Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Det finns ingen ursäkt för att störa ett fullmäktige, MP

STÖR EJ. Malmö fullmäktige är ett av landets mest tillgängliga lokala parlament. Det bör värnas.Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Inlägg på MP i Malmös Facebook.Foto: SKÄRMDUMP FACEBOOK
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.Foto: NORA LOREK

Vill Miljöpartiet i Malmö uppfattas som understödjande utomparlamentariska aktivister? Ett Facebook-inlägg väcker frågan om partiets trovärdighet.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

Den parlamentariska demokratin är inte felfri, men den är nära nog perfekt. En medborgare, en röst innebär att alla har möjlighet och rätt att påverka vilka folkvalda politiker och partier som ska representera och föra ens talan. 

 

Men demokrati handlar också om tålamod – konsten att acceptera att frågor och beslut inte fattas i en handvändning eller utan ordentlig beredning. Det medför även att den direkta möjligheten att demokratiskt påverka samhällets politiska utveckling inträffar vart fjärde år, på valdagen.

 

Däremellan kan opinions- och kampanjarbete bedrivas för att öka trycket på de folkvalda att agera i olika frågor. Här har protester, insändare, möten och allehanda slags appeller en självklar roll att spela. Politiker ska inte endast genomföra vallöften utan ska självklart agera på frågor som blir aktuella eller kräver insatser under pågående mandatperioder. 

 

Lägg därtill att det aldrig någonsin varit så lätt att kommunicera med politiker som i dag. Därmed är det svårt att föreställa sig att det finns acceptans för icke-parlamentariska medel och antidemokratisk försök till påverkan. 

 

Men Miljöpartiet i Malmö uttrycker ”förståelse” för den frustration som fem klimataktivister sägs ha gett uttryck för i slutet av oktober förra året, då de sökte att sabotera ett pågående fullmäktigemöte.  

 

Ordföranden Carina Nilsson (S) agerade resolut då hon vänligt men bestämt meddelade att fullmäktige inte hade möjlighet att bejaka högläsningen av ett protestbudskap med klimattema. De antidemokratiska klimaktivisterna fick en efter en föras ut ur fullmäktigesalen av säkerhetsvakter.

 

Under tisdagen meddelades det att åtal väcks mot samtliga fem aktivister, som erkänner närvaro men nekar till brott. Åtalspunkten är störande av allmän förrättning.

 

På sin lokala Facebooksida skriver de gröna i Malmö en text som inte kan tolkas som något annat än ett försvar för klimataktivisterna: ”Vi förstår aktivisternas frustration över att de flesta politiker inte vill lyssna på deras oro, besvikelse och ilska över att det inte görs tillräckligt för att stoppa klimatkrisen. Vi förstår att de ser som sitt sista alternativ att ställa sig upp och tala även om de inte får det, när de blir bemötta med tystnad, stängda dörrar och politisk passivitet.

Miljöpartiet i Malmö menar även i sitt inlägg att ”Civil olydnad handlar om att följa sitt samvete” och att ”Klimatkrisen kommer inte att försvinna bara för att aktivisterna bärs ut ur Rådhuset”.

 

Inlägget sätter Miljöpartiet i Malmös demokratiska trovärdighet på spel. Att uttrycka förståelse för störning av ett folkvalt parlament är inget som ett folkvalt parti bör ägna sig åt. 

 

Störningsaktionen riskerar även att skapa ett större avstånd mellan medborgare och politiker. Malmö fullmäktige är ett av de mest tillgängliga och öppna fullmäktigen i landet. I exempelvis Göteborg sitter åskådarna högt ovanför på åhörarläktare. I Landskrona har kommunen känt sig nödgad att sätta upp pansarglas från golv till tak vid åhörarläktaren i rådhuset. Distansen det skapar mellan medborgare och de folkvalda är beklaglig. Men i Malmö sitter allmänheten på samma nivå och nästan i direkt anslutning till de folkvalda. Det är en närhet och öppenhet som så långt det är möjligt måste säkras.

 

Att störa eller försöka förhindra pågående politisk debatt och beslutsärenden är inget annat än demokratiförakt. Miljöpartiet i Malmö borde applådera att åtal väcks, i stället för att uttrycka förståelse för utomparlamentariska aktioner.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida