Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Dagens Nyheter, sluta upp med era dumheter!

”Det brutala våldet förskräcker, men skrämmer inte. Malmö tillhör fortfarande dess invånare, inte dess banemän.”Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Att rimma om mördade tonåringar i Malmö är inte Dagens Nyheters finaste presshistoriska stund.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

Juldagen. Folksamlingen vid ateljén på hörnet Kungsgatan och Sturegatan syns flera kvarter bort. Tjo och tjim.

Barnfamiljer, äldre, förbipasserande: Alla har de mobilkamerorna framme. Ryktet har spridit sig som en juleld. De flesta hukar sig, några står nästan dubbelvikta och spanar nedåt. Blickarna fixerade, mungiporna uppdragna. Det som finns där framför dem, på lägsta tänkbara gatunivå, är något av ett julmirakel. Barnasinnena rastas tillsammans med de satta julbordskropparna. Köerna ringlar långa till Malmös senaste tillskott i krogbranschen och modevärlden: Den indiska restaurangen Paneer och ”andratassbutiken” Emmus är miniatyr-artisterna Anonymouse senaste kärleksförklaring till Malmö.

”För det är ju så lätt att älska Malmö. Anonymouse återkommande miniatyrkreationer i mössens värld är så Malmö det kan bli: Lekfullheten. Uppfinningsrikedomen.”Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

För det är ju så lätt att älska Malmö. Anonymouse återkommande miniatyrkreationer i mössens värld är så Malmö det kan bli: Lekfullheten. Uppfinningsrikedomen. Den kaxiga, kreativa ockupationen av tomma, oanvända ytor i stadsrummet som lockar till gemensamma, positiva upplevelser och internationella rubriker. Malmö i ett av möss söndergnagt nötskal.

Tyvärr är det för vissa ännu lättare att hata och smäda en stad som behöver all hjälp, all stöttning och all kärlek som går att uppbringa. Malmöbashing är ju något av en favoritsyssla bland de som inte bemödar sig att förstå Malmös själ och vardag: Trots kulorna, trots blodfläckarna, trots explosioner och blåljusens skådespel på fasader och fönster: Malmö har inte övergetts av sina egna. Bortom rubrikerna finns en stad värd att rädda, en hel stadsvärld att älska och kämpa för.

Det brutala våldet förskräcker, men skrämmer inte. Malmö tillhör fortfarande dess invånare, inte dess banemän. Staden tillhör Malmöbor som kämpar och sliter, hellre än förstör och förminskar tilltron till morgondagen.

Att vara Malmöbo är att vara härdad. Men det finns vissa saker som Malmöbor, sin envisa uthållighet till trots, inte ska behöva tåla: Att våldet och dess offer missbrukas i dåliga skämt eller tas för lätt på eller blir till billiga poänger i smaklösa situationer.

Som i Dagens Nyheters numera borttagna grötrim, där dödligt våld trivialiserades och där mördade ungdomar användes som alibi för ett klämkäckt rim utan känsla för medmänsklighet eller hyfs. Det är svårt att tänka sig att terrordådet på Drottninggatan i Stockholm eller mord i huvudstaden hade behandlats lika lättvindigt. 

Att sparka neråt på ett Malmö som kämpar för att resa sig är knappast en publicistisk triumf. Hån har aldrig förväxlats med en hjälpande hand.

Dagens Nyheter, sluta upp med era dumheter!

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida