Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Bornholm ännu ett offer i Öresundsregionens haveri

Öresundsförbindelse.
Foto: BORNHOLMSLINJEN
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.
Foto: NORA LOREK

Än en gång har den svenska regeringen struntat i att ta hänsyn till Öresundsregionens särskilda behov när det kommer till gränsfrihet. Bornholmsborna har fått lida för Sveriges Öresundsfientliga politik.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

OPINION. Det kanske låter överraskande, men Sveriges och Danmarks oförmåga att kommunicera med varandra och ha en långsiktigt hållbar gränsöverskridande planering för Öresundsregionen levererar ständigt nya sätt att sabotera för en region som under de senaste fem åren slagits i allt mindre skärvor. För trots att det snart endast återstår ett hysteriskt, hostframkallande damm av den sönderpulvriserade Öresundsregionen, hittar den rödgröna svenska regeringen ständigt helt nya, kreativa sätt att puckla på en motarbetad arbetsmarknadsregion som ligger nere för räkning.

Regeringens agerande gentemot Bornholm i dagarna före jul är ytterligare ett exempel på att regeringen är helt ointresserad eller totalt oförmögen att fatta beslut utifrån det enkla faktum att nationsgränser inte vanligtvis är lika hårda faktum i människors vardag som de verkar vara i Rosenbads beslutsrum.

Bornholm må vara danskt territorium – men vägen till Danmark går genom Sverige. 97 procent av all persontransport går via den snabba färjeförbindelsen Rönne-Ystad, livsnerven som går i expressfart flera gånger om dagen. Det danska lämmeltåget från Ystad till Malmö är en gränsövergång som heter duga. Bornholmsborna får alltså ta sig igenom två gränsövergångar för att komma från och till fastlands-Danmark.

Men trots att Bornholm alltså har nästan 40 000 invånare där många är beroende av transittrafiken via Sverige var det som om de danska medborgarna var totalt osynliggjorda när den svenska regeringen införde en delvis stängd gräns mot Danmark med anledning av pandemin. Den socialdemokratiska kommunstyrelseordföranden för Bornholms kommun Winni Grosbøll skrädde inte orden då hon till DR bland annat sade:

 – Vi är rätt omskakade på Bornholm. Det är två dagar före jul och beslutet berör många människor som behöver komma fram och tillbaka.

Grosbøll satte ord på den förtvivlan som många bornholmare kände:

– Det är otroligt kaotiskt. Det är en av de tidspunkter på året när flest människor ska hem till sina föräldrar på Bornholm. Jag vet att det sitter väldigt, väldigt många frustrerade människor runt om i Danmark som inte vet om de kan komma med färjan.

I stället för en snabb övergång mellan Rönne och Ystad som tar cirka en och en halv timme var danskarna plötsligt utlämnade till flyg från Bornholm eller den sega färjan från Köge, som tar sex timmar. Den långa restiden begränsar också antalet möjliga passagerare. Winni Grosbøll påminde i DR om vikten av en fungerande övergång till Sverige:

 – Det är vår livsnerv för att kunna komma till fastlandet. Det är via färjan som vi skickar våra passagererare till Rigshospitalet. Det är en massa arbetskraft som åker fram och tillbaka till Köpenhamn via färjan. På det sättet är det vår livsnerv som blir avskuren över natten.

Efter att Danmark med rätta surnat till släppte regeringen ett pressmeddelande där det meddelades att viss transittrafik genom Skåne tilläts från och med julafton, som gäller för ”[...] personer som bor eller utför sjukvårdsarbete på Bornholm och som måste resa genom Sverige [...].”

Regeringens undanlåtande att inför sitt beslut om inreseförbud ta hänsyn till Bornholmsborna var mer än bara ännu ett tröttsamt exempel på en Öresundsfientlig regering – det visade att regeringen inget lärt från den massiva kritik som riktats efter fem år av Öresundsfientlig politik.


Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida