Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Csaba Perlenberg

Dags för Ygeman att bli centerpartist

Anders Ygeman (S), energiminister.
Foto: JESSICA GOW/TT
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.
Foto: NORA LOREK
Niels Paarup-Petersen (C), riksdagsledamot från Malmö.
Foto: FREDERIK JEDLID
Rickard Nordin (C), riksdagsledamot från Göteborg.
Foto: FREDRIK WENNERLUND

Medan M och KD lajvar kulturkrig, levererar Centerpartiet konkreta lösningar på reella problem.

Kapacitetsfrågan på elfronten har under sommaren och hösten varit en laddad fråga. Flera skånska företags panikslagna vittnesmål om utebliven expansion eller skrotade planer på etableringar har varit nationella trätoämnen.


Inte minst den absurda straffstängningen av Heleneholmsverket i Malmö som en följd av regeringens Pomperipossa-deluxe-höjning av kraftskatten med chockerande 473 procent har gett vittnesmål om en regering vars kontakt borde dras ur och vars näringslivsfientliga politik borde släckas ner.


När regeringen så äntligen visade någon form av livstecken från Anders Ygemans (S) håll för att svara på den akuta elbristen blev det först i form av en pressträff – i Stockholmsregionen vid Beckombergs ställverk i Vällingby. 


Därefter tog sig Ygeman till Skåne för att upprepa samma procedur.


Under fredagen berättade energiminister Ygeman om en slags initiativ; regeringen och elbranschen har kommit överens om att elnätsbolagen ska få använda vinster som inte utnyttjats till investeringar i elnäten. Detta förutsatt att bolagen själva skjuter till 25 procent av nya medel. 


För Stockholmsregionen innebär det att 320MW tillförs redan i vinter när tre kraftanläggningar renoveras så att driften kan ske på bioolja.


I Skåne kommer Heleneholmsverket att omvandlas till reservkraftverk. Dessutom ska en ny plattform skapas där företag ska kunna handla med el som inte används.


Som politisk teater och plåster på såren funkar det möjligen skapligt. Som duglig regeringspolitik är det inte mycket mer än en senfärdig akutinsats.


Regeringens långsamma hantering har varit en påkostad historia med stor osäkerhet för företag och kommuner som tvingats sätta viktiga planer i malpåse. Det är tydligt att regeringen bokstavligen talat famlat i mörker medan elbristen gällande distribution har pågått.


En dag innan Ygeman försökte få liv i energipolitiken levererade Centerpartiet vad de kallar för ett krispaket för kapacitetsbristen. Tillsammans med partiets energipolitiska talesperson Rickard Nordin är det Malmös mesta gröna liberal, riksdagsledamoten Niels Paarup-Petersen (C), som agerat problemlösare genom att föreslå en hel rad åtgärder för att lösa inte bara Skånes utan hela landets elproblem. Förslagen är både omfattande och praktiska:

Införande av timmätning allra senast 2025, med varierande prissättning för peak och off-peak

Offentlig sektor i form av kommuner och regioner måste förskjuta användningen för att undvika att belasta elnätet i elanvändningens rush-hour, morgon och kväll.

Starkare krav på elnätbolagen att använda lokalproducerad kraft. 

Införa skarpt mål om halverade tillståndstider för nya elnät samt snabbspår för klimatsmarta investeringar. Dessutom vill Centerpartiet att myndigheters olika tillstånds- och utvärderingsprocesser sker parallellt.


Januariavtalet har tvingat Socialdemokraterna att anamma flera av de två liberala partiernas käpphästar. Centerpartiets konkreta förslag för en mer robust tillgång till el borde dock vara något som Anders Ygeman inte borde känna sig nödbedd att göra till regeringens politik. Saknar man egna lösningar finns det ingen skam i att använda andras.


Centerns elförslag visar att medan Moderaterna och Kristdemokraterna gräver sig allt djupare i sina skyttegravar i det egenpåhittade kulturkriget, levererar Centerpartiet praktisk borgerlig politik för vuxna.


Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida