Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Corona struntar i din hudfärg – stanna hemma

Black Lives Matter-manifestationen i Stockholm var en smittfest.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.Foto: NORA LOREK

George Floyd hedras inte genom att riskera andra, oskyldiga människors liv. Delta inte i Black Lives Matter-manifestationen i Malmö på torsdag kväll.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

OPINION. Skåne har under hela coronaperioden varit relativt förskonat från den typ av smittspridning och höga dödstal i sviterna av covid-19 som förekommit i Stockholmsregionen. På torsdag kväll kan det vara på väg att ta slut.

 

Då kan det på Ribergsborg i Malmö komma att hållas en manifestation av den typ av smittfest som hölls på Sergels torg i Stockholm under torsdagen, när tusentals människor samlades för att protestera mot den polisbrutalitet som skakat USA den senaste veckan. Kvällsposten rapporterar på nyhetsplats att det lunch på torsdagen var nära 3 000 personer på Facebook som meddelat att tänkt dyka upp. Ytterligare 6 000 personer har angett att de är intresserade av evenemanget.

 

Upprinnelsen till protesterna, polisens dödliga hantering av 46-åriga George Floyd i Minneapolis, Minnesota har med rätta upprört en hel värld. I olika delar av USA har det lett till både fredliga demonstrationer och våldsamma kravaller. Black Lives Matter-rörelsen har varit i frontlinjen för att kräva nödvändig social rättvisa för afroamerikaner och ett slut på en djuprotad rasism i delar av det amerikanska samhället. Kraven på upprättelse och rättvisa både för George Floyd och afroamerikaner som en kollektiv grupp är rättmätiga och rimliga.

 

Men precis som i USA och samlingen på Sergels torg är det med anledning av coronapandemin och dess höga smittspridning inte rätt tid att samlas i stora folksamlingar för att protestera, alldeles oavsett anledning. Coronaviruset är urskiljningslöst och diskriminerar inte mellan olika etniciteter. Huruvida ens hudfärg är svart, vit, gul eller brun är irrelevant för det dödliga viruset. Smittspridning sker alldeles oavsett ålder, kön, sexualitet, politisk tillhörighet och pigment. Det gör att den antirasistiska kampen, som även under normala omständigheter är en fråga om liv och död, just nu är potentiellt livsfarlig om den sker genom att tusentals människor samlas och riskerar sig själva och varandras och andras nära och käras liv.

 

Den antirasistiska kampen måste under rådande omständigheter drivas på ett annat vis än genom protestaktioner och demonstrationer med hundratals och tusentals människor samlade på plats, även om samtliga demonstranter är iklädda munskydd.

 

Historien väljer inte sina dramatiska och omvälvande ögonblick. Själva spontaniteten i explosiva händelser och historiekulturella vägskäl får oväntade och svåröverblickbara följder just på grund av att vi inte är förberedda på dem, eller inte har ägnat tillräckligt stor planering i förtid för att kunna möta dess utmaningar med full kraft. Men människor kan i stor utsträckning välja hur man ska möta kriser. Efter snart ett halvår av coronavirusets härjningar går det inte att hävda att riskerna är okända eller att det personliga ansvaret inte har effekt för smittspridningen. 

 

George Floyd hedras inte genom att riskera andra, oskyldiga människors liv. Protestera gärna – men gör det hemifrån. Åk inte till Ribban på torsdag kväll. Stanna hemma och begränsa smittan. Annars riskerar häromdagens globala och digitala BlackoutTuesday-manifestion att följas av Svarta Torsdagen i Skåne.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida