Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Christer Nylander måste träda fram som kandidat

Christer Nylander (L), riksdagsledamot från Kristianstad, gruppledare i riksdagen och nästintill-partiledarkandidat. Foto: MAGNUS FRÖDERBERG
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida. Foto: NORA LOREK

Christer Nylanders kandidatur till partiledarskapet inom Liberalerna har inletts. Nu måste den skånska riksdagsledamoten träda fram och ta taktpinnen.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

Christer Nylander vill bli partiledare för Liberalerna. Riksdagsledamoten från Kristianstad, tillika gruppledare i riksdagen, säger det ännu inte rätt ut. Men nästan. Bara den senaste veckan har Nylander gjort tre strategiska utspel som pekar ut riktningen och formulerar argumenten för varför han är den bäst lämpade kandidaten att efterträda Jan Björklund.

 

Först kom ett uppmärksammat och bland liberalpartister friskt delat och mycket påhejat Facebook-inlägg som blev till en debattartikel på Kvällsposten Debatt. Den socialliberala strängen drogs sympatiskt och strategiskt: Hans uppväxt redovisades och det ideologiska uppvaknandet presenterades. Det folkpartistiskt obligatoriska omnämnandet av lärares och bibliotikariers vikt i hans bildningsresa, givetvis. Och så den självklara liberala avskyn för mörkermakterna: En rak linje från Ny Demokrati till Sverigedemokraterna som vill det direkt motsatta än en nyfiken men principfast globalist.

 

Därefter gjordes en intervju med HD-Sydsvenskan där Christer Nylander medger att han ”överväger” att kandidera och menar att det är bra att flera kandidater ställer sig till förfogande.

 

Och så det tredje, obligatoriskt folkpartistiska steget: En lång text i partiets husorgan Tidningen Nu under rubriken ”Snabba utspel kan skrämma bort väljarna”. Det är en betydligt mer strategisk text än det socialliberala praktverk på KvP Debatt som appellerade till partivännernas känslosträngar.

 

Texten positionerar Nylander som delvis kritisk mot Björklunds konstanta jojo-utspel både som minister och partiledare, men är även klarsynt i att den offentliga vånda som utspelade sig i Liberalerna inför Januariavtalet faktiskt har försatt partiet i en central position i svensk politik: Låt oss använda den möjlighet det ger strategiskt”.

 

Nylander anför tre huvudpunkter som han menar att det parti han vill leda bör fundera över.

Är det bara partiet som är i kris eller handlar det också om att liberala värderingar är hotade?

Handlar partiets utmaning om att snabbt komma ur en formsvacka eller behövs ett långsiktigt arbete för att bygga något som är långsiktigt stabilt?

Vad kan Liberalerna lära av tidigare framgångar?

 

Svaren på samtliga frågor stavas: Christer Nylander.

 

Liberalernas gruppledare i riksdagen ställer dock en fjärde, och betydligt mer viktig, fråga: Varför finns partiet Liberalerna?

 

Nylander ger inte mycket för de nykonservativa vindar som flera övriga borgerliga partier, SD men även Socialdemokraterna ömmar för: ”Det är naturligtvis mer intressant att lära känna de 15-20 procent som kan tänka sig rösta på Liberalerna än att kasta bort tid, kraft och ­energi på att jaga röster bland de två tredjedelar som i grunden ogillar liberalism.

 

Det vill säga: Kohandla inte med opinionen. Be inte om ursäkt för framtidstron, optimismen, människovärdet. Att vara liberal är att vara modern, inte att vara aktuell. Tvärtom är den sökande liberalismens uppgift i dessa tider en rätt otacksam börda, men likväl en kamp värd att föra.

 

Liberalerna gör klokt i att på allvar överväga en skånsk liberal för att garantera att liberal politik har framgång på bekostnad av sverigedemokraters sinnesro. Men då måste Christer Nylander tydligt stiga fram och visa vägen. Hans tid är nu.

Liberalernas gruppledare Christer Nylander måste träda fram och meddela sin kandidatur. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.