Långt ner i textmassan som utgör punkt 23 i Januariavtalet har regeringen begravt det som Liberalerna och Centerpartiet ser som en politisk seger: Att ännu en utredning om gårdsförsäljning ska tillsättas under förutsättning att Systembolagets detaljhandelsmonopol säkras.
Men punkt 23 handlar inte om alkoholpolitik. I stället är frågan om gårdsförsäljning begravd under textsjok av diverse landsbygdspolitiska reformer, inkilad mellan slopande av bygglov för café i nära anslutning till sin gård och förstärkning av vägunderhållet.
Givet att rubriken för punkt 23 stavas ”Gör det möjligt att leva och bo på landsbygden” är det också därför Januaripartierna omgående bör enas om att hoppa över utredningen och helt sonika införa gårdsförsäljning snarast möjligt.
Om coronakrisen har bevisat något, så är det att byråkrati och regler är både böj- och anpassningsbara i tider av kris. Och en bra kris skall aldrig försittas. Inför en sommar där rese- och besöksindustrin troligtvis kommer vara inriktad på och beroende av inhemsk turism, och verksamheter har behov att mildra vårens och vad som kan komma att bli höstens ekonomiska stålbad, är gårdsförsäljning en vitamininjektion till hela bygder.
I stället för endast besöksverksamhet på exempelvis vingårdar eller destillerier: Ökad omsättning och försäljning av ”nya” produkter samt ökad attraktionskraft som besöksmål och en helt ny näring.
Det skulle framför allt vara en rimlig kompensation från ett Systembolag som mitt under rådande coronakris inte gör det särskilt lätt för inhemska vin-, öl- och whiskyproducenter. Samtidigt som Systembolaget i ett internt brev flaggat för att bolaget kan komma att införa ett bassortiment, har Systembolaget också meddelat att det införs inköpsstopp för nya varor. Detta i en tid när det statliga monopolets försäljningssiffror slår i taket på grund av att restaurangnäringen havererat - både vad gäller hemleverans och i fysiska butiker och detta trots försämrade öppettider på sina håll.
Inhemska producenter har alltså ingen möjlighet att snabbt producera och presentera nya produkter utefter principen om nyhetens behag, för att försöka hämta hem utebliven försäljning när restaurangförsäljningen drastiskt minskar. Det har den enda lagliga inhemska försäljaren helt sonika och drakoniskt bestämt. Inte minst är det cyniskt att begränsa inhemska producenters nya varor i en tid när försäljningen och kundintresset av drycker faktiskt ökar.
En insats som Systembolaget skulle kunna göra för att gynna inhemska producenter är att helt sonika förbjuda den dryckesmässiga styggelsen bag-in-box och i stället lyfta fram just lokala drycker.
En enkel lösning för att komma runt det oförklarliga vurmandet för det näringsfientliga Systembolaget är att göra lokala dryckesproducenter till ombud för Systembolaget. Med ett begränsat bassortiment av även konkurrenters produkter, hade gårdsförsäljningen därmed kunnat minska de transportpålagor som de lokala producenterna nu måste dras med eftersom de inte kan sälja sina egna produkter där de tillverkas.
Januaripartierna kan inleda gårdsförsäljning genom att begränsa det till gängse turistsäsong, säg början av maj till slutet av augusti.
Låt inte en minut eller en enda droppe gå till spillo - använd gårdsförsäljning som ett landsbygdspolitiskt motangrepp mot coronavirusets ekonomiska följdkris.
Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.