Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Det finns hopp om Kristdemokraterna

Lars Thunberg (KD), kommunalråd i Helsingborg. Foto: CSABA BENE PERLENBERG/KVP
David Lega (KD), EU-parlamentariker från Göteborg. Foto: FREDRIK PERSSON/TT
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens och GT:s ledarsidor. Foto: NORA LOREK

Trots att Kristdemokraterna öppnat upp för samtal med Sverigedemokraterna finns det hopp om partiet. 

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

Kristdemokraterna är ett parti på villovägar. För ett värdebaserat parti som traditionellt sett lagt stort fokus på människovärdet, är det beklämmande att se att KD på sina håll öppnat upp för samarbete och samtal med Sverigedemokraterna. Skånska Hörby och blekingska Sölvesborg är exempel där SD tagit makten med hjälp av kristdemokrater.

 

En titt i partiprogrammet borde omöjliggöra varje närmande till en politisk kraft som söker splittra människor i olika grupper. KD:s personalism är oförenlig med SD som i sitt partiprogram talar om ”nedärvd essens” och ser på människa med kollektivistiska glasögon.

 

Och ändå bröt Ebba Busch-Thor nyligen bröd med Jimmie Åkesson under en uppmärksammad, noga PR-förberedd lunch. Den beska eftersmaken är svårsmält.

 

Det är numera lätt att avfärda KD som en ansvarstagande politisk borgerlig kraft. Samtidigt finns det hopp om en kristdemokrati som sätter långsiktigt ansvarstagande före kortsiktiga rubriker och desperat gör sig till SD:s politiska kungamakare. 

 

Från den skånska horisonten finns det inga seriösa borgerliga politiker som kan tvivla på vilket slags parti SD är. I Helsingborg har kommunalrådet Lars Thunberg, som är ledamot i KD:s partistyrelse och som röstade mot närmandet, varit öppen med sin kritik.

– Jag har varit kritisk mot att inleda förhandlingar eftersom det är svårt att göra gränsdragningar för vilka frågor man kan prata om, sade Thunberg för några dagar sedan (HD-Sydsvenskan 6/7).

 

Thunberg är inte ensam om sin kritik. Numera EU-parlamentarikern David Lega (KD) från Göteborg har länge varit en stark och tydlig kritiker av SD. Redan 2015 skrev han bland annat följande i en debattartikel i Dagens Samhälle: ”Sverigedemokraterna har vuxit fram ur nationalistiska strömningar som hämtar inspiration ifrån nazism och fascism i Europa. Under senare tid har man försökt att tvätta bort detta arv och i dag försöker man definiera sig som konservativa. SD är enligt vår mening inte ett konservativt parti utan det är mer korrekt att definiera dem som ett ny-fascistiskt parti. Skälen för detta är att konservatismen är reformpositiv även om man vill att förändring ska ske med eftertanke” (2/7-15).

 

Fyra år senare står David Lega fast vid sin strama linje gentemot Sverigedemokraterna. Så här kommenterade han öppningen till SD i samband med KD:s kommundagar i mars:

 – Jag har full respekt för linjen, men jag står inte bakom den.

 

David Lega har starka skäl att tala högt i frågan. Under förra sommarens valkampanj skrev han en debattext på Expressen Debatt som tydliggjorde varför ett samarbete mellan KD och SD borde vara en politisk omöjlighet. Efter Jimmie Åkessons avsnitt av SVT:s serie ”Tal till nationen” konkluderade Lega att SD är en politisk motståndare till KD och att Åkessons fokus på plikt före rätt hade omöjliggjort Legas egen livsresa:

Om Sverigedemokraterna hade styrt när jag föddes hade jag aldrig kunnat skapa det liv som jag nu har. Jag föddes med en funktionsnedsättning som gör att jag behöver hjälp av assistenter för att leva ett fritt liv. Det är tack vare mina rättigheter som jag kan bidra till samhället utefter min egen förmåga. Med det tankesättet får människor möjlighet att nå sin fulla potential. Jimmie Åkessons resonemang är farligt.

 

Lars Thunberg och David Lega ger hopp om Kristdemokraterna, som förr eller senare kommer tvingas till avbön. Fler kristdemokrater borde tala klarspråk om partiets ohållbara svängning.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens och GT:s ledarsidor.