Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Därför åker Trump till Danmark i höst

Donald Trump.
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: NORA LOREK

Som sjöfararnation har Danmark stort intresse av Donald Trumps besök i höst.

Den amerikanska presidenten Donald Trumps i veckan aviserade besök i Köpenhamn i början av september är knappast världsunik. De tre föregående amerikanska statscheferna Barack Obama, George W. Bush och Bill Clinton har alla besökt Danmark. 


Obama besökte den danska huvudstaden två gånger under samma år. Bush fick födelsedagstårta av Dronningen på Fredensborgs Slott, då han landade i Danmark på sin 59-årsdag. Trumps besök blir det fjärde besöket av en sittande president.


Officiellt sett är det den danska drottningen som bjuder in Trump till Danmark, statschef till statschef. Och egentligen är besöket en eftertanke, eftersom Donald Trump ska närvara vid en minnesceremoni i Polen för att hedra 80-årsdagen av den tyska invasionen 1939 den 1 september.


Men att han ändå väljer Danmark och inte, säg, Storbritannien för att hälsa på nyvalda Boris Johnson eller något av Baltländerna, är icke desto mindre av stor vikt.


I dansk press diskuteras det friskt vad det egentligen är Donald Trump vill. Arktis, Thulebasen på Grönland och fortsatt danskt militärt engagemang i Mellanöstern och Syrien nämns som diskussionspunkter med den nytillträdde danska statsministern Mette Frederiksen. 


Alla ämnena är angelägna och viktiga i en tid då Ryssland och Kina flyttar fram positionerna. Men att Donald Trump väljer att träffa en ideologisk motpol, socialdemokraten Frederiksen vars regeringsmakt bygger på parlamentariskt stöd från gröna vänsterpartier och ett socialliberalt parti, handlar knappast om att han vill låta sig övertygas om hotet från klimatförsämringen.


I stället handlar Danmarksbesöket om Iran, givet att Danmark är världens femte största sjöfararnation och att det danska rederiet A.P. Moller-Maersk under lång tid har transporterat stora mängder amerikansk militär utrustning över hela världen. Efter den senaste tidens ökade spänningar i Hormuzsundet med fartyg som attackerats och beslagtagits är Trump mån om att knyta USA:s allierade närmre sig inför vad som kan komma att bli en eskalerad säkerhetssituation.


Och mycket riktigt: Danmarks nya utrikesminister Jeppe Kofod (S) meddelade under förra veckan att danskarna ställer sig positiva till en marin insatsstyrka för att skydda fartyg i Hormuzsundet. Initiativet, som ursprungligen kommer från Storbritannien, är av stor vikt för danska maritima intressen. I ett pressmeddelande menade Kofod att regeringen ser positivt på danskt deltagande i en sådan styrka. Danska politiktidningen Altinget.dk rapporterar att regeringens ställningstagande får uppbackning från oppositionen: Dansk Folkeparti, Venstre och Radikale säger ja till att skicka Søværnet till Hormuzsundet.


För Danmark är frågan av stor betydelse. Maersk meddelade tidigare i somras att de ändrat sina farleder genom Hormuzsundet som en konsekvens av de ökade riskerna. Sundet, mellan Iran och Oman, är världens mest trafikerade led för oljetransporter via sjövägen. Cirka 80 danska fartyg trafikerar området varje månad, vilket gör att även Mette Frederiksen har intresse i att fortsätta Danmarks och USA:s säkerhetspolitiska samsyn.


Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida