Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Den moderata skandalen i Sölvesborg kvarstår

Moderaternas Emilie Pilthammar och svergedemokraternas Louise Erixon. Foto: JOHAN NILSSON/TT

Moderaterna verkar inte särskilt upprörda över att den verkliga politiska skandalen i Sölvesborg fortsätter.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

Bilden är fastetsad i svensk politisk historia: Sverigedemokraten Louise Erixon och moderaten Emilie Pilthammar skrattar förtjust och skålar i plastglas med vatten. På bilden, tagen i slutet av oktober förra året, firas en politisk jordbävning. Tillsammans med Kristdemokraterna och det lokala Sol-partiet har Erixon och Pilthammar precis hållit en presskonferens där det meddelats att de fyra partierna tillsammans ska ta över makten i den blekingska kommunen.

 

Tillsammans med skånska Hörby är det första gången som Moderaterna bevärdigar Sverigedemokraterna med ett samstyre i en svensk kommun. Och vad mer – det är M som understödjer SD, inte tvärtom. 

 

Inte ens ett år senare har Pilthammar och två nämndspolitiker från M och SD fått avgå – inte på grund av det politiska samarbetet utan på grund av en studentikos bild där Pilthammar tillsammans med de två manliga lokalpolitikerna gör narr av upprördheten kring sexuella övergrepp genom att simulera gruppsex.

 

Det var den andra fadäsen i rad som Pilthammar på kort tid själv deltagit i, där hon självmant kastat sig ut i debatten som uppstått efter den EU-parlamentarikern Peter Lundgrens (SD) tafsande av en partikamrat. På sin blogg avfärdade hon sverigedemokratens tafsande som en fyllegrej som inte var så märkvärdig. ”Fulla folk har de flesta hanterat någon gång”, tyckte Pilthammar. För det blev hon offentligt kritiserad av en av de tyngsta moderaterna i Sverige då partiets ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson skrev följande på sin Twitter: ”Häpnadsväckande uttalande om sexuella trakasserier från Pilthammar i Sölvesborg. Ett uttalande som helt enkelt inte hör hemma inom Moderaterna”.

 

Efter den uppmärksammade bilden har även Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer uttalat sig och kallat agerandet för ”totalt omdömeslöst”.

 

Att en moderat känt sig nödgad att gå ut till försvar för en hårt kritiserad sverigedemokratisk politiker, som vidare utan omsvep erkänt händelsen, är anmärkningsvärt. Tydligt är att samarbetet med SD i Sölvesborg har svetsat samman Moderaterna i Sölvesborg med SD.

 

Att Emilie Pilthammar nu lämnat sin post som kommunalråd och alla politiska uppdrag i Sölvesborg handlar således inte om den kritiserade bilden i sig, utan om att hon för andra gången på kort tid uppfattas ha tagit lätt på debatten om sexuella övergrepp och kvinnors rätt till sina egna kroppar. 

 

Samtidigt är händelsen illustrativ för det moderata tillståndet. Att Emilie Pilthammar mötts av större massiv kritik gällande hennes ställningstaganden rörande Peter Lundgren än då hon och Moderaterna i Sölvesborg ingick politiskt partnerskap med Sverigedemokraterna, är avslöjande. Att samregera med ett parti vars återkommande rasistiska skandaler samt den auktoritära kultur- och mediepolitiken hotar den liberala demokratin, leder varken till uteslutningar eller förlorade uppdrag. Det hör visst hemma i Moderaterna.

 

Tiden är onekligen ur led när det är sverigedemokrater som skäms för sina moderata samarbetspartners, och inte vice versa.

 

I Sölvesborg forsätter den moderata skandalen: Emilie Pilthammar ersätts som gruppledare av Arne Bogren. Samstyret fortsätter. Business as usual. Om detta finns det dock inga bannor från den moderata partiledningen. Det, om något, är totalt omdömeslöst.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.