiken men även regeringen kommer till gagns i Europaparlamentet.

– Nationalstaten och landet är väldigt viktigt i ett Europaperspektiv. Jag är väldigt tacksam för de två erfarenheterna när jag ska in i det här uppdraget. 

Det är inte första gången som Fritzon kandiderar till Europaparlamentet. I valet 1995 stod hon på plats 25 som ungdomskandidat. Den gången handlade valet i stort sett om ja eller nej till EU. Heléne Fritzon valde ja. Denna gång handlar det enligt Fritzon om klimatet, jobben, sociala rättigheter och högerextremism. Hon tror dessutom att det kommer bli högre valdeltagande än EP-valet 2014.

– EU-berör. Från det att du går upp på morgonen till det att man går och lägger sig på kvällen. Vid frukosten är det livsmedelsregleringar, sen är det kemikalier, kläder, textilier, transporter och energi.

 

Socialdemokraterna är tydliga med att de både vill minska omfånget på EU:s budget samt jordruksstödet som dessutom ska omfördelas till bland annat mindre jordbruk.

– De som inte kan förhålla sig till att vi måste minska budgeten i EU om Storbritannien lämnar måste förklara för svenska folket varför vi ska betala mer i EU-avgift.

 

Säg den kris som inte även blir till en hävstång för aktion och förändring – och som därmed behöver en politisk lösning. Heléne Fritzon säger sig se att många väljare fått upp ögonen för EU:s betydelse som en följd av klimatkrisen.

– De som vill se förändring inser att detta är något vi måste göra tillsammans. Det hjälper inte hur bra vi än är i Sverige. Väldigt många enskilda gör förändringar i sina egna liv, och det är vällovligt, men det räcker inte. Det räcker inte ens att vi gör en bra omställning i Sverige. Det räcker nästan inte om vi skulle lyckas i EU. Det kommer bidra jättemycket, men det i sig måste ju också påverka globalt.

Fritzons mångåriga erfarenhet i den skånska myllan som både kommunpolitiker men även ordförande för de skånska Socialdemokraterna ligger till grund för det motstånd mot högerextremismen i Europa som hon nu lyfter fram i valrörelsen som ett avgörande värderingsval.

– Grogrunden för högerextremismen är utanförskap, otrygghet och bostadsbrist. När man drabbas av nånting och sjukvården inte finns där och man saknar sociala rättigheter. När man är utsatt. Hela högerextremismen bygger på rädslor och hot. Detta går att bemöta med praktisk politik.

 

Heléne Fritzon väjer inte för att kalla SD för högerextrema. Hon säger sig se tendenser i Sverige på att SD peakat och hoppas på samma resultat i Europaparlamentet.

– I riksdagsvalet så fick ju inte SD de framgångar som de hade räknat med. De gjorde ingen hemlighet av att de hade räknat med ett bättre resultat och att detta val skulle ge dem inflytande över regeringsmakten. Så blev det inte, säger Fritzon och fortsätter:

– Jag bärs av övertygelsen att SD nu har nått sin topp. Jag möter nånting annat nu i de politiska samtalen än vad jag upplevt tidigare. Det ungdomsuppror som Greta Thunberg har skapat är ett tecken på det. Jag tror att vi har en stark ideologisk rörelse framför oss som är till förmån för att man samarbetar och gör saker tillsammans och att man ökar respekten för människovärdet. 

 

På tisdag i nästa vecka deltar Heléne Fritzon i Kvällspostens och Sydsvenska Handelskammarens EU-valsutfrågning Almebaren i Malmö.

Statsminister Stefan Löfven (S) presenterar Socialdemokraternas valmanifest till EP-valet tillsammans med Heléne Fritzon (S). Foto: NAINA HELéN JÅMA/TT

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida