Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Det går ett liberalt spöke genom fullmäktige i Malmö

Malmö Rådhus, hemsökt under fullmäktige.Foto: CSABA BENE PERLENBERG / KVP
Allan Widman (L), liberal riksdagsledamot från Malmö.Foto: MAGNUS FRÖDERBERG
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.Foto: NORA LOREK

Liberalerna i Malmö kommer på torsdagens fullmäktige påminnas om att de en gång bedrev liberal politik.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

Allan Widman har många förtjänster som liberal politiker. Få av dem kommer vara särskilt uppskattade av sitt eget parti under torsdagens fullmäktige i Malmö. 

 

För då går ett liberalt spöke igen, ett borgerligt eko från en svunnen tid i Malmö då Liberalerna kompromisslöst stod upp för just liberal politik. Hemsökningen som drabbar de liberala ledamöterna består av en äldre motion som skvalpat runt i den kommunala motionshanteringsmaskinen, där den misshandlats och vantolkats av förvaltningar, nämnder – och framför allt Liberalerna.

 

Motionen lämnades in i slutet av oktober 2018, en månad innan Malmöliberalernas äventyr med ärkerivalen Socialdemokraterna inleddes, och författades av den liberala riksdagsledamoten Allan Widman från Malmö. Till innehållet är det en klassisk förening av socialliberalism och marknadsekonomi, med en rubrik som inte är rättvisande för innehållet. Bakom motionsrubriken ”Bredare utbud av upplåtelseformer i utanförskapet” döljer sig en enkel innebörd: Ändra ägardirektiven i allmännyttan MKB Fastighets AB så att utbudet av upplåtelseformer kan breddas i områden där variationen är för ensidig, genom överlåtelse av hyresfastigheter. 

 

På enkel svenska: Göra kommunala hyresrätter till privata bostadsrätter.

 

Klassisk liberal politik, således, som kan möjliggöra både klassresor och en större social blandning. Men inte i Malmö.

 

Allan Widman kommer inte vara på plats för att tala för den. Ingen av hans partikamrater på plats kommer heller tala för den. Widman har sin vana trogen sedan länge lämnat det fullmäktige han kandiderat till, till förmån för sin tjänstgöring som Malmöliberalernas man i Stockholm och sitt fokus på rikets säkerhet i försvarsutskottet. Det gör det troligen lite lättare för Roko Kursar, Sara Wettergren, Simon Chrisander och Ewa Bertz att bli tystade och överkörda av socialdemokratin. För det är just samstyret med Socialdemokraterna som gör den liberala motionen obekväm: Att värna MKB:s särställning som ett maktinstrument är en socialdemokratisk paradfråga. 

 

I samtliga nämnder som frågan behandlats har Allan Widmans partikamrater följt marschordern från Socialdemokraterna. Formuleringen ”föreslår kommunfullmäktige anse motionen besvarad” är byråkratiska för: Sitt ner och håll truten. I exempelvis Stadsbyggnadsnämnden röstade Liberalernas Lars Hellström, vice ordförande, tillsammans med ordföranden Sofia Hedén (S). 

 

I MKB:s svar på motionen framkommer statistik som tydligt illustrerar Allan Widmans poäng: I exempelvis Rosengård är endast 25 procent av lägenheterna bostadsrätter. I Lindängen är det 43 procent och i Holma endast 40 procent.

 

Men MKB dribblar bort korten då bolaget bland annat hänvisar till den framtida, nya stadsdelen som ska byggas på Jägersro. Det ska byggas av allmännyttan som tillsammans med Skanska och Tornet Bostadsproduktion har skapat ett gemensamt bolag, där de 4 000-5 000 bostäderna ska bestå av flerfamiljshus, bostadsrätter, hyresrätter och radhus. Men nya Jägersro byggs knappast som ett utanförskapsområde av den typen som Widman vill ge större social boendeblandning. Nyproduktionsområden må ha segregationsproblem, men inte av utanförskapskaraktär.

 

Allan Widmans försåtsmina till motion är för Liberalerna en smärtsam påminnelse om vad partiet en gång tyckte, och kanske fortfarande gör, men som de inte tillåts stå upp för tack vare samarbetet med Socialdemokraterna.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida