Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Danska liberaler mår bra av omtag

Anders Samuelsens avgång ger Liberal Alliance chans till en nystart. Foto: ULRIK JANTZEN/UDENRIGSMINISTERIET
Foto: NORA LOREK

Danska Liberal Alliance har fortfarande en viktig roll att spela i dansk politik. Men först måste partiet komma över sin nära-döden-upplevelse i folketingsvalet.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

Invandringsfientliga partiet Dansk Folkeparti imploderade i folketingsvalet. Det gjorde tyvärr även dess ideologiska motpol, liberala partiet Liberal Alliance. Från 2015 års valresultat på stabila 7,5 procent till onsdagens 2,3 procent var minskningen med 5,2 procent en nära-döden-upplevelse för LA som startade som ett utbrytarparti främst ur Radikale Venstre.

Inte ens ett dygn efter valresultatets liberala jordbävning stod partiets grundare, partiledare och Danmarks avgående utrikesminister Anders Samuelsen framför ett samlat pressuppbåd. Med tårar i ögonen meddelades att han allena tog ansvaret för valkatastrofen och lämnade inte bara partiledarskapet utan även dansk politik. Tio års modern politisk historia slutade med skam.

 

Avgången var självklar. Förutom Samuelsens förnedrande politiska sorti, där valresultatet innebär att han inte ens lyckades återövra sin egen plats i folketinget, förlorade Liberal Alliance nio av sina 13 mandat. Därmed återstår endast fyra LA-parlamentariker. Urvalet till nästa partiledare är således högst begränsat. Samuelsen pekar själv ut den avgående ekonomi- och inrikesministern Simon Emil Ammitzbøll-Bille som naturlig efterträdare. Andra röster pekar på den tidigare ledaren för partiets ungdomsförbund, Alex Vanopslagh, som lämplig kandidat. 

 

Regeringsåren med Venstre och Konservative har slitit hårt på Liberal Alliance. Att både utmärka sig som en högerliberal garant för begränsat inflytande för Dansk Folkeparti och sitta i regering på DF:s nåder var inte ett helt lätt kommunicerbart recept gentemot den danska väljarkåren.

 

Inte heller har Anders Samuelsen alltid lyckats navigera smidigt i regeringskonstellationen. Samuelsen förlorade värdefullt politiskt kapital, och därmed väljarnas respekt, när han och partiet ställde ultimativa krav gällande en skattereform i samband med regeringens budgetförhandling 2017. I stället blev det DF som gick vinnande ur striden.

 

Liberal Alliance har haft flera av de tunga portföljerna i Lars Lökke Rasmussens regering. Förutom Samuelsen och Ammitzbøll-Bille har Ole Birk Olesen varit transport- byggnads- och bostadsminister, Merete Riisager varit undervisningsminister, Thyra Frank äldreminister och Mette Bock kulturminister. Den senare är Anders Samuelsens syster, vilket väckt kritik både före och efter valet om nepotism. Lägg därtill massiv kritik mot Frank som i flera mätningar fått jumboplatsen över vilka ministrar som varit mest populära.

 

Partiets trovärdighet har inte getts någon skjuts av att flera av partiets kandidater onekligen låtit den stegrande valtemperaturen stiga dem åt huvudet och påverka deras omdöme. Partiets folketingsledamot Laura Lindahl uppmärksammades efter ett inlägg på Facebook där hon motiverade skattesänkningar med att fler mammor skulle kunna operera brösten med silikonimplantat. Kritiken lät inte vänta på sig. Själv menade Lindahl att det hade varit ett skämt. 

 

En annan LA-politiker, Joachim B. Olsen, uppmärksammades för att han köpt personvalsannonser på en porrsajt med den valvinnande sloganen: ”Når du er færdig med at gokke, så stem på Jokke”. Gokke är manlig onani på danska.

 

Anders Samuelsens avgång ger partiet chans till en viktig nystart. Liberal Alliance har nu fyra år på sig att bearbeta sin slogan om ”Lägre skatt, mer frihet, mindre byråkrati och högre tillväxt”. Partiets liberala politik kan fortfarande göra mycket gott för Danmark. 

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida