Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Dags att svina till det i Region Skåne

Den svenska vildsvinsstammen måste minskas.Foto: VOLODYMYR BURDYAK/COLOURBOX
Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.Foto: NORA LOREK

Socialdemokraterna i Region Skåne gör politik av Naturvårdsverkets förslag. Att skjuta fler vildsvin är ett aptitretande utspel som bör tas på allvar.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

OPINION. Att med politiska styrmedel ägna sig åt gastronomiskt receptpillande kan få ödesdigra konsekvenser. Titta bara på de miljoner och åter miljoner kronor som regioner kastat i sjön på ekologiska matprodukter som är miljö- och klimatskadliga, bara för att politiker sökt matposera på skattebetalarnas nota. 

 

Mat som serveras i offentliga miljöer ska i grunden endast ha två krav: Det ska vara näringsrikt och det ska vara billigt. Är ingredienserna lokalproducerade är det en trevlig bonus. 

Det finns dock undantag. Ett sådant välsmakande förslag presenterades under tisdagen av Jonas Esbjörnsson (S), vice ordförande i Region Skånes servicenämnd.

 

Givet det stora och växande utbudet av stökiga och bökiga vildsvin i Skåne bör regionen öka efterfrågan på vildsvinskött och servera det inom vården, anser socialdemokraten. Med 5 200 portioner om dagen, varav 1 250 av dem lagas i egen regional regi, är regionen inte vilken lunchrestaurang som helst.

 – Region Skåne kan som stor myndighet spela en roll i arbetet för att få ner vildsvinsstammen genom att efterfråga vildsvinskött. På så sätt kan vi underlätta för Skånes bönder, bidra till en ökad livsmedelsproduktion samt främja konsumtionen av klimatsmart kött, säger Jonas Esbjörnsson (S) i ett pressmeddelande. 

 

Tanken är inte alls dum. Att utspelet skamlöst lånats från Naturvårdsverket som presenterade ett liknande förslag för ett par dagar sedan kan lätt förlåtas då nästan allt är tillåtet vid politisk hunger. Myndigheten föreslog nyligen att bland annat äldreboenden och skolor ska börja ha vildsvin på menyn.

 – Vildsvinskött handlar om attityder, beteenden och intresset hos allmänheten men i det offentliga rummet kan ju myndigheterna gå in och pusha för att det här ska säljas mer, sade Marcus Öhman, chef för viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket till SVT Nyheter (14/8).

 

Problemet med den oreglerade och vilt ökande vildsvinsstammen belystes i två välmatade nummer av LRF Medias båda tidningar Land Lantbruk och Skogsbruk tidigare i vår. Stammen har exploderat sedan 1990-talet. I dag ger officiella siffror för handen att det finns cirka 300 000 vildsvin i det fria. Land Lantbruk och Skogsbruk tror att det är betydligt fler än så: 400 000 djur.

 

De många vittnesmålen om vildsvinens härjningar och negativa påverkan både på skog och på jordbruk visar på ett tydligt behov av stora insatser för att reglera de skador som vildsvinen gör – cirka en miljard kronor om året, enligt beräkningar från SLU. 

 

Det finns dessutom ett latent hot från vildsvinstammen som går bortom materiella skador: ”Om vildsvinen skulle sprida den fruktade afrikanska svinpesten i Sverige vore det en katastrof för grisproduktionen. Problemet är redan stort i särskilt i de östra delarna av Europa. Där sprider sjuka vildsvin smittan till tamgrisar och gör skogsområden oanvändbara för skogsbruk, jakt och friluftsliv”, skrev Lena Johansson i sin ledare i Land Lantbruk (6/5).

 

Att vi inte äter mer vildsvin är helt enkelt svinigt.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida