Victor Dahl, VD Kullahalvöns vingård. Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Victor Dahl, VD Kullahalvöns vingård. Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Csaba Perlenberg

Dags att nyktra till om gårdsförsäljning

Publicerad

Tiden närmar sig för att tillåta gårdsförsäljning, antingen på prov eller i en direkt reform. Regeringen har mycket att vinna på att korka igen sitt ihåliga folkhälsoargument.

ALMEDALEN. Rosévin är Almedalsveckans signaturdryck. Någon sådan serverades det dock inte i det så kallade Öresundshuset under torsdagseftermiddagen - den mest framgångsrika regionala och lokala scenen i Visby för opinionsbildning, samtal, diskussioner och debatt om allt som rör Sydsverige. Icke desto mindre var det alkohol på agendan. Närmare bestämt en av de mer tramsiga förnumstigheterna som svenskt överförmynderi ger uttryck för: Förbud av gårdsförsäljning av vin och öl.

 

I Skåne är frågan återigen aktuell efter att Skånes regionfullmäktige för några veckor sedan fattade ett majoritetsbeslut om att ansöka till regeringen att regionen borde få bli testverksamhet för gårdsförsäljning. Förslaget kom något överraskande från Liberalerna, vars folkpartistiska förbudsiver lättades en aning vid Landsmötet 2015, och som till och med nu Kristdemokraterna i Skåne ställt sig bakom - till Socialdemokraternas och Miljöpartiets stora förtret. Att avstå jobbskapande med ett ihåligt argument om "folkhälsa" i en region där det svenska alkoholmonopolet är ett skämt med tanke på närheten till både Danmark och Tyskland imponerar föga.

 

Som värd för seminariet "Gårdsförsäljningens vara eller icke vara – en besöksnäringsfråga?" stod Höganäs Kommun, som ansökt om att få bli testkommun hela tre gånger - och fått nobben lika många gånger.  

 

Skåne hyser enligt uppgifter som presenterades under gårdagen omkring 15-20 av de cirka 50 kommersiella svenska vingårdarna. Fyra av dem återfinns i Kullabygden. Det gör frågan till en regionalpolitisk angelägenhet - och källa till djup frustration.

 

Besökare på gårdarna kan inte köpa med sig lokalproducerat vin eller öl direkt på gården, vilket hindrar utvecklandet av en för Sverige helt ny form av besöksnäring. Antingen får konsumenter hoppas på att det lokala Systembolaget tagit in det i sortimentet - eller så går det till på följande absurda vis:

 

Konsumenten kan beställa en flaska på gården. Sedan måste vinproducenten transportera vinet till Danmark, där även betalning sker. Därefter får vingården hämta tillbaka det från Danmark, från ett bolag som man inte sällan själv äger. Innovativt, förvisso, men inte nödvändigtvis den form som Öresundsintegrationen och den gränsöverskridande handeln var menad att bli.

 

Nu bör det nämnas att programpunkten knappast var någon form av opartisk historia. Höganäs Kommun har stort intresse i att driva opinionsbildning - och nog hade det hedrat kommunen om de i alla fall för syns skull hade bjudit in en törstsläckande alkoholmotståndare. Icke desto mindre levererades det rätt dräpande truismer mot rådande ordning:

 - Vi blir diskriminerade i Sverige. Vi är den enda branschen som inte får lov att sälja det vi själva tillverkar på plats, menade Carl-Magnus Hedin, ägare och vinodlare vid Villa Mathilda.

 

Hans kollega Victor Dahl, VD på Kullahalvöns vingård som kallade vingårdens verksamhet för ett "högteknologiskt biotech-företag", menade att förbudet mot gårdsförsäljning hämmar företagets utvecklingspotential:

 - Vi vill bara fortsätta utveckla vårt företag. Vi hade kunnat ha en eventverksamhet. Det hade inneburit 5-6 arbetstillfällen till. Och kringeffekterna. Om folk besöker gården ska de käka och bo någonstans. 

 

Peter Schölander (M), kommunstyrelsens ordförande i Höganäs påminde om att Kullabygdens gårdsbutiker är en grundstomme i den lokala ekonomin:

 - Vi i bygden lever mycket på våra gårdsbutiker. Vi har gårdsbutiker som säljer kött och grönsaker. Det enda vi inte kan göra för att fylla matbordet är att sälja vin på plats, sade han och lade till: 

 - Jag tror inte att det är ett folkhälsoproblem att människor kommer till Victors eller Carl-Magnus vingårdar.

 

Skånska riksdagsledamoten Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M) ställde en tillspetsad fråga:

 - Har man råd att säga nej till jobb och på vilka grunder då?

Carl-Magnus Hedin kunde heller inte låta bli att avlossa en mycket berättigad giftpil mot Miljöpartiet, som inte hade någon representant på plats:

 - Det är ynkligt och konstigt att ett grönt parti hellre vill att vi köper vin på Systembolaget som kommit hit via en båt från Sydafrika och inte är för ett grönt och lokalt alternativ. 

Hedin lockade till skratt när han lade till att: "Om man ska göra något för folkhälsan så borde man få Systembolaget att sluta sälja bag-in-box". 

 

Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M) tvekade dock inte om framtiden:

 - Det kommer bli gårdsförsäljning. Det är bara trist om vi ska behöva svälta ut folk på vägen dit, sade hon och syftade på de skånska entreprenörer som kämpar med att skapa en näring men som hålls tillbaka av nuvarande lagstiftning.

 

Seminariets största applåd fick Victor Dahl då han påminde om att: "Vi ber inte om några bidrag. Vi vill bara utveckla våra företag."

 

Hittills har landsbygdsminister Sven-Eric Bucht (S) hållit en armlängds avstånd till frågan. Vid ett besök i Kullabygden i slutet av februari 2016 ville Bucht inte uttrycka någon åsikt överhuvudtaget. "Jag är här för att lyssna och lära om förhållandena och vill inte ta ställning". Vore en optimistiskt lagd och såg vinglaset som halvfullt, går det att krama ur tecken på att han i alla fall inte utbrast ett tydligt nej.

 

Det börjar dock bli dags att se nyktert på frågan om gårdsförsäljning även för regeringen. Om den blocköverskridande majoriteten för gårdsförsäljning i Region Skåne bestående av alliansen och Sverigedemokraterna står sig även i riksdagen, så har Socialdemokraterna egentligen endast två val: Att omvändas inför galgen eller se sig överkörda.

 

Då är det roligare att korka upp, ta äran för och utbrista i en skål för en landsbygdsvänlig reform vars odlingar kan vara med om att leverera de där enkla jobben som alla pratar om, men få vet var de ska komma ifrån. Ett tips till regeringen är dock att börja leta efter arbetstillfällena i den skånska myllan.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag