Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Csaba Perlenberg

Bjud in de skyldiga till Landskrona Stadshus

Landskrona Stadshus. Foto: JOHAN NILSSON/TT
Csaba Bene Perlenberg, fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida. Foto: NORA LOREK

Landskrona Stadshus är mer än glas och fasad. Det är människorna som jobbar därinne som gör det till vad det är.

Detta är en opinionstext av Csaba Bene Perlenberg, fristående medarbetare på ledarsidan. KvP:s politiska hållning är liberal.

I min hemstad Landskrona ligger Stadshuset i slutet av hamnbassängen, ständigt med blicken utåt med ståtlig utsikt från sjätte våningen. Jag vet inte hur många gånger jag stigit in genom dörrarna till mitt stadshus, men många besök har det blivit genom åren. Ingången är betydligt mindre anspråkslös än 70-talshuset i sig.

 

Möten och presskonferenser har stått på agendan. Spegelhissarna har alltid varit orimligt roande, den snirkliga spiraltrappan alltid roligare att gå nerför än uppför.

 

Natten mot torsdagen blev bastanta kolossen utsatt för en hänsynslös attack som genom någon form av detonation allvarligt skadade fasaden och förvandlade det symboliskt öppna grundplanet till glaskross, samt skadade fönster en masse ett par våningar upp.

 

Inatt skadade någon eller några mitt stadshus. Motiv eller gärningsmän är i skrivande stund okänt. Förhoppningsvis lyckas ordningsmakten identifiera och rättsväsendet lagföra den eller de ansvariga. 

 

För ett par år sedan fyllde det fulsnygga huset av Sten Samulesson och Inge Stoltz fyrtio år. Tidigare hade det ståtliga sockerraffinadiet legat på tomten. Fram till 2022 pågår en renovering som ska modernisera huset från 1976. Prislappen på 130 miljoner riskerar nu att stiga av de skador som uppstått på byggnaden.

 

Attacken mot Landskrona Stadshus är ett angrepp på demokratin och det offentliga samhället. Det brukar heta så när man talar om våldsamma aktioner mot byggnader eller institutioner eller människor som jobbar på allmänhetens uppdrag, av god anledning. 

 

I mitt Stadshus jobbar plikttrogna tjänstemän och hängivna politiker som försöker lösa de problem som staden brottas med. Det är här ärenden behandlas, utredningar görs, politiska förslag bereds och medborgarna får sin rättmätiga samhällservice. 

 

I dag sörjer mitt Landskrona en feg och orimlig attack mot alla Landskronabors hus. I morgon är glaskrosset bortsopat och Stadshusets renovering fortskrider. Och inne i huset fortsätter stadens förvaltningar och styre att tjäna Landskronaborna. 

 

Och om gärningsmännen ertappas bör de efter avtjänat straff bjudas in till Landskronas Stadshus för att träffa varje enskild person som jobbar i huset för att förstå hur våldsgärningen påverkat dem – för att förstå det viktiga arbete som görs. För det är omöjligt att tro att en sådan insikt föreligger i dag - annars hade inte attacken genomförts. 

Från vaktmästare till kommunstyrelseordförande, från lokalvårdare till förvaltningschefer. Alla bör de förklara för gärningsmännen hur demokratin är starkare än de som försöker skada oss alla – och att det är betydligt mer än ett hus som skadats.

 

Csaba Bene Perlenberg är fristående kolumnist på Kvällspostens ledarsida.