Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Det behövs fler robotar i välfärden

Malmös framtida välfärdsarbetare.Foto: COLOURBOX
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.Foto: NORA LOREK

Malmö stad förbereder sig för att införa läkemedelsrobotar. Det är inte en dag för tidigt. 

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

Två stycken blå, tre gånger per dag från den avlånga orangea burken. 

En grön, två gånger per dag i samband med måltid. 

Och en gång per dag, en vit från den stora burken till höger. 

Rätt storlek, rätt färg, vid rätt tid till rätt person. Alla som någonsin behövt läkemedel i tablettform eller haft anhöriga som försökt navigera i pillerburkdjungeln vet vilket fokus som krävs för att det ska bli rätt. 

För äldre är det inte heller alltid så himla lätt att komma åt piller i pillerdosan eller läsa vilka fack som ska användas på vilken dag. 

Det är så att säga den biten som patienter i egen hemmiljö kan ansvara för själva. 

 

Med stegrande ålder kommer multisjukdomar som inte alltid är lätta att diagnosticera eller medicinera på rätt sätt. Hela 35 000 personer måste läggas in på sjukhus varje år på grund av felmedicinering, enligt en rapport från Kronans Apotek som presenterades förra året. Det motsvarar en kostnad på cirka 10 miljarder kronor. En tillhörande Sifo-undersökning (1 211 personer i åldern 75-95 år intervjuades) visade att cirka 85 procent av alla som är 75 år eller äldre använder sig av minst ett läkemedel varje dag. Drygt hälften, 49 procent, av dessa uppgav att de dagligen tar minst fyra läkemedel.

 

För den vardagliga hanteringen finns det dock hjälp att få – inte bara av hemtjänstpersonal utan av stationära robotar. I Malmö planeras försök inledas av funktionsstödsförvaltningen där läkemedelsrobotar ska underlätta den patientsäkra egenvården.

 

Läkemedelsroboten är ingen överrock, tvärtom ska den öka tydligheten och självständigheten hos patienten. Läkemedlen levereras i en försluten plastficka med rätt dosering, och meddelas både via en ljus- och ljudsignal samt en röst som informerar att det är dags att ta sina läkemedel. Om patienten inte tar sina mediciner skickas ett meddelande till hemtjänstpersonalens mobiltelefoner – som följer upp med patienten. Samtidigt förflyttas läkemedlet med den anvisade doseringen till en låst låda som endast kan öppnas av personalen. Det motverkar svinn och garanterar läkemedelskedjan. 

 

Läkemedelsrobotarna är både ett sätt att hantera brist på personal men frigör även arbetstid för hemtjänstpersonalen att lägga fokus på andra moment. Malmö är knappast först ut med att prova på läkemedelsrobotar. I Skåne har bland annat Simrishamn provat sedan förra året. 

 

I Södertälje sparade ett testförsök av Capio med 25 patienter in hela 5 500 timmars bilkörning under hösten 2018, en klimat-, trängsel- och ekonomisk vinst för kommunen.

 

Framtiden är redan här. Att Malmö nu kommer med på tåget är välkommet. Robotar inom välfärden kommer att bli ett naturligt och brett inslag inom välfärden för att öka vårdtagares egenmakt - samt hantera bristen på undersköterskor och assistenter. Givet andra svenska kommuners erfarenhet finns det inget behov av en testverksamhet i Malmö – det är lika bra att trycka på knappen omgående och låta Malmös vårdtagare i hemmiljö träffa sina nya vardagliga hjälpare. 

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida