Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

De intagna i Ystad får bättre mat än kommunens äldre

Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.Foto: NORA LOREK

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

Det är svångremstider – inte bara för många kommuner även även för de äldre i Ystad. Eftersom kommunen måste spara 24 miljoner kronor under resterande år offras de äldres aptit. 

 

Socialförvaltningen i Ystad föreslås sluta åka ut till äldre med ett dagligt varmt mål mat.  De äldre hänvisas i stället till färdigrätter som de själva ska värma. Om man inte själv kan värma maträtterna, ska hjälp kunna beviljas. Vilket, skulle man tycka, förtar en del av den besparing kommunen eftersträvar. Kommunen har i en analys tydlig vetskap om att förändringen kommer att innebära en stor föränring för de enskilda.

 

Ystads-Allehanda var först med att rapportera om förändringen i början av september, men frågan har fått nationell uppmärksamhet efter det att Aftonbladet uppmärksammade det i en pågående artikelserie om kommunernas kris runtom i landet.

 

Även städningen drabbas, från varannan vecka till var tredje vecka. Steg för steg, eller i detta fall grad för grad och damtuss för damtuss, tar det offentliga i Ystad sin hand ifrån de äldre och blir allt mindre närvarande i vardagen.

 

Förändringen är en försämring. För det första är det självklart att äldre som så vill och behöver ska kunna få minst en varm, tillagad måltid per dag. Slabbig och livlös mikrougnsmat har aldrig satt ett leende på någons läppar. 

 

För det andra: Matleveransen handlar om mer än endast en injektion av näring i kroppen, utan en mänsklig kontakt i vardagen som stärker själen. Ensamhet är en svensk folksjukdom, och en direkt orsakhet till onödig depression hos många äldre. Ett par minuters småprat om väder och krämpor är en betydligt billigare förebyggande åtgärd än många andra lösningar. 

 

Annat är det för de intagna på kvinnoanstalten i Ystad. Statliga Kriminalvården tillhandahåller varm mat både till lunch och på kvällen. 

 

I dag onsdag serveras det nötstek, kokt potatis med sås och grönsaker till lunch. På kvällen får de intagna äta vegetariska vårrullar med quinoa och dressing. Imorgon blir det lax med potatis, ärtor och kall sås och morotsbiff med stekt potatis och rotfrukter samt kall sås, till lunch respektive kvällsmat, allt enligt Livsmedelsverkets rekommendationer för näringsinnehåll.

 

Nu är Kriminalvården en statlig verksamhet och socialförvaltningen en kommunal verksamhet med två helt olika budgetar och huvudmän. Men att intagna på fängelset i Ystad serveras lagad, varm mat medan de äldre i samma kommun föreslås hänvisas till närmsta frysdisk är en blodisande orättvisa.

 

Det enda som bör packas ner i frysdisken är förslaget om mikrougnsmat till Ystads äldre.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.