OPINION. Det beställs nog inga tårtor denna gång. I alla fall inte av den före detta ministern Inger Stöjberg som under den gångna helgen tvingats att avgå som vice partiledare för det tidigare regeringsbärande partiet Venstre, och som under tisdagen fick se det folketing som hon är en del av rösta om att ställa henne inför riksrätt.
Med röstsiffrorna 139 för och blott 30 mot är den förre detta danska invandringsministern, som blev världskänd och ökänd då hon firade sina invandringsåtstramande åtgärder med en tårta, numera en del av ett fåtal danskar som blivit ställda inför den danska riksrätten. DR rapporterar att det blott är det andra riksrättsåtalet under de senaste 100 åren, av sammanlagt sex stycken sådana åtal under det moderna Danmarks historia.
Motivet till riksrättsprocessen, som troligtvis inte kommer komma i gång förrän till vintern, är vad som senare visade sig vara en olaglig instruktion som Inger Stöjberg gav 2016 i egenskap av statsråd om att åtskilja asylpar på asylmottagningar i de fall där makan var minderårig, även om paret hade gemensamma barn. Det rörde 28 sådana fall.
Avgången har skakat Venstre som redan tidigare har avsevärda problem. Partiet uppmäter historiskt usla opinionssiffror. Med blott 13,3 procent enligt opinionsbolaget Epinion beställd av DR och Altinget har partiledaren Jakob Ellemann-Jensen att hantera en existentiell kris samtidigt som den förre Venstreledaren Lars Lökke Rasmussen nyss startat vad han kallar för ett ”politiskt nätverk”. I dagsläget är det ingen som inte tror att den förre statsministern gör något annat än att lägga grunden för ett nytt politiskt parti. Samtidigt har Lökke Rasmussen kaxigt deklarerat att han inte är intresserad att leda ett nytt, litet parti som kämpar för sin politiska överlevnad och skvalpar runt på 2-procentssträcket, vilket är spärrgränsen för att komma in som parti i danska folketinget.
Venstre är nu ljusår ifrån sitt förra valresultat om 23,4 procent. I stället är det De Konservative, Moderaternas danska systerparti, som gynnas av Venstres kollaps. Med 12,5 procent biter partiet Venstre i hasorna. Dessutom hamnar Nya Borgerlige, ett starkt invandringskritiskt parti, på rekordstora 9,6 procent. Om De Konservative går om Venstre är det en historisk inbördes förändring i den politiska borgerligheten som förskjuter och förändrar hela den danska borgerligheten åt ett betydligt mindre liberalt håll. Inte minst kan De Konservatives partiledare Søren Pape Poulsen därmed utropa sig själv som det spretiga borgerliga blockets statsministerkandidat, något som inte hänt sedan 1982 då Poul Schlüter blev konservativ dansk statsminister.
Men det danska borgerliga blå blocket är i dagsläget inte i en position att utmana om regeringsmakten. Mette Frederiksens socialdemokrater med tillhörande regeringsunderlag har till och med ökat mandatavståndet i folketinget sedan valet. Bland annat beror detta på att Dansk Folkeparti återfinns på rekordlåga 5,3 procent.
Venstres svaghet och Lars Lökke Rasmussens sondering inför ett nytt blocköverskridande parti är därmed det perfekta läget för Mette Frederiksen att söndra genom att härska och utlysa ett val någon gång efter sommaren, givet att pandemin då börjar komma under kontroll.
Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida