Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Csaba Perlenberg

Dags för nästa vapenamnesti

Vapenamnesti. En liten del av de 36 ton ammunition som samlades in under 3 månader våren 2013.
Foto: Tomas Leprince

Anders Ygeman måste tidigarelägga nästa vapenamnesti, som bör inbegripa handgranater och sprängmedel.

Malmö skakades än en gång av gängvåldet under söndagskvällen. Fyra personer skadades varav en allvarligt vid en skottlossning på en innergård vid Censorsgatan i Fosie. Tre av dem lyckades på egen hand ta sig till sjukhuset. Målet verkar ha varit personer i en personbil. Senare under kvällen spärrades akuten i Malmö och Lund av på grund av säkerhetsskäl.

Våldet engagerar. Det förskräcker. Men det förpliktigar också: rättssamhället kan inte gång efter annan relegeras till en eftertanke. Den förebyggande verksamheten, på alla samhällsnivåer, måste prioriteras.

Polisen i Malmö har jobbat hårt den senaste tiden. Målmedvetet och offensivt. För lite mer än en vecka sedan gjordes en aktion mitt på öppen gata vid Möllevången som enligt Malmöpolisen ledde till gripandet av en av stadens mest framträdande kriminella. Kort därefter inleddes ett inferno av bilbränder. Polisen misstänker en organiserad protestaktion från den undre världen mot polisens riktade insatser. Det vill säga: bilbränderna är, de personliga tragedierna till trots för enskilda bilägare, ett kvitto på att polisen tryckt på ömma punkter.

Nu måste polisen få understöd från politiken.

I december 2015 presenterade inrikesminister Anders Ygeman (S) ett paket med förslag för att komma åt den organiserade brottsligheten. Ett av förslagen var en ny runda av vapenamnesti ”i slutet av den här mandatperioden”. Sedan dess har det varit tyst. Ygeman ville inte ha en ny amnestiperiod allt för nära den förra. Det finns dock all anledning att inte dra ut på nästa vapenamnesti till 2017 eller 2018. Istället bör en sådan amnesti inledas omgående, inte minst i Malmö och Göteborg. När det senast begav sig, 2013, samlades det in 15 000 illegala vapen och 36 ton ammunition - på endast tre månader. En tredjedel av vapnen var tillverkade i Sverige. Övriga stora ursprungsländer var Belgien, USA och Tyskland. Den stora merparten av vapnen var nästan 100 år gamla, men det inkom även automatkarbiner och helautomatiska vapen. En ny vapenamnesti kommer inte komma åt alla illegala importerade vapen som den undre världen använder sig av - men om endast ett enda vapen kommer in kan det rädda liv.

Viktigt är att nästa vapenamnesti även inbegriper handgranater, dynamit och sprängdeg.

Sverige bör även ta ett politiskt initiativ på EU-nivå för att täppa till vapenleveranserna från Balkan eftersom en inte oansenlig mängd av de vapen som används i olika gänguppgörelser i Sverige i dag kommer från gamla vapendepåer nere på Balkan. Efter krigen på 1990-talet omvandlades en massa arbetslösa före detta militärer samt nationalistiska paramilitära grupper till organiserade brottsligor – med vapentillgångar värda enskilda länder.

Slutligen: polisens arbete kan inte bedrivas i projektform. Verksamheten mot grov organiserad brottslighet måste ha ett kontinuerligt mandat att idka nolltolerans med omfattande störningsverksamhet mot ledande figurer. Gärna hårt mot hårt, men framförallt uthålligt.