Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Bygg en ny stad i östra Skåne

Östra Skåne behöver en ny stad.Foto: SHUTTERSTOCK
Peter Eriksson.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.Foto: NORA LOREK

Östra Skåne kräver drastiska åtgärder för att inte den regionala ojämlikheten ska växa sig än större.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

Om tanken var att ena östra och västra Skåne vid länssammanslagningarna 1997 och landstingen två år senare, för att skapa ett sammansatt landskap och två lika välmående regionhalvor, är det ett projekt som kapitalt har misslyckats.

 

Skånes nya befolkningsprognos fram till 2028 vittnar om en framtid som avslöjar en gårdag och ett nu som kraftigt lutar åt väster: Under de kommande tio åren förväntas Skånes invånarantal växa med 9,1 procent eller 124 000 personer. Men störst tillväxt sker inte i Kristianstad eller Simrishamn på den östra sidan utan i Helsingborg, Lund och Malmö. Rapporten som presenterar prognosen slår också fast att den östra sidan har ”nästan inte någon naturlig folkökning alls”. 

 

Östra Skånes svaga ställning är grundmurad i den ojämlika demografin. I Västra Skåne är befolkningen yngre och tillökningen bra. Stark blir dessutom starkare: Hälften av Skånes befolkning återfinns i sydvästra Skåne, som också förväntas ha den kraftigaste folkökningen fram till 2028. För östra Skåne är uppförsbacken därmed på väg att bli än mer brant.

 

I Sydöstra Skåne återfinns också den äldsta delen av regionens befolkning. Därmed är underlaget för naturlig tillväxt knaper. I praktiken hade Sydöstra Skåne varit en avfolkningsbygd om inte inflyttningen hade varit så stark: Varje år dör det fler än vad det föds. Samtidigt är åldersfördelningen bland de inflyttade betydligt äldre än till övriga regiondelar.

 

Att Malmö och Öresundsregionen i samband med en kraftig urbaniseringstrend är självalstrande med arbetstillfällen, boende och humankapital samt investeringar är inte märkligt. Olyckligt är dock att politiken totalt misslyckats med att skapa en jämvikt, en hållbar balans mellan östra Skånes glesbygd och västra Skånes täta ortsstruktur.

 

Medan fokus länge varit på att öka regionaliseringen i Öresundsregionen och ena Skåne med Köpenhamnsregionen och östra Själland, är det tydligt att det är en sammanfogning som mestadels gynnat och fortsätter gynna västra Skåne. 

 

Om samma mängd energi hade tillägnats en sammanfogning av östra och västra Skåne hade regionen varit mer välmående och bättre rustat för framtiden.

 

Möjligen finns lösningen i ett radikalt helhetsgrepp. För två år sedan presenterade dåvarande bostadsministern Peter Eriksson (MP) en numera insomnad och förträngd plan för att skapa nio helt nya svenska städer och stadsdelar. Tyvärr fanns det inget förslag om att förlägga en sådan till östra Skåne. I stället handlade det bland annat om Uppsala, Gävle och Härryda kommuner som skulle få ta del av helt nya hållbara samhällen med statlig uppbackning på infrastruktursidan.

 

Det finns dock inget som hindrar Region Skåne från att spänna sin egen båge. Ett stadsutvecklingsprojekt med nybyggaranda med utmärkt läge vid förstärkt tågmöjligheter både västerut och norröver har potential att vitalisera inte bara östra Skåne utan även hela regionen. 

 

Klart är att östra Skåne behöver drastiska åtgärder om inte regiondelen ska hamna än längre efter i den regionala snedfördelningen.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.