Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Den skånska liberalismens rockstjärna

Niels Paarup-Petersen (C), gruppledare för Malmöcentern på plats i Visby under Almedalsveckan. Foto: CSABA BENE PERLENBERG

Malmöcentern har inte suttit i fullmäktige på två decennier. Återtåget leds av en sann Öresundsbo. 

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

ALMEDALEN. Under Almedalsveckan har varje riksdagsparti sin egen dag. Tisdagen, likt hela veckan i övrigt, tillhörde Centerpartiet. På sina håll förekom i medierna partiledaren Annie Lööfs namn och titeln "statsminister" som en kittlande tanke - på olika mingel i Visby var ordvalen om detta scenario aningen mer hånfulla. Huruvida Centerpartiets opinionsmässiga renässans håller i sig till nästa höst återstår att se, men om nuvarande siffror blir till valresultat kan framgången på riksplan även gagna lokala partiföreningar.

 

I Malmö har Centern varit borta från fullmäktige i 20 år. Regionpolitikern Niels Paarup-Petersen blev ordförande i Malmöcentern 2011 och är numera gruppledare, men som så ofta annars är det först vid kriser som agnarna skiljs från vetet. Ofriheten kring regeringens gräns- och ID-kontroller blev Paarup-Petersens stora genombrott på den sydsvenska politikscenen. Som en av grundarna till opinionsgruppen Öresundsrevolutionen gick han från doldis till att bli den skånska liberalismens rockstjärna. I dag är Niels Paarup-Petersen på väg att föra Centerpartiet tillbaka till Malmös fullmäktige.

 

Det verkar vara lätt att vara centerpartist just nu.

 - Det har funnits sämre tider, medger Paarup-Petersen och lutar sig mot Almedalsbiblioteket i Visbys yttervägg. Han syftar på partikrisen för några år sedan då Annie Lööf fick avbryta sin Thailandssemester för att åka hem till kalla Sverige och styra upp en havererad mediekatastrof om månggifte.

 - Fast det var inte så dålig stämning som det rapporterades om, trots att man skulle kunna tro det. Tiden med idéprogrammets utveckling var ju väldigt, väldigt bra. Det fanns en tydlig stämning i partiet att det var viktigt med förändring. 

 

Niels Paarup-Petersen menar att det är nämnda kris och den konkreta politikutvecklingen som ligger till grund för dagens opinionsframgång. Partiet har löst sitt.

 - De andra partierna är nästan alltid fast i diskussioner utifrån en industrimodell om ett stängt land. Vi lever i en digitaliserad värld i ett öppet samhälle för både människor och kapital. Man måste se att den grundläggande positiva samhällskraften består av människor i rörelse.

Arbetsmarknaden måste reformeras

Centerpartiet har fått kritik för sina dubbla budskap om migrationspolitiken. Paarup-Petersen påpekar att den praktiska och teoretiska liberalismen är beroende av varandra: 

 - Vi har en situation där det har kommit över 150 000 människor till Sverige på kort tid. 70-80 000 personer beräknas bli ombedda att lämna landet. Jag är inte orolig för människorna som får stanna kvar om vi skapar rätt förutsättningar på arbetsmarknaden. Men det kräver en annan typ av arbetsmarknad. Men om vi skapar rätt typ av bostadsmarknad så kommer de att få boende. Om vi får 70 000 människor utan jobb och bostäder i städer som redan har enorm bostadsbrist, det är klart som fan att det väcker reaktioner. 

 

Inte minst i Malmö är frågor om arbetsmarknad och bostadstillgång av stor vikt - en stad som Paarup-Petersen beskriver som "en socialdemokratisk paradstad med extrem fattigdom".

Det finns ju en väldigt delad bild av Malmö. Det som är dåligt är sämst, och det som är bra är bäst. Det görs spektakulära stadsutvecklingsprojekt samtidigt som det finns ett enormt utanförskap. 

 - Det råder socialdemokratiskt monopol på båda de två sakerna. De har ju i stort sett styrt staden de senaste hundra åren. Avsaknaden av en stark opposition har ju gjort att de kunnat riva hela innerstaden, att jämföra med Lund där man inte får bygga ett enda hus i centrum. Sossarna har skapat en osentimental stad som underlättat stora stadsutvecklingsprojekt.

Det har dock, erkänner Paarup-Petersen, skapat en unik känsla av utveckling och framåtanda.

 - Just den aspekten tycker jag är fantastiskt bra, även om jag önskar att vi haft kvar en del av det Malmö som arkitektoniskt försvunnit.

Det är dock inte det framtidsinriktade Malmö som diskuteras bland de flesta människor.

 - Det är förvånande med Malmö. Vi har alla förutsättningar. Trots att vi är Sveriges port mot kontinenten, med direktkoppling till en av världens främsta huvudstäder, trots att vi runtom oss har Sveriges mest bördiga mark, vi har Lund nära oss med några av Sveriges främsta industrier och massor av företag i Malmö som är i absolut framkant. Trots detta så har Malmö Sveriges största arbetslöshet. Det är helt fantastiskt att socialdemokratin har lyckats med att inte lyckas.

Tydligt besked från Malmöcentern om SD i Malmö

Vi blickar framåt och teoretiserar. Centern har kommit in i fullmäktige nästa höst. Alliansen har chansen att ta över, men det kräver någon form av passivt eller aktivt stöd av Sverigedemokraterna. Hur mycket vill du ha makten?

 - Jag har inget behov av makt. Jag har inget behov av att bli kommunalråd för att få ett jobb. Jag har ett jobb. Det är inte därför man ska göra det här utan för att försöka skapa något bättre än det rådande läget. Och jag kan inte i min vildaste fantasi föreställa mig hur ett kommunalt styre i Malmö med SD skulle göra staden bättre. 

Samtidigt säger Niels Paarup-Petersen att "Socialdemokraterna måste försvinna från styret. Så är det bara."

 - Det finns så många osunda strukturer i den här staden. Partiet och Malmö har växt ihop. Om Centerpartiet hade styrt i hundra år så hade det nog heller inte varit jättevackert, säger han och menar att maktskifte i Malmös fall har ett egenvärde.

 - Så jag vill gärna ta makten tillsammans med alliansen för att förändra Malmö, men jag tänker aldrig göra det med SD. Min utgångspunkt är dock att alliansen måste bli större än Socialdemokraterna.

Inte S och MP?

 - Om miljöpartisterna menar allvar med att SD inte ska få styra, då får de också ta ansvar. De säger hela tiden att alliansen ska avstå makt för att inte SD ska få inflytande, men det kanske gäller Miljöpartiet också? Om vi är större än Socialdemokraterna så får Miljöpartiet se till att stötta vår politik så att Malmö kan komma framåt. Det är inget konstigt med det. 

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!