Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Det är dags att bejaka din inre prepper

Vattenkrisen i Helsingborg och Höganäs var en påminnelse om att det är dags att se över innehållet i våra bug out bags.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är oberoende liberal.

Vad har du i din bug out bag? Frågan är aktuell efter jordbävningen i italienska Amatrice, skogsbränderna i Kalifornien och vattenkrisen i norra Helsingborg och Höganäs. Eller som Floridas guvernör Scott Brown sade under torsdagen inför en eventuell analkande katastrofsituation: "Den här stormen borde fungera som en påminnelse för alla att skaffa en plan om man inte redan har en."

Så, hur ser din katastrofplan ut? Vem ska du ringa när telefonerna inte fungerar? Vart ska du köra när bensinen är slut? Vad ska du äta när färskvarorna i kylskåpet ruttnat? Vad ska du dricka när du inte kan dricka vattnet på grund av att det är otjänligt och butikshyllorna gapar tomma på kolsyrat vatten, som i matvarubutikerna i Helsingborg och Höganäs efter veckans kris?

 

Nordvästra Skånes vatten och avlopp, NSVA, har under veckan haft bråda dagar med att hitta anledningen till att det under förra helgen hittades bakterier av typen enterokocker, en tarmbakterie, i provtagningar.

Dessutom hittades en annan typ av bakterier, koliforma, i ett andra prov. Resultatet blev att kokkplattorna gick varma. I Höganäs fick vattnet kloreras. Sedan i torsdags kväll är vattnet i kranen säkert att dricka igen.

Det var blott en liten påminnelse, en vardagsrubbning, om hur sårbart samhället är. Det var dessutom en isolerad kris som av de allra flesta kunde genomlidas med jämnmod. Men vad hade hänt om en andra kris inom ett annat vitalt samhällsområde brutit ut samtidigt? Säg, om elnätet slagits ut? Då hade inte vattnet gått att koka på spisen. För att ytterligare sätta press på samhällsstrukturen: vad om det mobila telenätet och fiberkablar slagits ut, så att kommunikation omöjliggjorts?

 

Och vad om inget av detta var resultatet av otur, slump, tekniskt haveri eller naturkatastrofer? Vad om någon, säg främmande makt eller terrorgrupp, i en serie av systemhaverier ville stresstesta vår uthållighet, vårt samhällsklister? Och vad om det blev skarpt läge och det inte längre bara var ett test?

Hemsidan 72timmar.se berättar vad en bug out bag är för något: det är namnet på en väska med innehåll som gör att man vid nöd klarar sig i 72 timmar. Fyllda vattenflaskor, vattenreningsfilter- och tabletter, mat i form av konserver, pasta, frystorkat och spritkök som kan laga maten. Tändstål, vattentät bomull, tändare. Belysning i form av blockljus, ficklampor, sjukvårdsutrustning och hygienartiklar. Kniv, karta och kompass är heller inte att förringa. Google Maps funkar inte så bra när telefonen, paddan och laptopen är urladdade.

Till detta kommer en växande folkrörelse i form av prepping. Att vara förberedd, att alltid vara redo. Att kunna ta det ansvar som ett havererat system inte förmår ta.

 

I ett land som Sverige, där vi ständigt lever i förvissningen om att välfärdssamhället ska ha resurser att hjälpa till vid behov, vid kris, skapar felaktig information orimliga förväntningar. Statsminister Stefan Löfven (S) utlovade svensk katastrofhjälp till Italien häromdagen.

Problemet är bara att han missat att MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, inte haft utrustning till sin personal i MSB:s sök- och räddningsstyrka sedan april 2015. Det finns ingen styrka att skicka, vare sig till Italien eller vid behov i Sverige.

Vi lever i det egna ansvarets tidevarv. Det är dags att börja packa bug out bagen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!