Kristian Thulesen Dahl (DF) och Jimmie Åkesson (SD) på besök i Rosengård. Foto: JENS CHRISTIANKristian Thulesen Dahl (DF) och Jimmie Åkesson (SD) på besök i Rosengård. Foto: JENS CHRISTIAN
Kristian Thulesen Dahl (DF) och Jimmie Åkesson (SD) på besök i Rosengård. Foto: JENS CHRISTIAN
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida. Foto: NORA LOREKCsaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida. Foto: NORA LOREK
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida. Foto: NORA LOREK
Csaba Perlenberg

Därför är bromancen viktig för Jimmie Åkesson

Publicerad

Dansk Folkeparti lekte under onsdagen kungamakare. Kröningen av Sverigedemokraterna ägde rum i Rosengård i Malmö, den stadsdel som SD älskar att hata.

En ny politisk bromance är ett faktum. Den skulle kunna beskrivas som: DF + SD = sant! Efter att ha tjatat, friat och längtat i flera år har Sverigedemokraterna uppnått ett av sina stora politiska mål: Att deras politiska förebild Dansk Folkeparti, som länge vägrat att ta i partiet ens med tång, ska ge dem sin välsignelse. SD har trånat efter DF:s godkännande nästan lika intensivt som partiet drömmer om erkännande av och samarbete med alliansen. 

 

Detta av två anledningar: Eftersom inget svenskt parti är villigt att bjuda in SD i värmen, så får det i stället duga med ett utländskt parti. Och kröningen av SD som vilket annat parti som helst görs bäst av det danska parti som de senaste tjugo åren haft samma position i Danmark som SD vill ha i Sverige: I centrum av politiken utan att behöva inta en mitten-positionering rent politiskt. 

 

När SD:s partiledare Jimmie Åkesson och DF:s partiledare Kristian Thulesen Dahl väl skakade tass på deras nya relation gjorde de det under onsdagen i Sverigedemokraternas favoritstadsdel i Sverige: Rosengård i Malmö. Så sent som förra året föreslog SD Malmö att den svenska militären ska bistå polisen i Rosengård. Men under onsdagen gick det till synes alldeles utmärkt att flanera omkring i det Rosengård som SD älskar att hata och använda som slagträ. 

 

Kristian Thulesen Dahl, vars DF precis börjat förhandlingarna med den danska borgerliga treklöverregeringen om nya medborgarskapsregler genom att ställa krav om max ettusen nya danska medborgare per år, anlände till Rosengård i rollen av kungamakare. Till Expressen sade han bland annat: "Det jag känner till är att Jimmie Åkesson har gjort ett riktigt bra jobb med att få partiet att framstå seriöst." 

 

Värt att notera är att Kristian Thulesen Dahl i sin resa från Köpenhamn till Malmö fick åka genom de svenska gränskontrollerna i Hyllie. Precis som SD vill ha det.

 

Ironin i att nationalistiska partier som tangerar anständighetens gräns älskar att umgås med andra utländska partier är omöjligt att bortse från. Länge har SD dock varit än mer isolerade än exempelvis Fremskrittspartiet i Norge och Sannfinländarna i Finland på grund av dess rötter inom nynazismen. Partiets Malmö-historia är särskilt befläckad. Lokalavdelningen grundades bland annat av en svensk före detta SS-soldat. Gustav Ekström, som uppnådde graden av SS-Rotenführe (korpral), hade tillbringat andra världskriget med att arbeta i högkvarteret hos SS-chefen Heinrich Himmler. Den 21 februari 1988 valdes han till revisor hos SD Malmö då det konstituerande mötet hölls på S:t Gertruds i Malmö.

 

Samtidigt behöver inte SD dansk hjälp för att tas in i värmen. Just i Malmö har Moderaternas oppositionsledare Torbjörn Tegnhammar tidigare öppnat upp för att styra med passivt stöd av SD även om alliansen blir mindre än det nuvarande rödgröna styret. I lördags gick han ett steg längre då han i en intervju med Kvällspostens ledarsida öppnade för lokala samtal med SD: "Det är inte lika dramatiskt lokalt som det är nationellt. Du behöver inte nå några migrations- eller försvarsuppgörelser. Det kan vara svåra frågor kommunalt också, men det kan inte vara lika dramatiskt, tänker jag mig, att ha en dialog med SD om väg-gupp eller busskörfält. Det är ändå inte riktigt samma sak.

 

SD i Malmös närtida historia torde dock omöjliggöra sådana samtal. Alldeles oavsett en dansk kröning i Rosengård.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu